LIHKG 箍牙集中討論區8

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
剝完智慧齒,想箍牙,箍傳統,佢開價開我4萬

4萬傳統應該係專科價錢?
依家香港箍傳統好似都差唔多3萬咁上下。

屋企附近普通既牙醫診所咋

咁貴,你可以睇多幾間,
之前有巴打箍專科傳統好似都唔駛4萬。
好似係荃灣?
你爬爬集中6定7有人講過。

呢啲情況唔諗抵唔抵用啦
我個人口健樂好掂
雖然搽落去果下真係痛到痴線
痛完之後就冇事

範圍太大,搽一次就好?

食飯除膠retainer時成口口水
廿歲頭係咪太遲了

唔遲
大把人遲過你箍啦
有心唔怕遲呀
有冇人係政府箍,知唔知箍完個固定器係咪一條鐵線果隻

箍得咁辛苦拆咗又要有條鐵線係度記肉酸,如果係鐵線想問有邊個牙醫可以就咁配個透明固定器

上次複診醫生話收埋少少倒及就拉橡筋,到較後期嘅階段,開心得我

原來係到後期先拉橡筋架? 我見有啲箍左幾個月就要自己上橡筋

我個case應該唔嚴重
到後期都冇用過傳說中既動物橡筋

絲打你冇脫牙?

有脫
用power chain拉埋個牙縫
窮拎學生想問下依家重有冇咩大學/大專優惠

學校本身自己有搞

得hku有
有冇醫生介紹

我個個幾好同平,係個姑娘西啲

邊區咩名?

佐敦 葉宇焜

佢做唔做隱適美 幾錢到

好似淨係做傳統 我做個時2萬,依家應該2萬2左右,有介紹好似仲有得平?

唔係2萬2啦個價已經
2萬8了

剝牙另計ma?

呢啲情況唔諗抵唔抵用啦
我個人口健樂好掂
痛完之後就冇事

範圍太大,搽一次就好?

有冇人睇過邱x光醫生-佐敦????
有無人係林靜怡到箍 覺得有小小伏 每次見佢都好似好趕咁 個價又唔係平

邊間??
廿歲頭係咪太遲了

呢啲情況唔諗抵唔抵用啦
我個人口健樂好掂
痛完之後就冇事

範圍太大,搽一次就好?

咁貴,你可以睇多幾間,
之前有巴打箍專科傳統好似都唔駛4萬。
好似係荃灣?
你爬爬集中6定7有人講過。

不過唔諗住搵專科箍

邊間??

元朗普通牙醫診所咋
想問問,今年19歲喺小五嗰時開始箍牙
中間有正常拉橡根同之後有帶個托,
原本已經由哨牙拉返正常冇問題,
但唔知點解10月左右開始見到啲牙有向前哨返嘅問題出現,
舊托喺個門牙位cup唔晒入去,見到唔係掂晒隻牙有少少空位,
去check咗又同我講呢啲正常比舊膠我咬門牙位cup返入去,
但問題係我就算cup返晒我都係哨返出嚟架
個問題仲好似越嚟越嚴重...
想知究竟去再從新箍過用矯正器定隱形牙套(好似方便好多)
晒咗咁多錢同時間又同我哨返真係唔知點好
想問問,今年19歲喺小五嗰時開始箍牙
中間有正常拉橡根同之後有帶個托,
原本已經由哨牙拉返正常冇問題,
但唔知點解10月左右開始見到啲牙有向前哨返嘅問題出現,
舊托喺個門牙位cup唔晒入去,見到唔係掂晒隻牙有少少空位,
去check咗又同我講呢啲正常比舊膠我咬門牙位cup返入去,
但問題係我就算cup返晒我都係哨返出嚟架
個問題仲好似越嚟越嚴重...
想知究竟去再從新箍過用矯正器定隱形牙套(好似方便好多)
晒咗咁多錢同時間又同我哨返真係唔知點好

你咁多年有keep住帶固定器?
可能你生智慧齒,或者你本身啲牙係逼,
箍完都有機會會郁番。
有朋友中學箍牙,啲牙都有亂番少少
但係佢覺得少少亂無謂再搞。
睇你自己覺得個問題嚴唔嚴重,值唔值得再箍
啱啱剝完2隻牙 下星期再去剝 之後就上箍啦
好鍾意鋼牙囡囡
去左梁苑莊到consult
無話落骨釘已經要5萬幾
前一個post有個巴打係佢度consult
落4枝骨釘都好似同我差唔多價
佢就話有少少骨性但係唔嚴重,最主要係牙梳同斜搞到勁哨
有冇巴絲解答下落骨釘重唔重要?
我自己最主要係想整嘴突
去左梁苑莊到consult
無話落骨釘已經要5萬幾
前一個post有個巴打係佢度consult
落4枝骨釘都好似同我差唔多價
佢就話有少少骨性但係唔嚴重,最主要係牙梳同斜搞到勁哨
有冇巴絲解答下落骨釘重唔重要?
我自己最主要係想整嘴突

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞