(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(11)

1001 回覆
146 Like 3 Dislike
我都係由第一個post就開始追,每日/每三幾日就會上黎睇文。依家可能無得睇都會唔開心,就好似一路同你同主角由跳樓回帶去到做貨運跟單再去到年宵。雖然話唔上每一章都刺激連連,但好感激你咁花心機將98年刻畫得咁詳細,好似帶我地呢班讀者一路同主角經歷落去。大家係度用晒角色名做username係度吹水更加出現「爭寵」係開心係好笑嘅。如果你真係唔寫落去,希望你可以解決到自己嘅事,將自己抽身,唔好有太大壓力。我會一直將個post留名,期待有一日成皇志會再次歸來。

其實抖了幾日做其他野,尋晚都開始寫番,或者儲多一排文先,出埋依章先,之後要慢慢諗,儲番啲文,或者不定期出都未諗到
其實咁多巴絲改咗自己個ac名做角色名,已經係好成功
加油春巴 等你返嚟!
我都係由第一個post就開始追,每日/每三幾日就會上黎睇文。依家可能無得睇都會唔開心,就好似一路同你同主角由跳樓回帶去到做貨運跟單再去到年宵。雖然話唔上每一章都刺激連連,但好感激你咁花心機將98年刻畫得咁詳細,好似帶我地呢班讀者一路同主角經歷落去。大家係度用晒角色名做username係度吹水更加出現「爭寵」係開心係好笑嘅。如果你真係唔寫落去,希望你可以解決到自己嘅事,將自己抽身,唔好有太大壓力。我會一直將個post留名,期待有一日成皇志會再次歸來。

其實抖了幾日做其他野,尋晚都開始寫番,或者儲多一排文先,出埋依章先,之後要慢慢諗,儲番啲文,或者不定期出都未諗到

咁真係我地福音呀。就好似睇波打機咁,係放鬆下自己等自己離開一下現實,但唔使為左趕出文而緊張。
春巴加油
休養 無文
早抖
休養 無文
早抖

期待你日日入黎講
推番上黎
休養 無文
早抖

「咁…其實依家係咪即係爆房啊?」

對於這一疑問,我只是在腦海裡想了想,沒有宣之於口。

我跟隨著焰兒步上位於三樓的翡翠小築,焰兒很熟練地與櫃檯的嬸嬸辦妥了手續,然後帶我們走到其中一間房間。

那位嬸嬸走前瞟了我一眼,嘴角上揚漾出一個有會於心的笑容。

活了三十多年,我從未到過這些時鐘酒店,進了房間,我隨意打量了一眼,設備簡陋的房間、油灰剝落的牆壁、陳舊的床舖、昏暗的燈光,與陞爺電影裡的麗晶大賓館級數相若。

室內只有一張椅子,已經被焰兒佔據了,我唯有坐在床邊,但我又想到對上的租客在這床上大戰連場,遺下了不少子孫與體液,不知這裡的職員有沒有更換床單被舖呢?

房間裡只有我和那名剛認識不久、長得酷似柳豔的焰兒,孤男寡女獨處一室,作為男方的我反而有點侷促不安,相反豔兒像在家中一樣般隨意,踢掉了鞋,赤著腳,盤腿坐在椅子上。

我有點膽怯,問道:「嚟依度…做咩啊?」

焰兒遞了一罐啤酒給我,道:「咩都唔好講住啤一啤佢先。」

我酒量絕對稱不得上好,喝完了一罐啤酒已經有點醉意,然而同樣份量的啤酒對焰兒並沒有影響。
一罐啤酒拉近了我們的距離,我再也沒有那麼拘謹,我席地而坐,焰兒用腳丫子踢了我一下,道:「喂!到咗依家你都未同我講你叫咩名喎!」

我咕嚕道:「妳之前都無問,我咪唔講囉!」

「你講咩話,我聽唔到喎!」

「哦!無,我叫做成皇志,成功個成、皇帝個皇、志向個志。」

「哦!成皇志,個名咁怪嘅?係咪有啲咩意思啊?」

「吓!改名我老豆改嚟,我都唔知有咩意思,妳叫『豔兒』,係邊個豔?邊個兒啊?嬌豔個豔,兒童個兒啊?」

「兒童個兒係啱?但唔係嬌豔個豔,係火焰個焰。」

「哦!兩個火嗰個炎。」

「欸!唔係啊!死蠢,攞隻手嚟寫畀你睇。」

我攤開了手掌,焰兒以食指在我手心刻劃,道:「一個左邊火字,右邊做個臽字。」

焰兒的手指在我手心撩動,使我感到酥酥癢癢的,我道:「哦!原來依個焰。」

「係喇!你第一次落嚟玩架?」

「哦!係啊?啲同學帶我嚟見識下。」

「同學?你嗰樣睇落好似好細過咁,有無十八歲啊?」

「我下個月就十六歲。」

焰兒訝異道:「十六歲都未夠,就落嚟溝囡,真係人細鬼大。」

「咁妳又幾多歲啊?妳好似對依度啲地方好熟咁,成日落嚟架?」
焰兒以食指戳了我的額頭一下,道:「多事啦你!人仔細細,咁多問題,總之我就大過你幾年啦!」

焰兒的輕視,讓我有點惱怒,我的真實年齡可是要比對方年長,我冷哼一聲,道:「咁又未必。」

「未必?你唔係覺得我未夠十六歲啊?咁樣嚟讚我。」

「我嘅意思係…我思想成熟過妳。」

焰兒嘲笑道:「你有幾熟啊?你地依啲細路成日覺得自己看透世事,心境蒼老,其實就咩都唔識,你頭先買野洗嗰五百幾蚊咪又係屋企畀你,你識賺錢咩?」

「我已經無問屋企人攞零用錢喇!啲錢係我自己賺架!」

「你十六歲都未夠,可以做得啲咩喔?麥噹噹?上校雞?嗰啲工都係十幾蚊一個鐘,隨時要返四五日,先有五百。」

我聞言有點氣結,道:「我無做麥噹噹同上校雞,我係做生意架!」

焰兒嗤一聲笑了出來,一臉不相信地道:「做生意?做咩生意啊?你毛都未氐齊可以做到咩生意搵錢啊?」

焰兒從外表看來應該大約二十歲,與柳豔相若,我被一個年輕十多年的女生這樣看扁,不禁心中有氣,為了挽留男人的尊嚴,我鉅細無遺向她道出我之前做生意賺錢的經過。
我一邊說,焰兒的神情漸漸流露出驚訝之色,我說畢後,焰兒的目光裡再沒有大姐姐看小朋友的戲謔神色,她皺著眉道:「你講得頭頭是道,又唔似講緊人地嘅野喎!」

「依層緊係啦!我連細節都可以講得一清二楚,緊係自己嘅親身經歷啦!」

「嗯!從外表睇唔出你個人原來咁醒喎!」

「唏!男人靠睇樣喎!得個殼嗰啲咪呃到你地依啲無知少女囉!」

「哼!牙斬斬,人仔細細講野咁沙塵老積。」焰兒忽然問道:「係呢?頭先你做咩唔同我行暗巷啊?你驚啲咩啊?」

「吓!咁夜行經依啲地方,點知會唔會畀人劏死牛架?」

焰兒瞪著我,道:「你驚我搵人伏你。」

我被焰兒看穿我當時的想法,我有點不好意思,道:「咁…我地識咗無耐,有警覺都好正常嘖!」

「哦!咁你知道依度係時鐘酒店又跟上嚟!你依家就唔怕我捉你黃腳雞咩?」

我聞言立時語塞。

焰兒白了我一眼,嗔道:「你地啲男人無論三歲定八十歲都係咁鹹濕。」

食得
繼續支持
加油啊!
追左年幾 格幾日就會睇 謝謝謝春泥巴
跟住越坐越近
有文呀

俾心機呀,想休息就休息o下!
見到有文好開心
不論幾疏,只要繼續落去,一定支持
支持支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞