LIHKG 箍牙集中討論區8

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
你要問下醫生意見
我下邊左右兩邊嘅智慧齒都打橫生,
醫生話因為頂住前邊嗰隻大牙上牙箍,所以一定要剝
咁快
箍左7個月牙縫大左但唔覺咀冇咁突

剝左牙十幾日之後個窿爆血
有無人有同樣情況 今日醫生唔開 約左後日上箍
剝左牙有傷口盡量食較軟的食物
太大可以切細,有硬殻的食物都應該避免
你盡快止血,避開用剝左牙個邊食野
到覆診再同醫生講

唔該晒 好快已經止左血
呢兩日都唔用個邊食野
我箍左2個月 覺得啲牙郁好慢 冇咩變過
invisalign箍緊第二個月
暫時20set左右
牙肉敏感過未開始好多
唔知係咪牙肉腫脹左
另外新加果啲粒粒有啲介口
而家係戴左牙套仲舒服
咁快
箍左7個月牙縫大左但唔覺咀冇咁突

我箍左2個月 覺得啲牙郁好慢 冇咩變過

Invisalign箍左3個月
下個月會上橡筋好緊張
外觀無明顯點變,但我感覺到有郁左
剝牙位變細,又多左d牙縫
搞到食野食到一半zip住哂好唔舒服
要了左牙先繼續食
我一個月加咗橡筋 好緊 我輕微倒及要拉入去
我剥哂四隻智慧齒 感覺下面大牙前條牙縫好大 狂攝肉
牙醫將所有牙箍畀哂我 我見到最後嗰幾副係有個加號同埋無哂attachment
但唔係再scan多次再refinement 咩
通常未戴晒全部箍就已經會唔啱戴 要再印過啲新嘅箍 所以最後嗰幾副通常都用唔著
有冇巴絲智齒打橫生隻腳仲掂到神經線?
mock左幾銀??
之前問完有人講到要6xxx一隻
有冇箍傳統牙醫介紹
想問有冇人試過骨釘附近位置發炎?
我而家骨釘下面好似有粒飛滋咁既野 唔知係普通飛滋定係骨釘發炎
箍牙黎講牙腳長係好定唔好
一直有追開呢個post
大家都話sip 藍色橡筋好辛苦
搞到我勁驚
今日終於要去sip藍色橡筋
但過程一d都唔痛
好似用條牙線卡住牙隙咁
返到屋企仲咩都食到
只係咬野會酸酸軟軟咁
唔知關唔關我淨係sip上排個4隻大牙 所以冇咩感覺
但係聽日先黎料
一直有追開呢個post
大家都話sip 藍色橡筋好辛苦
搞到我勁驚
今日終於要去sip藍色橡筋
但過程一d都唔痛
好似用條牙線卡住牙隙咁
返到屋企仲咩都食到
只係咬野會酸酸軟軟咁
唔知關唔關我淨係sip上排個4隻大牙 所以冇咩感覺
但係聽日先黎料

聽日先黎料
我之前上果日都無問題
第二日就咬唔到

Omg 聽日仲要去食放題
去到後期會連食野都唔想
掂下都痛

兩年前同啊妹一齊去箍,
我同啊妹啲牙好相似,
都係算齊,但係大家都有少少假哨牙,嘴唇小小突
醫生話啊妹要拔牙,而我就可以揀磨牙或者拔牙,
最後我無拔,佢都無幫我磨牙,而啊妹有拔。

最後雖然我箍得好快,七個月左右,
但個效果同啊妹比差太遠
佢箍咗兩年
佢主要係成個唇收咗好多,面就尖咗小小,
而我仲係嘟嘟嘴

我依家打算再箍,
但香港全部起哂價,想慳錢,唯有北上。

奉勸大家可以拔牙就一定要拔,靚好多㗎
北上除非搵D細診所,
如果唔係搵咪咪姐或者公立醫院箍都唔平得好多.
利申: 係咪咪姐箍緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞