LIHKG 箍牙集中討論區8

1001 回覆
16 Like 1 Dislike

想問問,今年19歲喺小五嗰時開始箍牙
中間有正常拉橡根同之後有帶個托,
原本已經由哨牙拉返正常冇問題,
但唔知點解10月左右開始見到啲牙有向前哨返嘅問題出現,
舊托喺個門牙位cup唔晒入去,見到唔係掂晒隻牙有少少空位,
去check咗又同我講呢啲正常比舊膠我咬門牙位cup返入去,
但問題係我就算cup返晒我都係哨返出嚟架
個問題仲好似越嚟越嚴重...
想知究竟去再從新箍過用矯正器定隱形牙套(好似方便好多)
晒咗咁多錢同時間又同我哨返真係唔知點好

你咁多年有keep住帶固定器?
可能你生智慧齒,或者你本身啲牙係逼,
箍完都有機會會郁番。
有朋友中學箍牙,啲牙都有亂番少少
但係佢覺得少少亂無謂再搞。
睇你自己覺得個問題嚴唔嚴重,值唔值得再箍

其實我覺得依幾日越嚟越出,唔知係心理作用定點
不過如果想箍返我係咪應該用隱適美?因為方便啲返學
同埋邊度整可信性高同平啲,因為始終整傳統箍比得太多唔想再搞咁貴thx
想問問,今年19歲喺小五嗰時開始箍牙
中間有正常拉橡根同之後有帶個托,
原本已經由哨牙拉返正常冇問題,
但唔知點解10月左右開始見到啲牙有向前哨返嘅問題出現,
舊托喺個門牙位cup唔晒入去,見到唔係掂晒隻牙有少少空位,
去check咗又同我講呢啲正常比舊膠我咬門牙位cup返入去,
但問題係我就算cup返晒我都係哨返出嚟架
個問題仲好似越嚟越嚴重...
想知究竟去再從新箍過用矯正器定隱形牙套(好似方便好多)
晒咗咁多錢同時間又同我哨返真係唔知點好

你咁多年有keep住帶固定器?
可能你生智慧齒,或者你本身啲牙係逼,
箍完都有機會會郁番。
有朋友中學箍牙,啲牙都有亂番少少
但係佢覺得少少亂無謂再搞。
睇你自己覺得個問題嚴唔嚴重,值唔值得再箍

其實我覺得依幾日越嚟越出,唔知係心理作用定點
不過如果想箍返我係咪應該用隱適美?因為方便啲返學
同埋邊度整可信性高同平啲,因為始終整傳統箍比得太多唔想再搞咁貴thx

前面有條片,牙醫學會副會長講,
如果有磨牙習慣唔適合做隱適美,
講箍牙內容大概15分鐘,你可以睇下

傳統同隱適美,如果都搵普通科醫生都差大概1萬嘅
我箍傳統,所以介紹唔到隱適美醫生比你。
多人講/開得比較耐嘅就康×堂/林×怡,
長沙灣同油塘好似都有醫生箍隱適美,但唔記得名,好似兩間都有波字。
呢幾間起碼唔係新開,有幾年口碑。
救命
今朝條橡筋跌左落牙肉到
依家cool 住啲牙肉 一搞佢就流血
用牙簽又整唔起佢

今日要實習
唔知今日約唔約到醫生添
可以點

好撚驚
啲牙肉會唔會收皮

有冇眉鉗試下消完毒夾下佢?
(未用橡筋無相關經歷)

我自己剪左佢岩岩
垃圾牙醫打親過去都唔聽
屌佢

診所無人聽電話咁驚
你有睇清楚營業時間呀?
邊條橡筋會夾肉?
有冇人二人同行 nicholas tsang 平2千

我都諗住去佢度啊但係要點先折?

正常呀,
我第一個月第7日先勉強忍住咬到嘢食。

頭個幾日都係食流質嘢,好難頂,成日好餓。

唔好睇少流質嘢,食雪糕都可以食到滯
或者你去超市搵下有冇薯蓉食啦,
2隻蛋蒸水蛋其實都飽飽地,唔夠就加多啲嘢。

唔該你,放學去睇下

薯蓉搵唔到你就買水蛋/豆腐返屋企蒸啦,
馬玉山有D糊類/粥都好方便.
再唔係可以去隔離iherb帖, 睇下你敢唔敢搵人搭單買薯蓉.
有隻薯蓉好有薯味, 淨係加水都已經得.
想好味D就加牛油加奶加調味料咁.
薯蓉自己都已經食左2包. 食緊第3包

有冇薯蓉嘅牌子名

我唔post link喇, 會有我個介紹碼
iherb隻bob's red mill potato flakes唔錯,
懶嘅加熱水就得.

唔該絲打

佢個介紹係教落牛油牛奶再開火煮.
我太懶, 直接加熱水, 乜牛都無落
重薯味.
再加D即磨黑椒蒜粒/素餐肉粒,
大大兜又一餐

呢隻薯蓉係咪要網上官方買寄黎

我都諗住去佢度啊但係要點先折?

telegram: jameslc

唔該你,放學去睇下

薯蓉搵唔到你就買水蛋/豆腐返屋企蒸啦,
馬玉山有D糊類/粥都好方便.
再唔係可以去隔離iherb帖, 睇下你敢唔敢搵人搭單買薯蓉.
有隻薯蓉好有薯味, 淨係加水都已經得.
想好味D就加牛油加奶加調味料咁.
薯蓉自己都已經食左2包. 食緊第3包

有冇薯蓉嘅牌子名

我唔post link喇, 會有我個介紹碼
iherb隻bob's red mill potato flakes唔錯,
懶嘅加熱水就得.

唔該絲打

佢個介紹係教落牛油牛奶再開火煮.
我太懶, 直接加熱水, 乜牛都無落
重薯味.
再加D即磨黑椒蒜粒/素餐肉粒,
大大兜又一餐

呢隻薯蓉係咪要網上官方買寄黎

我係iherb訂呀,
唔知依家幾錢免順豐運到港。
連登有iherb帖,你可以入去睇下,
或者問下有冇人可以搭單買。
4隻小臼齒剝完個空位
要埋位係咪要半年以上
請問剝牙係咪要上下排相應咁剝同樣數量?因為一位牙醫話得,叫我上排剝2隻下排磨牙。另一位就話一剝就要剝4隻,唔可以只剝上唔剝下

可能醫生覺得你下排磨少少就夠位排齊,
所以就建議你淨係剝2隻。

係呀。但另一個醫生話唔可以淨係剝上排2隻,下排又唔剝,因為咬合對唔到喎 都唔知信邊個
請問剝牙係咪要上下排相應咁剝同樣數量?因為一位牙醫話得,叫我上排剝2隻下排磨牙。另一位就話一剝就要剝4隻,唔可以只剝上唔剝下

我上下各2

我只剝上面2隻
下面夠位唔洗剝

咁會唔會有咬合問題?
4隻小臼齒剝完個空位
要埋位係咪要半年以上

半年好似已經算進度快,
見前面好似有巴絲箍咗年幾都未埋哂。
新人留名先
見保麗淨有coupon優惠諗住買黎洗固定器
屌佢老味萬寧條阿姐唔識分 牙齒固定器 同 假牙固定劑
死都要我搭埋痴假牙盒野先用得coupon
投佢老味訴先

Btw 箍完都係有少少哨 不過都滿意既
同埋最痛係拆箍 膠水痴得勁實 痛到好似無麻醉剝牙
果時一上箍第一日就食麵,第二日就食飯

攞住張單去退番錢得唔得

可能醫生覺得你下排磨少少就夠位排齊,
所以就建議你淨係剝2隻。

係呀。但另一個醫生話唔可以淨係剝上排2隻,下排又唔剝,因為咬合對唔到喎 都唔知信邊個

上網睇有啲人都係上排剝兩隻,
下排磨細啲牙。
你都睇專科醫生,正常佢係比較專業嘅,
不過唔同牙醫唔同做法姐。
4隻小臼齒剝完個空位
要埋位係咪要半年以上

半年好似已經算進度快,
見前面好似有巴絲箍咗年幾都未埋哂。

年幾兩年了
都係因人而異
新人留名先
見保麗淨有coupon優惠諗住買黎洗固定器
屌佢老味萬寧條阿姐唔識分 牙齒固定器 同 假牙固定劑
死都要我搭埋痴假牙盒野先用得coupon
投佢老味訴先

Btw 箍完都係有少少哨 不過都滿意既
同埋最痛係拆箍 膠水痴得勁實 痛到好似無麻醉剝牙
果時一上箍第一日就食麵,第二日就食飯

攞住張單去退番錢得唔得

醫生係點拆啲箍的?
用鋼箍啦
最平最有效
兩萬蚊左右箍咗兩年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞