(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(11)

1001 回覆
146 Like 3 Dislike
加油
加油
好緊張
窮學生
但出書必買
房侍農在前引路,在一道黑色木門前停了下來,他在門上敲了三下,木門敞開了一條縫,門內的人瞧見房侍農,打開門道:「原來係房沙展,入嚟入嚟。」

房侍農道:「我帶咗兩個朋友嚟玩,歡唔歡迎啊?」

「房沙展嘅朋友緊係歡迎啦!」

我與布正麗跟隨房侍農身後,進了那房間,我發現幾張熟悉的面孔:孖腸、湯仲謀和南乳。

我和湯仲謀的目光相交在一起,南乳瞧見我,立時罵道:「喂!你條仆街嚟依到仲咩啊?快撚啲走啊!你再唔走,我打斷你兩隻腳喔喇!」

孖腸瞧見房侍農在場,立時喝道:「南乳!」

有房侍農這個「有牌爛仔」在場,我的心亦定下來,道:「我入嚟依到只係為咗玩番兩手嘖!唔係嚟搞事嘅。孖腸哥,你地依度有無話唔歡迎邊啲客人架?」

孖腸聳肩道:「我地打開門做生意,歡迎任何人嚟玩。」

南乳瞪著眼,指著我道:「依間房最少五千蚊注啊!你個死窮鬼玩得起咩?」

「哦!原來最少可以投注五千蚊,嚇得我喔!好彩我帶咗兩萬幾嚟。」我從衣袋掏出了一疊一千元。

南乳見狀怔了怔,可能他亦想不到我這個中四學生可以拿出這麼多錢。

孖腸道:「阿湯、南乳,你地招呼下房沙展佢地,我有事做出一出去先。」

湯仲謀問道:「咁你地想玩咩喔?」

我瞥了房侍農一眼,房侍農問道:「有啲咩玩喔?」
「主客和、入球大細、角球大細、單雙、亞洲盤,拜仁讓半球:上盤兩倍…」

我斷言道:「有無波膽?」

「有,你想買咩?」

「曼聯贏二比一幾多倍?」

「九倍。」

「咩話?得九倍。」

如果以拜仁讓半球來看,曼聯勝二比一的波膽,最少有十二、三倍,想不到這裡開盤還要比馬會狠得多,就算我把兩萬多元投注在波膽上,押中了收回的總數還與目標三十萬有一段距離。

「係咪有即場賭?」

「有,仲有下一隊入球添,不過同你單聲,依度開波前最少落一注飛。」

湯仲謀在招呼我與房侍農,南乳瞧見布正麗,走上前寒暄道:「咦!布甸咁耐無見,又靚咗喎!」

布正麗瞪了南乳一眼,罵道:「死開啲啦!同你好熟啊?」

南乳道:「布甸,我依家上位喇!妳跟我實有前途架!」

布正麗冷笑道:「叫你阿媽跟你啦!垃圾。」

意氣風發的南乳被布正麗搶白了一番立時心中有氣,湯仲謀看見南乳與布正麗有點衝突,他叫了另一個小混混招呼我們,他走過去拍了拍南乳的肩膀,道:「喂!南乳,水塘甘爺嚟咗,你過去打個招呼喔!」

感到沒趣的南乳拂袖轉身,湯仲謀拉著布正麗走到一角,我瞥見布正麗仍在我的視線範圍之內,便沒有理會,繼續查問那名混混關於這場比賽的投注事宜。
「你放手啊。」布正麗甩開了湯仲謀的手。

湯仲謀道:「之前妳都唔會嚟依啲地方,依家妳居然跟個傻仔嚟?」

「關你差事啊?」

「妳同個死傻仔一齊嚟激我?」

「唔關佢事,我講過好多次,係你害死琛琛,我依世都唔會原諒你。」

湯仲謀道:「扮咩嘖!我有咁多女人,我會睇唔出妳冧個爛賭鬼,妳鍾意佢,我就要佢輸身家,佢輸咗,我就借錢畀佢賭,賭到佢連命都輸埋。」

布正麗瞧著湯仲謀,冷笑道:「你以為所有人都任你擺佈咩?」

我見布正麗走回來,瞧了瞧她,再瞧了瞧遠處的湯仲謀,問道:「嘩!湯仲謀個塊面仲咩黑過包公咁嘅?」

布正麗在我耳邊道:「你驚唔驚佢啊?」

初時我還真的有點害怕湯仲謀,但之後可能我個人的歷練多了,加上這一刻我的心情很亢奮,心想:「單以他害苦了榮仔姊弟這一點來說,我和他的關係已經難以有緩和的一天,作出退讓也只是徒然。」

我搖頭道:「驚?之前我同殺人犯打過交,依家仲驚啲乜?」

布正麗微笑點頭,握著我的手。

我與她十指緊扣向遠處的湯仲謀揚了揚,然後我在她的手背親吻了一下。

我這個挑釁的勝利宣言,讓湯仲謀氣炸了肺,我瞧見他膛大雙眼,呼吸變得急促。

我們瞧見湯仲謀敞門離開,布正麗嗔道:「頂你個肺,你抽緊水喎!」

「喂!阿姐劇情需要啊!我無即場同妳打車輪,算好克制架喇!」

布正麗杏眼圓瞪,道:「你敢!」

我笑道:「我未刷牙唔敢,下次刷咗牙先。」

布正麗在我的手背上使力扭了一下,我吃痛鬆開了手。
布甸
好正,好緊張
扮輸少少,借錢再賭
係90分鍾時一下All in 曼聯
布甸 上啊
推呀
孖腸一嚟就行咗出去,一定有古惑

Btw,「我與她十指緊扣向遠處的湯仲謀揚了揚,然後我在她的手背親吻了一下。」
大鳩志好波呀!
唔好唔記得今晚目的
贏錢
走人

唔好搞d 無謂野
主角咁快就抽我水
呢鋪實奶野
咪係
抽盡布甸水
其實布甸個角色依家邊個女藝人最代入到。
有無示意圖
留返啲想像空間好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞