LIHKG 箍牙集中討論區8

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
想點點樣清潔retainer
我個醫生話箍緊牙自己清潔可能唔夠仔細
所以4-6個月洗一次都得
係咪荃灣個個?
你覺得好唔好?
thx
診所裝修 要遲大半個月覆診 護士話冇晒箍就叫我最後個箍戴廿日
我嗰間個姑娘建議4個月洗一次
有冇人知道康圓齒科箍牙o唔ok 見佢好似6000蚊好正咁
去完明愛睇,報左invisalign 58k,剝兩隻智慧齒,主要係門牙哨,係咪貴左點?
大陸太平嘅診所我真係唔敢去,
你唔驚可以去睇下環境先嘅..
對明愛醫院D醫生無咩好感..

之前試過有轉介信去剝智慧齒
個醫生咬定我剝完一定會永久失去知覺同味覺
感覺佢係唔想做
最後去菲臘牙科剝哂4隻
菲臘醫生話我都唔係真係咁近神經線
剝完咩問題都無

明愛係專科醫生跟進嘅
你想參考下咪睇多幾間醫生
唔係明愛醫院,係明愛診所
應該請教係,依家一般做invisalign會大概去到咩價位到頂?
sorry 一見明愛就先為入主咁反感

我自己箍緊傳統 不過之前集中帖都有睇人講過
如果係普通科醫生 你唔駛剝牙 好似3萬頭至中已經得
荃灣梁x志 箍緊invisalign $47000
洗牙$500 剝4隻牙 $2400
箍咗個幾月 除咗每個星期換新箍痛1-2日
同埋食野刷牙要除麻煩d之外 基本上都冇乜問題
反而覺得最痛係剝牙前攝藍色橡筋入牙隙
係呀 集中帖有經驗囓人都話藍色圈係大boss
好彩之前唔駛塞
荃灣梁x志 箍緊invisalign $47000
洗牙$500 剝4隻牙 $2400
箍咗個幾月 除咗每個星期換新箍痛1-2日
同埋食野刷牙要除麻煩d之外 基本上都冇乜問題
反而覺得最痛係剝牙前攝藍色橡筋入牙隙
係呀 集中帖有經驗人都話藍色圈係大boss
好彩之前唔駛塞
明白,我估明愛貴在係專科醫生,但剝智慧齒又另計,先想問下
頭先consult無收錢,只係上次照X光同印牙模收左1100,有問過做傳統會差幾多,醫生話因為我門牙哨左6mm出來,做傳統應該要剝多第一及二小臼齒去就位後,invisalign就唔需要

同埋concern係…明愛只收現金
真係好痛
自問唔係d好怕痛嘅人 但我都唔知食咗幾多粒止痛藥去打果幾個藍色圈
最難捱係第一次剝完 同時另一邊要攝藍色圈
果晚真係痛到懷疑人生 後悔做乜要走去箍牙
任何牙醫 剝智慧齒都係另計
有啲箍牙包剝個啲都只會係臼齒類

傳統要剝牙先收到個哨牙
但係用隱適美反而唔剝都收到咁神奇?

有個日本明星本身係爆牙
佢箍完之後棚牙同個口變到勁大
箍咗牙先知 佢應該係無剝牙
建議你搵多一兩間問下

收現金應該係每次覆診俾啲呀?

好在你已經捱過喇
佢下個月裝修
梁xx?
裝緊啦喎
係 但要箍兩年幾...
仲要係箍緊呢段時間 聽好多朋友同我講話遲下帶固定器都會移位 好驚
係啊 改咗時間3月尾覆診
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞