(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(11)

1001 回覆
146 Like 3 Dislike
未好大影響之前起碼玩幾鋪先啦
場場all in嘅話
一開始有影響,是但一場個比數唔同咗都夠輸返突啦
頭一年斷估未影響到英國掛
最有機會影響都要靜宜去左英國先開始
呢件事之前應該都夠贏一大筆
呢點又有道理
尤其本身已經得罪黑社會
房侍農個角色完全用左梁家仁"龍過雞年"個CHARACTER 去演繹
一九九九年五月二十五日,這天下午我與房侍農相約在布正麗工作的樓上CAFE等候,我比約定的時間早到了十五分鐘,找了一個角落的位置坐下。

正在工作的布正麗瞧見我,立時走過來,她勸說道:「喂!你真係諗住今晚搏一舖啊?啲錢咁辛苦賺番嚟,萬一輸晒就唔抵啦!我地不如諗下有無其他方法啦!」

我苦笑道:「妳都幾長氣喎!我問妳喔!妳諗到咩方法啊?」

「不如…去問靜宜媽咪幫手喔?」

我搖頭道:「之前琛琛件事,我地仲未還晒錢比呂伯母,無謂再麻煩佢地啦!」

我和呂靜宜分了手,實在沒有顏面再請求呂伯母幫手。。

布正麗皺了皺眉,道:「咁又係,之不過賭錢真係唔係一個解決問題嘅好方法。」

我瞧著布正麗,布正麗有點錯愕,問道:「你望住我仲咩啊?」

「無,越睇妳越似我阿婆,佢成日都『鵝』我千祈唔好去賭錢,如果妳地見到大家,應該會好投緣。」

布正麗道:「咪係囉!你阿婆都咁講,你就乖啦!聽下佢老人家嘅說話啦!」

其實回想起當日如果我牢記婆婆的叮囑,我便不會投資倫敦金,那麼我便不會跳樓,但如果我不跳樓,便不會回到1998年,展開另一次人生。

布正麗還想再度勸說,房侍農在此時推門而進,他手執數份報紙,在我對面的位置坐下,他向布正麗道:「喂!靚妹,整個焗豬扒飯、炸髀、紅豆冰多奶多紅豆。」

布正麗白了房侍農一眼,道:「嘩!房沙展,你個肚好似人地陀緊九個幾月咁,仲食埋依啲咁嘅野,你唔驚爆血管啊?」
房侍農翹起二郎腿,翻開了體育版,道:「超,阿叔我依啲大富大貴相仲有排玩,妳少擔心啦!」

布正麗搖了搖頭替房侍農下單,房侍農邊翻閱各大報章的體育版邊道:「今晚場波好多講波佬都睇好拜仁喎,尋日讓球盤拜仁讓平半低水,今日變咗讓半球,聽講真技安龍頭蔣天誅仲買咗二百萬上盤添!」

我呷了一口咖啡,瞥了房侍農一眼道:「定啲嚟喎!之前師父報夢畀我,你跟住買都嬴錢。」

「係,之前係贏錢,之但係今晚場波,曼聯中場堅尼同史高斯都唔出得,對賽就不嬲德國佬食住英國佬,拜仁嗰邊人強馬壯啊!」

我見房侍農有些舉棋不定,於是奪過他手上的報紙,安撫道:「定啲嚟,我地要對師父有信心,次次師父畀料都係中架啦!依啲所謂專家食屎啦!佢地咁準嘅話,晨早發咗啦!駛鬼晌報紙到鳩UP咩!」

房侍農道:「唔係喎!今晚我地賭身家嗰喎!做多啲功課好喎!」

我不讓房侍農奪回報紙,道:「你依啲叫關心則亂,越睇越亂啊!總之就信師父,我買乜你就跟住買,咁就最明智喇!」

布正麗奉上了炸雞髀,問道:「喂!你地今晚去邊到賭波啊?我又去。」

我白了布正麗一眼,道:「關妳咩事嘖?妳都唔識。」

布正麗嗔道:「邊個話我唔識啊?我知今晚場波有碧咸。」

我問道:「咁對面有咩球員啊?」

布正麗聞言,遲疑道:「對面…對面…有嗰個肥仔,朗…朗拿度。」

房侍農笑道:「妳有無攪錯啊?朗拿度邊到係踢拜仁啊?妳諗下係咪克林頓同查理斯?」

「克林頓同查理斯踢波嘅咩?」布正麗瞧見我與房侍農捂住嘴巴,知道房侍農在作弄她,怒道:「唔識咪唔識囉?好好笑啊?」
我道:「咁妳都唔識,睇嚟都無用啦!」

「唔識唔可以睇架?你第一次睇波識晒兩隊所有球員架?」

「OK,咁妳搵人陪妳睇啦!我地今晚去嘅地方唔係好啱妳架!」

「唔係好啱我?」布正麗現出疑惑的神色,未幾恍然道:「你諗住去8座賭錢?」

我苦笑道:「咁妳明點解我唔想妳跟嚟啦!」

「去8座你咪仲危險過我。」

我愕然道:「咁…有房侍農保護我喔嘛!」

布正麗道:「咁佢都可以保護埋我咯!」

房侍農訝道:「嘩!你地兩條友咁睇得起我啊?有起事上嚟,我都唔知可唔可以保護到自己嗰喎?」

我與布正麗異口同聲道:「你得嘅!你係神探嚟架嘛!」
文文文
有文
又去開片

榮仔老豆咁濕鳩 救得佢幾多次
會唔會一鋪清袋呢?
終於可以同男主角睇波
保護布甸
黑社會輸得多發老脾,派完彩轉頭搶返兼滅口,食埋布甸,兩個一齊再返到過去,故事無限loop, 可以無限幫布甸開苞
多謝春巴
無文 早抖
Chapter 89 奇蹟之夜(中)

這時候的歐冠決賽並不是在周末舉行,而是在星期三凌晨三點四十五分開始,一場球賽上下半場加上中場休息時間,最少要一小時四十五分鐘,還未包含補時,即是稍後的球賽結束,也差不多將近早上六點,看完這場賽事,我便可以回家更換校服,直接上學。

我相約了房侍農凌晨三時正來我家,與我一同出發,距離三點還有數個小時,原本我打算小睡一會,可是我的精神處於一個很亢奮的狀態,輾轉反側難以入睡,之前我把全副身家在倫敦金上孤注一擲,亦曾出現過這種狀況,那時我是一擲數十萬,而現在我只有兩萬多,壓力應該相對地細,但我今晚我要把兩萬多元變成三十萬,否則榮仔便會被人帶回大陸。

我對自己說要冷靜下來,我已經洞悉這場球賽的歷史的走向,照道理這場球賽只會按照既定的劇本去演練,可是歷史的巨輪真的難以撼動嗎?在兩個多月前,我便讓一個本應死無全屍的人,把她從悽慘的命運拯救出來,另外我回到1998,已經漸漸改變身邊的人和事,爸爸坐牢、自強會的成立、我和呂靜宜發生了一段情、與朱斌仔等人發生衝突等等,這些情節在原來的時空並未曾出現過,但我一一在現在添加了,那麼這場球賽是否遵從「既定」的軌跡去行走,便存在了疑問。

我回來改變了部分歷史,蝴蝶效應會否因為這些看似不相干的變化,脫離了原來的軌跡,衍生出另一個結果呢?

各種不同的思緒紛至沓來,沒辦法好好睡上一會,我離開了睡床。

我怕那對中年男女不守信諾,與榮仔的貪錢爸爸把榮仔帶回大陸,於是我便叫他來我家裡小住數天,我睡上格床,榮仔與阿興睡在下格床。

我從上格床爬下來,阿興呼呼入睡,榮仔仍未入睡,他瞧見我從上格床下來,便道:「志哥,夠鐘喇?」
我瞥了榮仔一眼,反問道:「瞓唔著?」

榮仔點頭,隨我走出客廳,他問道:「志哥,係咪會無事架?」

其實我是有些擔心的,但為了安撫榮仔,便裝出信心滿滿的樣子道:「放心啦!最遲朝早六點半我會返到嚟,仲咩咁樣嘖?我有邊次搞唔掂,今次同之前一樣,都係難我唔到嘅。」

榮仔垂著頭,道:「志哥,其實你地幫咗我好多喇!我爸爸咁樣對我,反而你地無血緣關係嘅對我咁好。」

可能榮仔的身世可憐,又或者我與他投緣,我已經把他當成了弟弟一樣,我不會讓他的爸爸把他賣回大陸,我撫著他的頭,道:「你家姐叫我照顧你,我唔會畀你有事架!唔好亂諗野,瞓啦!」

我多次致電給房侍農,過了二十分鐘他的電話才接通,電話彼端的房侍農應該幾經掙扎才從周公跟前爬回來,他有氣無力道:「喂!阿志,仲有成兩粒鐘先夠鍾喎!咩事啊?」

「喂!唔好瞓啦!早啲去啦!機會留畀有準備嘅人。」

房侍農打了一個呵欠,道:「都唔駛咁早架!依家先一點。」

「去食宵夜喔!最多我請喇!」

「哎!好啦好啦!我差唔多到就打電話畀你啦!」

房侍農剛剛掛了線,布正麗便致電給我,道:「喂!成皇志,起身未啊?唔好瞓喇!」

我苦笑道:「我無瞓過啊!」

「你都瞓唔著啊?咁不如早啲去囉!」

「我約咗房侍農宵夜,咁一齊囉!」

半小時後,我與布正麗在石梨巴士總站等待房侍農,房侍農瞧見布正麗,訝異道:「嘩!靚妹,妳真係跟嚟架!」

「係啊!今晚場波有碧咸喔嘛!」

房侍農拉著我,在我耳旁輕聲道:「頭先師父有無報夢畀你啊?」

我搖頭苦笑道:「我都無瞓過,不過你放心啦!師父一早已經提示咗我架喇!」

房侍農現出恍然之色,嚴肅道:「唔怪知得啦!頭先師父報夢畀我啊!」

我聞言膛目結舌,一臉錯愕地瞪著房侍農。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞