(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(11)

1001 回覆
146 Like 3 Dislike
呂靜宜在校內人緣挺好,前來送機的同學不少,有部份4E班的同學及自強會的成員,與她友好的楊鳳瑤、柳豔、管佳莉亦在場,唯獨成皇志並不在場。

管佳莉瞧見布正麗,不禁皺起眉頭道:「布甸,咁遲架?等妳影大合照啊!」

布正麗氣喘吁吁道:「嗄嗄!我喺長洲趕過嚟架!依家妳見到我,算係咁架喇!係呢!成重志呢?佢仲未到啊?」

「依句說話應該我問妳先啱啊!妳尋日唔係入咗去長洲搵佢嘅咩?佢唔喺長洲到?」

這時呂靜宜走過來,道:「布甸,好彩妳趕得切嚟咋,我仲驚妳嚟唔到,過嚟影相啦!」

在拍攝大合照的時候,管佳莉道:「靜宜都差唔多夠鐘入閘咯!成皇志都未見人,睇嚟都唔會嚟架喇!」

布正麗搖了搖頭,道:「未必,成皇志依條友雖然無乜好,但係份人幾重情義,話唔定佢匿埋喺一邊偷偷睇住呂靜宜入閘呢?」

站在布正麗身後的柳豔聞言,四處張望,她發現上層有人向這裡打量,當她與那人視線相觸,那人發覺立時躲在圓柱後。

柳豔心想:「唔通嗰個係成皇志?」

她想把這個發現告訴給呂靜宜聽,但想深一層,還是不要告訴給對方知道較好。

呂伯母看了看手錶,道:「靜宜,夠鐘架喇!我地要行架喇!」

呂靜宜向其他前來送機的同學、朋友揮手道別,在入閘前回頭看了最後一眼,她不知道希望看到什麼,行到了這一步,就算成皇志來到這裡,又可以怎樣?
我躲在一角,向著呂靜宜的背影揮了揮手,嘴角苦澀地牽動了一下,輕聲道:「一路順風啊!呂靜宜,去到英國,要加油努力啊!」

呂靜宜的背影漸漸消失在我模糊的視線裡。

有人拍了拍我的肩膀,我別頭回望,柳豔向我遞上一張紙巾,問道:「你既然都嚟咗,點解唔落去同靜宜道別啊?」

我接過紙巾,拭去了淚水,搖頭道:「我都唔知。」

呂靜宜與呂伯母坐上了客機,呂伯母道:「靜宜,我同妳過去安頓好晒,我就會返番去香港架喇!妳要獨立,學識照顧自己啊!」

呂靜宜點頭,飛機一直攀升,眼底下的香港變得越來越小。

不知道在某年某日我們會不會重遇呢?

她從背囊掏出了那部成皇志送給她的MD機,剛才柳豔送給了一隻MD給她作道別的禮物,這MD是聖誕歌唱比賽那天現場錄取的。

「早知一定與你分手
 最愛往往難以相廝守
 愛過你之後 我怕沒然後
 原來寂寞 沒有你的問候
 用誰來平復也不夠
 你似個 最窩心的缺口~」

當她聽到她與成皇志合唱的那首會過去的,腦海不禁浮起了很多與他一起的回憶,眼淚不禁奪眶而出。

她自我安慰道:「呂靜宜,喊完就無事架喇!將傷心留喺依個地方,將依段情留喺心底,瞓一覺重新出發。」

(完)
呂靜宜準備交代遺言
春巴要多休息,唔好急
寫好先出,唔使夾硬寫,我地有耐性,最緊要好睇

多謝,其實最近狀態好返啲,希望個吏可以出年完到第一部曲
辛苦曬春巴

依家返到屋企好累

依排多野做無咩時間打文

要想辦法克服

我都明白你感受,在心中

春巴,太攰就休息下啦,無需太 chur, 免得傷身呀!
最終都走了
終於寫到依度
春巴放心 我成日會上嚟留言

呂靜宜精神長存
睇住你班女人爭到死 我讀完書返嚟 坐享漁人之利

呂靜宜精神長存

你唔改名
加油,睇到好有感覺,絕不棄故,支持到底,攰就抖下巴打

呂靜宜精神長存

再見
妳男朋友仔 布甸

呂靜宜精神長存

飛機中途爆炸 完
妳男朋友仔 布甸

布甸同大鳩志99%有機

呂靜宜精神長存

飛機中途爆炸 完

咁你又仆街咗啲
飛機場終於要去飛機場
廿七台既呀成都客串

爸打過份解讀

我真係你頭號fans黎架
呢度應該無乜人睇過廿七台
我由果陣追到你而家
記得襯沙示買樓
記得襯沙示買樓

記得買淘大
Daily push

呂靜宜精神長存

一路順風

呂靜宜精神長存

一路順風

幾時同大鳩志發展?

呂靜宜精神長存

一路順風

幾時同大鳩志發展?

雖然我對佢有d好感,不過我係靜宜好朋友,佢啱啱先離開香港,應該暫時無可能啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞