LIHKG 箍牙集中討論區8

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
我都好為食,試過想食糖唔想除箍
就咁妹下妹下都咬唔爛,仲驚咬爛個箍
我都好為食,依家為左唔想除篐所以唔食零食
https://youtu.be/1m7DEoLFg2I
頭半集有講箍牙,
第一個女仔箍完牙個下巴都係好兜。
不過正顎手術都真係大手術,
如果要我做會唔敢做

第2個女仔用門牙食嘢,
我反而用大牙多,
因為初期大牙墊咗嘢,
門牙咬唔埋。

好耐之前有分享過有線既節目
入面有個男仔又係下巴兜起左
結果佢選擇左開刀
效果唔錯
雖然康復期好難捱

點解我會提議大家前幾日睇無綫個節目
係因為我聽到佢話有專家講解到底係咪個個人都適合隱適美
但係我太忙無睇到
有無巴絲睇左可以同大家分享下

其中一個女仔有磨牙習慣,
所以醫生唔建議佢箍隱形。
同埋講隱適美訂啲牙套返黎,
啲牙郁動可能會有誤差。
最後都係話問番牙醫
我都係睇咗前半集,後半集好似講牙齦問題。

條片講得好啱 固定器真係仲難忍過牙箍

我就係固定器戴咗一年幾就嫌太辛苦唔再戴 搞到啲牙有少少移位 門牙有返少少隙縫 但個固定器已經戴唔返 格硬戴會勁痛
諗住搵日返去牙醫到睇下有冇得補救

強烈提示:真係要繼續戴固定器 隔兩日冇戴再戴返已經會覺得啲牙走咗位 戴落去會仲痛仲辛苦
我都係呀 要箍多廿個 重要落好多attachment
有d心煩到想箍鋼線快快催完咗佢
有冇人知如果磨牙磨到尖會唔會幫你磨平
我戴Invisalign覺得個套入面有空氣 已經係咁咬chewy
係咪唔夠緊 我咬佢佢會好小好小咁彈返上嚟
傳統都6萬?點解會全部一樣價
可唔可以同醫生要求
求意見
話說小弟拆左箍3個月
原本個固定器係鐵線果隻 但無啦啦個大牙鐵線位爛左
跟住諗住返大學佩平d 點知佢得透明果一款 800蚊一邊
但我摸上手透明果隻好似好易爛
想問下如果我唔計美觀 係咪都係鐵線扺玩好多?
智慧齒牙肉腫,訓訓下都痛到醒
想問下有冇剝牙介紹?
好撚痛啊師傅
我想問下隱形箍係咪得隱適美?見3M都有個隱形,有無巴絲試過?
開始後悔箍牙 箍牙前洗牙已經發現有輕微黑三角出現,而家箍咗第5個月左右,黑三角嚴重咗好多,隻隻牙之間都有咁滯,心情好差,唔知會唔會再繼續惡化
黑三角係點?
真係好嚴重,
箍到最後可以問下醫生可唔可以磨少少牙拉番埋個窿。
過程中有唔代表最後有,因為牙齒移動中。
細細個窿就話可以磨牙拉返埋,但我啲窿都好大下...最惡頂係一笑就見到門牙間嘅窿 我諗要用樹脂嚟填補個窿,唔知箍緊牙可唔可以補,下次覆診問下牙醫
Google啦
想問剝完智慧齒當晚可唔可以戴固定器
箍完先整啦,
我之前都有隻牙有窿,依家郁郁下又無咗。
希望今年拆到箍
2016 10月箍damon到而家
有隻叫mbrace
我箍緊牙個間個醫生幾好人 好好手勢 可以幫你問下
其實點樣郁郁下冇咗?牙肉已經萎縮咗喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞