(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(11)

1001 回覆
146 Like 3 Dislike
呂靜宜向我揮手道別:「成皇志,多謝你啊!今日我玩得好開心啊!」

正當呂靜宜要轉身離去之際,我喚道:「等陣啊!」

呂靜宜別過頭來,瞧見我欲言又止的模樣,她問道:「你有野想同我講?」

「我諗…我地喺時候…解約喇!」

呂靜宜呆了一呆,問道:「咩解約啊?」

再難開口的話只要說出了第一次,再說多次便不是難事。

我與呂靜宜四目交投,道:「我地嘅愛情契約喺時候要結束喇!」

呂靜宜聞言如遭雷殛,連忙握住我的手,她追問道:「點解啊?」

「每段契約都有時限性,我地夠鐘架喇!」

呂靜宜激動地道:「我都講咗我可以唔去英國。」

我淡然道:「我有乜原因,可以令妳放棄一直以嚟嘅夢想?」

「因為我鍾意你,你係我第一個鍾意嘅人,你係我嘅初戀啊!」

我搖頭道:「呂靜宜,妳錯喇!你嘅初戀情人唔係我,亦都唔係戴建雄,妳嘅初戀情人喺妳細細過嗰陣已經出現咗,音樂先係妳嘅初戀,係佢將妳帶出封閉嘅世界、喺佢令到妳重拾自信、亦係佢令到妳擁有要努力去追尋嘅夢想啊!」
呂靜宜雙眸瑩光波動,搖著頭道:「唔係啊!唔係啊!」

我柔聲道:「呂靜宜,唔好否定過去嘅自己,十年前嘅妳嘅夢想係要入英國皇定音樂協會,之後晌米蘭斯卡拉歌劇院、維也納國家劇院到表演,如果依家十年前嘅妳出現喺妳面前,妳會有咩說話同佢講啊?妳會同佢講唔好追夢?我知道十年前嘅呂靜宜知道,十年後佢會得到英國皇家音樂協會錄取,佢一定會好開心。」

呂靜宜淚眼迷離,只懂搖著頭。

我為呂靜宜拭淚,道:「唔好喊啦!呂靜宜,妳知唔知道妳最靚嘅時候係喺幾時啊?係喺妳企晌台上唱歌嗰陣,妳專注投入喺音樂、抱住熱誠去追尋夢想,嗰陣喺最型最有光芒,嗰個先係真正嘅妳,呂靜宜,應承我喔!無論點都唔好放棄依個機會,放棄咗一直追尋嘅夢想妳會後悔架!」

話畢,我掙開呂靜宜的手,轉身離去。

呂靜宜在我身後喊道:「成皇志!」

她一直呼喊我的名字,但我並沒有停下來,此時在我眼眶內醞釀已久的淚水,亦禁不住簌然落下。

我再次失戀了。

回到1998,我想追回我的初戀,和管佳莉再續前緣,但最後失敗了;回到1998的第一場戀愛,亦在這時候戛然而止。

(待續)
次次入親黎都有文

對大家黎講
咁樣係最好的
夠狠心,可能對大家都好
lm
都好嘅
唔使long d都好
靜宜:去食洋腸好過
我明果種要鼓起好大勇氣先講到既感覺
夠決絕
但真係好撚hurt
睇緊篇文戈時咁啱手機播緊c all star 首再不再見, 大鳩志既感覺係個腦到出哂嚟
會員呂靜宜就此88
呂靜宜正式殞落
好決絕...同我以前女朋友一樣
好決絕...同我以前女朋友一樣
終於
西瓜 召喚會然 呂靜宜
呢個時候 應該要去叫雞 成皇志 沉醉下
好撚sad
係時候追布甸
係時候追布甸

迷到布甸要倒貼
明知大家都鐘意對方,點解啊志你唔同佢講:" 你去先,我處理完屋企事,我就過來匯合你。響long D 期間,大家響電話多啲分享音樂樂趣,支持對方!"
大鳩志,你覺得你情聖上身,做個瀟灑哥,佢就會乖乖哋去學音樂咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞