(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(11)

1001 回覆
146 Like 3 Dislike
推,加油 樓主
支持
春巴 一直追故 ,覺得你寫得好正 故事有層次之餘,人物描寫亦都好到位。繼續加油
房侍農做咩衝出黎呀?
加油
師父話一早同志志講左唔好帶女人去,帶埋就唔靈
布甸越嚟越 gfable
師父話布甸只用黎幫志志穩定d ,暫時餵飽志志先,都屬於過場人物,之後賭王個女大左就
跟出跟入
屌鳩布丁
無文 早抖
「你…夢見師父?」

房侍農點頭,布正麗在旁催促道:「喂!又話去食宵夜嘅?仲唔行等咩啊?」

我道:「我地去食宵夜,坐低再慢慢講。」

可能我之前經常向他講述一些我虛構與睡仙神交的情節,就是這樣房侍農日有所思、夜有所夢,我並未曾夢見過什麼睡仙,我亦不相信房侍農夢見的是什麼仙人,但為了圓謊,讓他繼續相信我的說話,我要把他導向我所期望的結果,只好盡力作一次解夢人。

我們到了石梨街市旁的熟食中心,這裡步行去8座不用十分鐘,我們座下後,點了兩個小菜。

房侍農現出思索的神情,突然問道:「阿志,你夢見師父嗰陣,佢係點嘅樣架?」

我在腦海幻想睡仙陳搏的模樣,遲疑了一會才道:「佢就高高…瘦瘦,白頭髮…白鬍鬚,不食人間煙火嗰類…」

房侍農瞧著我問道:「佢係咪好似一個明星啊?」

我在腦海搜索一些在電影中曾經扮演過一些世外高人的演員,我道:「係啊!佢好似鮑…方啊!」

房侍農怔了怔,道:「吓!但係我夢見嘅師父,佢個樣好似king sir嗰喎!」

我聞言愣住了,鮑方與king sir的模樣未免也相差得太遠了。
我乾咳了一聲,道:「咁…唔係好出奇嘖!觀世音菩薩三十三法身相,啲神仙嘅相貌緊係唔止得一個啦!師父亦都一樣,不過師父佢同一般神仙好唔同,佢份人好玩得,我記得有一次佢仲變到到成個Tom Cruise咁同我打winning添。」

房侍農詫異道:「Tom Cruise?唔係啊?我地師父竟然係鬼佬?」

我打斷房侍農的話,道:「係呢!你話你夢到師父,咁師父佢同你講咩啊?」

房侍農轉述他的夢,道:「我夢見我同師父晌一間房度,師父佢老人家好似好眼瞓咁,佢坐係張床上面閤埋眼打坐,我叫佢佢都無反應,只係指住地下一個蒲團,咁我就坐係個蒲團上面啦!點知佢張開對眼,話:『我係叫你攞畀我啊!死蠢。』我嚇咗一跳,第一次神仙同我講野,雖然畀佢鬧,但係我都好開心,於是我就執起個蒲團畀佢,佢接過個蒲團之後,就繼續合埋眼,突然佢就問:『有咩野想問我啊?』一時間我有好多野想講,但係我淨係諗到一件事,衝口而出:『師父,今晚場波,曼聯對拜仁,阿志話你老人家叫佢瞓身推曼聯。』師父搖搖頭:『九死一生。』正當我想追問師父嗰陣,我就畀你嘅電話嘈醒。阿志,你又話師父叫你買曼聯嘅?但係點解佢又咁講嘅?」
我略一思索,酙酌怎樣去解說房侍農的夢,可以加深他相信睡仙的存在,同時作出思想導向,我道:「師父佢無講錯。」

房侍農詫異道:「但係你又話師父佢叫你買曼聯嘅?」

我道:「係啊!師父係叫我買曼聯啊!」

房侍農聞言感到有點混亂,道:「師父話九死一生,但係又叫你買曼聯?」

我淡然道:「因為你只係聽到上半句,聽唔到下半句,師父下一句係否極泰來,,場波係曼聯陷入劣勢,但係最後佢地都可以反勝。」

房侍農聞言,釋疑道:「原來係咁。」

我道:「時間都差唔多喇!我地都要過去8座喇!」

房侍農道:「我去揸揸水先。」

布正麗由剛才便一直苦忍著笑,房侍農離開後,她忍不住笑了出來,道:「哈哈,嗰個房侍農成四十歲都嚟啦!份人仲咁單純,居然相信你講嘅說話,有無搞錯啊?」

我正經八百,道:「鬼神嘅野,信則有,不信則無。」

「好喔!你講到可以預知未來咁,你話畀我聽,我將來係點喔?」

我瞧著布正麗,自從畢業後我便沒有聽過她的消息,所以我說不出她的將來會發生什麼事,我笑道:「妳將來會成為皇后。」

這時房侍農回來,道:「行得。」

我們結了帳後,便向8座的方向走去。
文啊~~~
孖腸在8座將多間地鋪打通改建成酒吧,每逢有球賽或賽馬的時候,這裡亦會聚集了很多人,因為這裡可以投注足球及賽馬。

今天是歐冠決賽的日子,而且進入決賽的曼聯在香港擁有甚多支持者,連香港歌手宋禮亦是曼聯的擁躉。

孖腸與一眾門生巡視業務,瞧見球賽還有半個小時才開始,在場很多座位已經坐滿了人。

孖腸見狀滿意地點了點頭,問道:「今滿場波嘅投注額點啊?」

剛剛獲得孖腸重用的南乳道:「大佬,歐冠決賽緊係多人買啦!曼聯就多散客買,啲大戶就買拜仁。」

孖腸嗯了一聲,道:「最緊要個場夠旺,我地做莊嘅,中間抽水,開邊瓣我地都係贏,你地幾時見過開賭場會輸錢架?哈哈哈。」

眾門生一同陪笑,孖腸拍了拍身邊的湯仲謀一下,讚賞道:「阿湯,你引入嗰啲咩角球大細、下一隊入球咁多玩法,有諗頭啊!一場波唔駛完場先知結果,啲爛賭鬼一場波賭幾次錢啊!我地就賺多啲,你真係叻仔!南乳,你要跟阿湯學野啊!」

湯仲謀笑了笑道:「孖腸哥,我都係將其他地方有嘅玩法引入嚟嘖!南乳佢叻仔嘅,我睇好佢架!」

孖腸笑道:「好好好,阿湯你得閒咪多啲返嚟教下南乳囉!話晒你之前都同南乳一樣都係跟我架嘛!」

湯仲謀笑道:「當然啦!一日大佬,一世都係大佬。」

湯仲謀滿臉堆歡,但眼神閃過一絲狠戾之色,他瞟了站在孖腸身旁的孖腸女友一眼,對方與湯仲謀的視線瞬間相觸,便把視線移向別處。
有文
唔係會改變左未來個結果啊嘛
變左既話,睇春巴你點兜
志 皇后
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞