(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(11)

1001 回覆
146 Like 3 Dislike
期待聽日
辛苦你啦春巴
自我收皮

我星期六考琴 可唔可以求個祝褔

加油呀
自我收皮

我星期六考琴 可唔可以求個祝褔

加油呀

pish
推!
Push
今晚無文 各位早抖
既然決定了要到英國修讀音樂,星期一呂靜宜回到學校,準備辦理退學手續,並且把這個消息告訴給相熟的同學知道。

布正麗聞得這個消息,愕然道:「靜宜,妳真係決定咗要到英國啊?咁成皇志佢點同妳講啊?」

呂靜宜一臉苦澀,道:「我地…分咗手。」

「吓!點會咁架?」

布正麗與自己感情要好,於是呂靜宜把自己生日那天的事情告訢給布正麗聽。

布正麗聽畢,不禁搖頭,道:「嗰個成皇志,算係點嘖?明明你地都鍾意大家,點解要分手喎?唔通除咗分手就無其他辦法咩?唔得,我要去同佢講。」

性如烈火的布正麗一溜煙走向四樓的自強會,雖然呂靜宜害怕碰見成皇志會令大家尷尬,但她更害怕布正麗會在這時候捅出什麼簍子,於是從後追趕布正麗,喚道:「布甸,唔好啦!」

布正麗走進了自強會,舉目一看,沒有發現成皇志的蹤影,她向坐著做功課的楊鳳瑤問道:「喂!成皇志喺邊啊?」

「吓!我又唔係佢邊個,點知佢喺邊啊?」楊鳳瑤冷冷地道。

此時,呂靜宜亦剛剛走進了自強會的大本營,楊鳳瑤的視線由布正麗轉到呂靜宜身上,道:「靜宜,我聽人講妳要退學,係咪真架?」

呂靜宜頷首嗯了一聲,楊鳳瑤訝道:「咁突然嘅!發生咗啲咩事啊?」

「我要去英國進修音樂,所以我返埋依幾日就退學喇!」

「咁妳幾時飛啊?」

「星期六。」

「吓!咁快嘅?」

「係啊!我想早啲過去準備下。」

「哦!原來咁。」楊鳳瑤道:「妳地搵成皇志啊?但係我成日都唔見佢喎!」

這時,管佳莉步進了自強會,她道:「咦!布甸,妳好少會落嚟架喎!落嚟仲咩啊?」

布正麗瞧向管佳莉,道:「係喎!莉莉,妳同成皇志讀同一班嗰喎!知唔知成皇志晌邊啊?」

管佳莉道:「成皇志啊?佢今日無返喎!」

「唔係啊?平時都唔覺佢請過假嘅!依家先嚟唔返學算係點啊?」布正麗冷笑一聲,道:「哼,我就睇佢可以避到幾時?今日唔返,我就唔想佢聽日都唔返。」
布甸
仲有冇
仲有冇

晏啲
食完野再打
仲有冇

晏啲
食完野再打

加油
push
有文一推
有文必須要推
好耐無見過學姐
佢係咪準備緊AL
好耐無見過學姐
佢係咪準備緊AL

仲有冇

晏啲
食完野再打

留名,出書未呀
翌日,成皇志依然沒有在學校出現,布正麗心想:「我就唔信你聽日都唔返。」

豈料,第三天成皇志仍舊沒有上課,距離呂靜宜去英國的日子只剩下三天,布正麗開始有點慌張,成皇志在搞什麼鬼?

布正麗多次致電到成皇志的手機,但均被接駁到留言信箱,她從榮仔口得知成皇志家中的地址,於是上門找他。

她拍打著大門,喊道:「喂!成皇志,你好出嚟啦!你個懦夫,唔好再做縮頭烏龜喇!靜宜真係要走喇!」

大門敞開,開門的不是成皇志,而是阿興。

阿興與布正麗面面相覷,雙方均有點愕然。

布正麗認出阿興,立時問道:「阿興,成皇志呢?你快啲叫佢出嚟。」

「布甸姐,阿哥,佢唔晌到啊!」

布正麗現出懷疑的目光,道:「唔喺到?」

「係啊!布甸姐,妳唔信嘅話,可以入嚟睇下。」

布正麗一向覺得成皇志詭計多端,可能擺出空城計來算計自己,於是她真的走進了屋內,查看一番,她找遍可以藏人的地方,但都是沒有發現。

阿興見狀,心想:「睇嚟阿哥應該得罪得布甸姐好緊要,嬲到要上屋企攞人。」

布正麗問道:「阿興,成皇志有無講低佢去咗邊?」

布正麗目光炯炯地盯著阿興,在成皇志眾多女性朋友當中,阿興最敬畏的,可算是布正麗,她雖然人長得美,身栽又好,但她眉宇有種不怒而威的氣勢,所以儘管成皇志臨走前,叮囑他不要向其他人透露他的行程,可是阿興並不敢向布正麗隱瞞,道:「阿哥,佢去咗長洲,話一星期先返。」

布正麗愕然道:「長洲?仲要一個星期先返?佢有無留低地址啊?」

阿興搖頭道:「咁又無喎!不過佢每晚都有打番嚟。」

「死人頭,縮頭烏龜,入長洲匿埋就得咩?我實搵到你架!」布正麗道:「阿興,如果成皇志再打畀你,你叫佢搵我,知唔知道?」

「哦!好啊!」

阿興瞧著走遠的布正麗,心想:「阿哥唔係同緊飛機場姐姐一齊嘅咩?點解上嚟搵佢嘅係布甸姐,唔係飛機場姐姐嘅?唔通阿哥一腳踏兩船?唔,男女間嘅野,我依啲小學生都係唔明架喇!」
明日再戰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞