[Nitro+DMM]刀剣乱舞-ONLINE-綜合討論區

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
拎住實體刀嘅同人唔係淨係得腐向同人有嘅
我係nico同p站都見唔少類似嘅mmd同漫/文
比起腐女 依家有種叫歷女(?)/史女(?)嘅物種
依類人就真係會因為二次元而對史實產生濃厚興趣甚至會加入研究同考據(於是產生左考據黨)
刀男嘅例子有ほうき星宗近(中譯:彗星宗近/掃把星宗近)嘅出土就吸引左好多依類型嘅審神者朝拜
啊!!!居然有刀劍亂舞post! Lm~~~~
[轉自Twitter] 新刀刀cv 係高梨謙吾
有啲期待新刀+新活動,唔知係撈刀定點送呢

【謎の人物】
本丸に現れた謎の人物
彼よりもたらされたのは、放棄された世界・歴史改変された聚楽第の調査。
それは、時の政府からの特命だった。

「来たか……。いい覚悟だ」(cv.高梨謙吾)
#刀剣乱舞 #とうらぶ https://t.co/x5DgC5SHPE
歡迎常駐呀
本身係玩家定係睇開刀男動畫/音樂劇/舞台劇?
有冇話鍾意邊個角色?
大家集體炒車
唔熟依位聲優
同埋wiki完都冇咩印象
就咁睇真係好被被親媽嘅畫風
不過依家出新刀連局部嘅下巴詐騙圖透都冇嘅?定真係出天下五劍淨底果兩把之一先
hello ~本身因為無意中睇在舞台劇一d片段入坑!所以有睇舞台劇同Game都有玩😂鈴木爺爺和荒牧被被最好了!
最愛山姥切國廣!我的被被😍
我睇有人估係山姥切長義....話說呢次活動係未好難😂內番+1 2倍經驗 😂
原來咁多人係舞台劇/音樂劇入坑嘅
係咪得得我一個玩game先...
我覺得爺同被被嘅選角真心
尤其係鈴木,初初仲諗緊一個唔算這仲要好瘦嘅人點carry到好似爺依類角色
點知佢真係做到
荒牧我覺得好靚同埋睇佢地幕後花絮時覺得佢好好笑
其實我都覺得係...前提係有新刀
Quoted翻我之前嘅留言:
翻左屋企認真google左一下
睇黎要打臉啦
聚楽第係天正14年(1586年)開始動工
同年北条氏政獲得(?)本科 長船長義作嘅山姥切
聚楽第完工後嘅一年(天正16年,即1588年)
秀吉要求氏政同佢個仔氏直在聚楽第列席遭到拒絕後就討伐北条氏
北条氏滅亡之後據說本科就流落民間(?)
所以新刀都有機會真係本科

題外話:好彩嘅係山姥切最後被搵得翻並係天正18年5月經刀匠國廣上磨並刻上左新銘
而依件事都間接促成左國廣鍛出被被而成為新刀之祖

活動嘅話根據艦娘只會愈出愈難....
但詳細係點就要等活動開始先知
不過內番+1同經驗值雙倍依d活動其實間唔時就出
未必關事
😂
記得19年有電影 hrk 真心厲害
荒牧😂記得軍議係感笑場
仲有東酱 等身咪酱!
最近古備前
刀舞人選真好!
我呢個咸魚嬸瑟瑟發抖
Strong post 留名

好想睇🤤
😂😂😂
居然係極大太刀先
認真:
1. 唔知極化大太會加入乜野模式呢?
2. 極化大太既攻擊力會有幾恐怖?

搞笑:
螢總會高咗,太郎捅穿屋頂,次郎戒咗酒,papa就……都仲係做神官
新活動短評+注意事項
1. 唔可以用第一部隊出陣
2. 骰仔唔可以用小判補充
3. 想快速打完請課金
4. 神秘人同南泉/被被/極化被被有回想
5. 神秘人係158號
6. 極短無雙as usual
7. 記得用遠程兵
新人?歡迎常駐呀
絲打係遊戲玩家定睇動/漫畫或者音樂劇同舞台劇去識依套作品?
有冇話最鍾意咩角色?
其實大太刀極化先都正常嘅
太刀數量又多rare又多典故又多到爆都唔知等到何年何月先實裝哂
寧願出埋其他尚未極化嘅刀種先都合理
我估太郎會變得比較常人同親民
次郎應該就唔會戒酒嘅我估佢愈飲愈多戰力愈強
Papa就...嗯...機動...會比依家加個1
螢總嘅話...哈哈...唔再縮落去就偷笑啦
螢總:我刀長200cm
papa 機動wwwww

一進去就有
螢總:我唔止刀長200 cm,我仲扯大纜一抽三

好想睇螢總舉起太郎(或者園長/切叔)(參考續花丸第 9 話)
注意 聚樂第唔好禁徹退
因為會重新由起點再行過
我o岩o岩都衰左
Btw有課金歐洲審已經入手左本科啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞