20歲既我,asso yr1,用左141叫雞。(重甜)

922 回覆
416 Like 54 Dislike
同婉婷約左星期日十二點酒店樓下等後,第二日,我就一早返到屋企執杉。答正十二點,我已經拖住行李到酒店樓下等婉婷落黎,我wechat婉婷:「婉婷,我到樓下了」

原來婉婷一早就到左,佢仲著左件黑色緊身牛仔褲,上身緊身tshirt。

阿明:「婉婷!」

婉婷:「家明,你到了哦,走吧我們快去趕上這一班車。」

婉婷拉住我,我拖住佢對手行。原來拖住女仔行係一件咁幸福既事,就好似話明全世界人聽佢係你條女咁。而且身邊仲要係個靚女。

上左車之後,婉婷挨係我膊頭然後問我。

婉婷:「家明,你係咪真係認真架?」

阿明:「婉婷我係真心真意鍾意你架!」

婉婷笑得好開心仲輕輕力錫左我一下。個一刻終於體會到拍拖既感覺。

阿明:「我同屋企人講左我會去學校旅行。所以呢幾日我可以全程陪住你!」

婉婷:「愛死你呀明明!」

幾日既旅行都已經過左,我到婉婷係呢幾日玩的好開心慢慢都玩得好盡興。

番到香港之後婉婷決定左用141賺番黎既錢係旺角中心開間細細地既鋪頭幫人修指甲。原來呢年黎婉婷搵到好多錢。

婉婷:「阿明你會支持我架可?」

阿明:「寶貝我放學都會過黎幫你手架!」

經過左歲月既洗禮阿明終於由asso轉左去degree 再大學畢業。成功入到一間美資銀行番工。為左慶祝,阿明決定左約婉婷去食餐好既。

阿明:「多謝婉婷呢幾年黎既照顧!無你既支持,我都唔會成功畢到業!」

婉婷:「寶貝!都說你將來會成功哦!錫死你哦!」

(三年後)

出左黎做野之後公司覺得我做野唔錯,決定調派我去美國總行。收到呢個消息之後,第一時間通知婉婷。

阿明:「寶貝,你會願意和我去美國一直生活下去嗎?」

婉婷:「當然會啦!我愛你!阿明!你改變了我的一生!」

婉婷呢幾年黎都搵到唔小,佢將佢所有錢套現。我地就伙咁樣就過左去美國。我地係美國買左間屋,婉婷就全職做左家庭主婦。

阿明:「對了婉婷,這個星期六我放假,你可以跟我去一個地方嗎?」

婉婷:「當然可以啦!」

我約左婉婷去美國迪士尼樂園,到左門口之後。我跪喺度然後望住婉婷說

「呢幾年黎多謝你一直嘅照顧,我希望可以用一生一世你照顧你愛你,你願唔願意嫁俾我?」

婉婷喊住咁講:「當然願意啦傻瓜!」

我拿住一條全新既米奇老鼠嘅頸鏈幫婉婷戴上去。我地開開心心咁就入左迪士尼玩。

呢個好
個晚過夜點先
樓主咁寫就好
Call g就有,我同主角背景99% 相似
阿明無睇重點啦
條女唔係講你而家有冇能力可以同佢組織家庭比幸福佢
而係覺得自己係雞好污糟 配唔起你
屌你呀好撚嬲追到而家樓主爛尾個收尾會唔會太急
計埋要俾agent抽佣,婉婷咪即係貼錢俾樓主屌!
婉婷咁好嘅女仔點可以放佢走,兩個人各自傷心
樓主你快撚啲同我作返個續集講佢地重遇 仲有迪士尼篇+/-老爺唔好篇
比錢個雞頭搵番佢咪得囉
都同你講過係湖南
雖然湖南好L大
但有個雞頭係到,有錢你荒佢唔比個地址你咩
説好了的BBQ結局呢?
樓主爛尾到咁
好彩樓上有個更好嘅結局
受騙
可能係多巴打更鍾意BBQ結局,但事實第一季就係sad ending,呢個我一早就有講過

屌點撚計會咁架嘛
呢個sad end真係唔太接受到
如果係咁 我寧願睇到婉婷係呃鳩阿明 無攞過真感情出黎
屌點撚解會咁架
第二季係邊
Season 2 女主角係Pinky
寫返個open ending 俾覺得可惜嘅巴打圓夢,大家將就睇下

自從婉婷走咗以後,我用盡所有方法都再揾唔到佢,我而家先知我嘅所有方法都只係靠微信同agent,我覺得自己真係好廢好無用。無左婉婷 ,我每一日都過住行屍走肉嘅日子,班兄弟叫我食雞都無心機,我每日必做嘅事就係打俾agent問vivi返黎未,而每次嘅答案都係令我失望......

咁嘅生活維持左一個月,我忽然醒覺vivi嘅離開部分原因其實都係因為我而家未有足夠嘅能力俾到幸福佢,我決定發奮,希望婉婷見返我時,會發現一個全新嘅我,一個俾到佢幸福嘅我。

兩年後。

自從有左明確目標,我將對婉婷嘅思念投入學業,唔意外地,我asso year1已經直接上返degree,成績keep住唔錯,而呢兩年雖然都有女仔接近我,但我心面從來無忘記過婉婷,我依然盼望住會同佢重遇。

今個暑假我參加咗去一個北京交流團,呢次係我第一次返大陸,我知道大陸好大,但我有種迷之自信,我覺得我今次會遇返婉婷,嗯,係信念。

如是者,交流團去到尾聲了,聽日就要飛返香港,有同學仔提議去海底撈打邊爐。
"吓?香港咪有囉!"
但最後大家都係決定左去食,於是一班人去左海底撈。

而估唔到嘅係,呢個係我一生中做過最明智嘅決定......

兩年黎,我第一次見到婉婷。
佢著住黑色恤衫配黑色褲,無錯,就係海底撈嘅制服。
比起以前一啲都唔性感,但呢刻我覺得佢比任何時候都更吸引。

我強抑住激動嘅心情,行埋去,講左句:
"你好,林婉婷。"
婉婷轉頭見到我,亦係猛地一愣,佢微笑:
"你好,梁家明。"

故事由我地換個身份重新開始了。
睇完好空虛
會唔會轉戰Pinky 踏上雞蟲毒撚成王之路?
咪臭係,樓主個腦真係唔知仲乜9
過夜Q呢?
甜故變咗sad故
重甜故 最後3Q 都唔知去左邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞