LIHKG 箍牙集中討論區8

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
港島區有冇牙醫好介紹
隱適美係掃描完send去外國訂造一套牙套返黎,
醫生根據進度叫客人更換牙套。
而傳統就要醫生經驗去進行力度,角度等調整。
普遍上對牙齒嘅力度會係鋼粒>陶瓷粒>隱適美。

有醫生覺得陶瓷粒同鋼粒分別唔大,
有啲醫生就會覺得鋼粒受力大啲,
鋼粒同隱適美比就通常會收得入啲。

明星就有啲因為上鏡問題做內箍(胡杏兒/麥明詩),
都有明星做隱適美嘅 (許亦妮好似係)。
數年前隱適美剛推出時,見過醫生話要剝牙嘅case都唔適合做,
依家可能進步咗,所以好多醫生都有做剝牙case。

政府箍牙,要係公務員/公務員未滿18歲子女先可以去做,
程序我唔清楚,公務員牙醫診所應該有電話可以打去問。
我前幾日係youtube睇片見人個鋼線固定係:
人人人人人人
咁樣排係牙後面,仲諗咁樣唔影響清潔好方便添。
你個隻係一條橫線定點?
個幾星期已經甩,就要俾錢再整好似好搵笨咁
咁即係傳統會實淨d固定d?
隱適美咪好易走位
箍傳統啲牙可以收入啲,整齊啲。
箍隱適美應該都可以箍整齊,但係效果未必有傳統咁好。
(之前啲post好似有一個巴絲講過,佢個case箍隱適美得50-60分,箍傳統80分,要做埋正顎手術先有100分)

走唔走位就睇你有冇聽話戴固定器啦,
唔戴固定器箍邊種都易走位。
有冇D唔洗咬又飽肚既食物介紹?
今日覆完診 又有排痛
個固定器唔見左
有無人知整到有得整番個
之前cool果間好貴 $3000 一對
重有 我自己有果個型係到 會唔會自己出去配平d
利申: 除左cool 10個月左右 第3次唔見了
蕃薯
薯仔
意粉
箍左兩年機終於箍完
進入固定器階段
講野痴利根
有樓上爸打講既線retainer 係牙既內邊

touch wood 無甩
食飯唔咬野直接吞 好易肚
好似食極唔飽咁
有無人係用口呼吸 搞到個咀好突
所以去左箍牙?
想知箍完有無改善到口呼吸 同個咀/下巴問題

SHITTT
比鐵線突出左吉到口, 我用手指甲屈番佢入D先唔垃
有冇人箍緊土瓜灣李詩豪?
上網見到佢好鬼多負評
想知手勢係咪真係咁唔好
約左下個禮拜consult
前幾個po有巴打講過箍緊,
話除咗串啲煩啲其實無咩嘢,
準時唔好遲到應該無問題,
遲到會有排俾佢哦。
其實箍幾耐先會有明顯既效果
第一個女仔 做完手術都係咁兜喎
https://youtu.be/1m7DEoLFg2I
頭半集有講箍牙,
第一個女仔箍完牙個下巴都係好兜。
不過正顎手術都真係大手術,
如果要我做會唔敢做

第2個女仔用門牙食嘢,
我反而用大牙多,
因為初期大牙墊咗嘢,
門牙咬唔埋。
第一個女仔 做完手術都係咁兜喎

上咗箍之後已經練成唔洗咬直接吞
用咩牙咬都痛 咬果時又怕食野會整甩D粒粒
但唔咬直接吞 會勁易肚餓囉 好似食極唔飽
佢有啲嚴重,我估應該要做正顎手術先有改善。
門牙我依家5個幾月,都未可以切太硬嘅嘢食。
頭先食菜心都咬唔開,放棄。
一係你搵刀叉/較剪剪細再食會好啲。
不過我通常換完線頭一星期都係咬唔到嘢食,
只可以食流質/淋嘅嘢。
小心胃痛
換完線除咗頭一個星期唔多咬到,
其他都正常。
如果你啲牙痛太耐,可能係醫生較得太緊,
覆診時同醫生講下會好啲。
有冇人試體cool完幾年d 牙哨番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞