LIHKG 箍牙集中討論區8

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
咁好 知唔知幾銀?
要等4-6個月去照完xray先知確實價錢
但佢話預2萬左右
我係怕佢做完牙模都仲要拖好耐
爬文見到有人做完牙模之後都要等成年
等完成年之後又叫佢再做多次牙模,因為太耐 然後佢又等多年
如果要白白等兩年都未開始我會想私家慢慢供 私家兩年都差唔多箍好了
所以想問下其他人會排幾耐 因為我唔知之前post主係咩case
下 要咁耐嫁咩?
菲臘收咗,佢話要4-6月會通知去印牙模+照Xray。
但有冇人知之後仲要等幾耐先會叫剝牙同上箍?會唔會拖好耐?
咁好 知唔知幾銀?
要等4-6個月去照完xray先知確實價錢
但佢話預2萬左右
我係怕佢做完牙模都仲要拖好耐
爬文見到有人做完牙模之後都要等成年
等完成年之後又叫佢再做多次牙模,因為太耐 然後佢又等多年
如果要白白等兩年都未開始我會想私家慢慢供 私家兩年都差唔多箍好了
所以想問下其他人會排幾耐 因為我唔知之前post主係咩case
下 要咁耐嫁咩?

嘩咁耐…我本身都想申請 點知睇到已經過左期
依家出左去umh箍 分期24個月都唔太貴
https://m.hkgolden.com/view.aspx?message=6411322&type=BW&page=2
睇呢度見到佢咁樣講
如果印完模唔係即刻開始要等既話,我會想私家算
咁樣搞四年唔化算
你開始人哋都整完喇
有冇人可以講到印完模要等幾耐
拆左箍半年,依加戴緊retainer 但有時2,3個鐘無戴再戴返就好緊,有啲痛 唔知正唔正常
其實脫牙 幾耐先箍得牙?
脫牙後
一個月後返去傾用咩plan同幾錢
再兩星期至一個月後上箍
巴打你唔洗剝牙?如果突然甩鋼粒會唔會好難約醫生整?
剝左
唔難呀
你整咗幾耐?一個月返去一次?
返工要請假好麻煩
開始咗就無拖無額外等待?
箍緊第二日 早午晚都食粥 想知你地箍咗幾耐先開始食返正常野 好想食譚仔
無等呀
一個月整一次囉
我返學比定timetable 同醫生夾時間囉
你整咗幾耐阿?感覺好嗎?
唔知大家有冇一樣難題, COOL緊果陣有隻牙蛀左?

話說COOL左2個月. 上次覆疹係2星期前, 醫生睇完牙都無事

隔左2星期今日見到有隻牙蛀左 仆街蛀得咁快

蛀左唔係又要剝掛
我都發現我隻大牙個邊有個小洞 唔知係蛀左定本來係咁 所以遲下問返牙醫

就算蛀左應該都係幫你挖走蛀左個part再補牙 唔會剝嘅
11月上箍囉
緊急一問:
話說小弟早幾日因為喉嚨痛發燒去咗睇醫生,嗰陣醫生話流感,咁食藥之後就退燒無問題,但重點係原本睇醫生之前我係條脷上面生咗粒痱滋,睇完之後脷底又有,嘴唇又有,依家連牙肉都痛(食野嗰陣上排大臼齒會好痛),刷牙會流血。本身箍緊牙,除牙套食野嗰陣仲發現牙套有血。
有冇巴打試過類似?我應該觀察多幾日,定係即刻就去睇醫生(睇牙醫定普通醫生?

可能1999咗,sorry定先
剝左一邊臼齒通常痛幾耐?依家第三日仲有血同痛,下星期(第七日)又再剝.剶完兩日後就上箍
會睇你隻牙蛀到咩程度
少少既話會幫你補左佢姐
如果你係鋼牙箍就會幫你整走牙上面果舊野再補 所以有可能會影響箍牙進度
我之前都去左半年exchange 去之前個牙醫幫我成棚牙上曬橡筋又換左條特別鋼線
之後條線途中斷左插左我幾個月先有得換
第三日仲有血?
Btw我剝牙無咩點痛
箍咗牙三個幾月 戴咗橡筋差唔多一個月 為咗收返埋上排牙嘅兩個窿
牙醫叫我除咗食飯刷牙 其他時間都要戴住

我想問仲要戴幾耐橡筋 或者幾時先可以淨係戴夜晚?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞