LIHKG 箍牙集中討論區8

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
上左箍第一日 有咩要注意
唔知點解食完嘢之後覺得條鐵線長左,咭住我啲牙肉,聽日去診所睇下

你d牙有郁動都會令條鐵線長左咖

你都有同樣經歷?
唔知點解食完嘢之後覺得條鐵線長左,咭住我啲牙肉,聽日去診所睇下

你都有同樣經歷?

應該個個都係咁

準備食粥一星期

你都有同樣經歷?

應該個個都係咁

個個都係咁

你都有同樣經歷?

應該個個都係咁

個個都係咁

多謝提醒 去診所整左條線,但之後都係有啲咭住
我倒及牙加上排牙有啲唔齊
想知如果做正顎手術嘅話係咪通常都要cool牙將個倒及牙整嚴重啲再開刀
因為仲係學生 可能要等到到時出嚟做嘢先有錢手術
而家想淨係cool齊上排牙
但係咁嘅話係唔係就要到時做手術之前再cool多一次?
我想問嘴突係咪一定要落骨釘先箍到入去
今日consult 左歐陽志安 感覺良好但佢唔做骨釘
我唔想箍完都收唔到個嘴入去
cool緊隱適美
每朝都Retainer brite用浸,效果唔錯

唔一定要買黎浸,
我朋友無浸用牙刷刷下都係咁箍,
佢醫生都無叫佢嘥錢買。
想知如果做正顎手術嘅話係咪通常都要cool牙將個倒及牙整嚴重啲再開刀

睇醫生啦,
有需要做手術就會安排你箍緊定箍前做,
唔會要你箍2次先解決。
同埋好少醫生會淨係箍單排,
因為你箍緊嘅過程會影響咬合,
唔係淨係排齊完就算。

嘴突要等醫生睇番你係骨性暴牙定係牙性暴牙,
如果骨性最好都係要做手術,
骨釘都係有限度改善,只係比唔打好。
但係需唔需要打都係等醫生專業意見。

睇醫生啦,
有需要做手術就會安排你箍緊定箍前做,
唔會要你箍2次先解決。
同埋好少醫生會淨係箍單排,
因為你箍緊嘅過程會影響咬合,
唔係淨係排齊完就算。

你倒及好嚴重?我都有倒及但我覺得未到要做手術既程度 或者你可以箍牙先
Btw建議你貴d都搵專科先
有冇邊度有得平整retainer

嘴突要等醫生睇番你係骨性暴牙定係牙性暴牙,
如果骨性最好都係要做手術,
骨釘都係有限度改善,只係比唔打好。
但係需唔需要打都係等醫生專業意見。

但我之前問左另外兩個醫生都叫我打
得呢個話唔使
剝牙打針痛唔痛

我好憎痛 真係唔係為左一個人我都唔敢做箍牙呢樣野

剝牙打針係痛的 打完剝都痛

剝完有排痛

係咪你個牙醫手勢唔太好 自問平時都係怕痛嘅人,但係之前剝牙都無咩特別覺得痛

無人比我更怕痛

準備食粥一星期

我超怕煩同怕痛,反而我上左箍一星期、照食肉 ,咬肉 鋁扒,打邊爐都好順暢 無咩特別。啲牙都係咬到野好好力
係咪有問題
屌 反而我唔想打飛茲 超憎
有無咩飛茲抗爭大法?
防飛茲呀好想
屌 反而我唔想生飛茲 超憎
有無咩飛茲抗爭大法?
防飛茲呀好想

打錯
唔想生

準備食粥一星期

我超怕煩同怕痛,反而我上左箍一星期、照食肉 ,咬肉 鋁扒,打邊爐都好順暢 無咩特別。啲牙都係咬到野好好力
係咪有問題

頭一兩個月係俾你食型 沒想到太緊所以一定冇問題

準備食粥一星期

係咪有問題

頭一兩個月係俾你適應 唔會上到太緊所以一定冇問題
箍左咁耐覺得人中長左好多
係咪折箍之後一直咁嫁啦
箍左咁耐覺得人中長左好多
係咪折箍之後一直咁嫁啦

我都覺
我諗應該係因為本身個嘴凸左出黎
而家收返入去所以睇落長左
今日上箍啦 有咩要留意
我而家都唔知點食嘢好
尖沙咀完全搵唔到粥店
結果叫咗個沙嗲牛麵 好痛啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞