LIHKG 箍牙集中討論區8

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
咁牙醫附近呢?
也是
暫時consult咗2個牙醫,除左我嘅情況,講嘅嘢完全唔同
2個都係話我有哨牙+本身都有舊骨都突
但係第一個俾嘅plan係
1: 剝2-4隻臼牙,箍傳統
2: 剝智慧齒,箍隱適美

第二個就話要改善嘅話
1: 要做手術+箍
2: 乜都唔剝,箍自鎖式加骨釘,箍返齊就算

2個都係專科 ,搵埋第三個睇下點先,如果又唔一樣都唔知點算好
唔食咗嘢先,之後又要等麻醉過我驚你暈
食左腸粉
邊區咁慘無野食?
腸粉邊夠
食左燒賣腸粉杯麵
我喺青衣山區呀
想問下大家我箍左一個半月左右,擦門牙個時仲係覺得酸軟,同埋咬嘢冇力係咪正常的?
剝左牙啦
我岩岩都consult 完,傳統就mok 4隻 加埋固定器同磨牙齊頭3萬算唔算抵?
有冇人條鋼線狂甩?
剝左牙啦

痛唔痛
我果時麻醉藥未過 係咁打自己塊面
唔痛住
止血一開始有d難度
麻醉未過吞唔到口水咁 一咳噴晒d口水+血出嚟
我對面個fd成衫血
好彩佢黑色衫 上到我屋企即刻除左洗完飛落乾衣機
之後冰敷就好快過左然後吞口水就止血
佢話麻醉三粒鐘先過 我冰敷左一陣就無事
同埋醫生話普遍人打完麻醉會成身震直到藥力散 個藥係咁
但我無喎
剝左牙啦

痛唔痛
唔痛住
止血一開始有d難度
麻醉未過吞唔到口水咁 一咳噴晒d口水+血出嚟
我對面個fd成衫血
好彩佢黑色衫 上到我屋企即刻除左洗完飛落乾衣機
之後冰敷就好快過左然後吞口水就止血
佢話麻醉三粒鐘先過 我冰敷左一陣就無事
同埋醫生話普遍人打完麻醉會成身震直到藥力散 個藥係咁
但我無喎

咁剝果陣呢
痛條毛
打針個下痛囉
尋日去左southside dental HK consult
1K consultation fee + 3K (影相, 3D model 同牙帽)

如果真係箍既話就剝4隻(上下premolar) + 傳統, total HKD52,000

呢個價算唔算合理?
我今日consult 唔洗俾consultation fee ,影埋相剝4隻包固定器傳統鋼粒都係3萬咋喎
我都係咁上下時間
門牙仲係冇乜力同痛
擦牙果陣都係
我諗都正常
未聽過呢間,
如果係專科,
傳統價錢好似由3萬尾至6-8萬都有。
我consult左個專科 同你第二個一模一樣
唔駛剝牙 做住先睇下有冇改善 同時排緊手術 留個後路for之後想做番手術
巴打你係倒及定深咬?
我嗰個又話唔會做轉介
去私家做要廿幾萬
而且我自己都唔係太想做手術
一嚟似整容,二嚟大手術怕有風險
你可以參考下第一頁條片,
第一個女仔應該係淨箍牙無做正顎手術。
對比番自己個下巴有冇佢咁嚴重,
嚴重而唔做手術效果就會係咁,
諗清楚做唔做。
因為個手術都幾大工程,
好似做完接近2星期會講唔到嘢同只可以飲流質嘢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞