LIHKG 箍牙集中討論區8

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
佢係講到好肯定搞到我覺得真係無變化咁
我都箍左半年 我又唔覺有咩變化 但我朋友話我面尖左都入左小小
你上幾多個骨釘?我個醫生話我下次覆診可以上 我問係咪一次過上 佢話睇下我想點
問題時間又近過年 我驚釘完如果發炎又要等
有冇巴絲喺tst林醫生到箍?
之前追post好似話覆診唔係成日都係見佢
同埋如果揀隱適美既話其實係咪間間都差唔多

岩岩consult完 要剝牙48k
呢間有冇介紹人/二人同行優惠?
覆診方面有冇巴打分享下
有介紹人可以減3000但二人同行就冇啦

有冇巴絲可以做介紹人
追咗好耐post
今日去咗康x堂做consult
本身三萬到 加剝智慧齒變咗就黎五萬

有冇剝智慧齒既牙醫好介紹
見完牙醫佢話打粒骨釘係人中但我唔記得問佢點解
11月中係政府開始箍,
發覺d牙有d灰黃,無以前咁白。
係正常定有問題?

尋日覆診個牙醫無特別講野,
最衰下次2月尾先再返去。
過來人,小哨,以前上面d牙笑起上嚟側面睇係45℃哨出去
24終於立定決心箍,箍傳統鋼線箍左2年半
過程唔算太辛苦,一開頭會介意人地嘅目光,不過箍2日已經慣左,同埋係每次教緊d會痛幾日
我想同考慮緊箍定唔箍嘅巴打講,有心唔怕遲,用2年幾時間你就可以成世E起排牙好有自信咁笑;但如果你接受到依家咁嘅樣嘅你,that’s reli fine
想問下膠個隻retainer可以點樣清潔?
Lm最近開始帶retainer
高比都有箍
有無巴絲可以做葉宇焜醫生既介紹人
我可以tg你
我用retainer brite,用埋牙膏刷
戴左咁耐都冇異味,但d漬好難清走
等我試下先
我之前個個用左4年又穿窿又裂又黃
換左個新既決定好好保養
你諗清楚 你出左事e.g.甩野(粒粒 鐵線) 佢會叫你下次覆診先去搞 唔會即刻叫你上去搞
Yes
呢個時候就要話好痛勁痛插入肉
然後佢就會比你睇先
見過人咁做
但我係佢個度箍左1年多咩粒粒同鐵線都無甩過
我下面臼齒粒粒成日甩 已經甩左3次 係咪我問題 每次搞完唔夠十日就甩
佢每次搞我都嘆晒氣 又話 「難呀!」
有冇人係菲臘到cool?
計埋洗牙剝牙費用 total要幾多錢?
之前印左模 要等一兩個月再返去睇

菲臘而家好似唔收cool牙
有冇人會箍完牙會再箍多次?
幾年前中三開始箍,箍傳統,箍左成三年,有用橡筋,冇落骨釘。
箍完d牙係齊左好多,但都係唔可以自然咁合埋個口 ,側面睇都係好樣衰 ,而加year2,諗住再整,會唔會有用?我怕再比幾皮整都係一樣,同埋有落骨釘係咪真係差好遠?
我咩都食但係又無甩過
唯一一次甩線係岩岩上完鐵線圈住隻虎牙
轉個頭去食熱狗鬆左出黎
個次係我on9岩岩上完即刻大啖食野
之後佢見到咁就索性搵痴粒粒既膠水痴住個鐵圈
自此咩都無甩過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞