(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(11)

1001 回覆
146 Like 3 Dislike
daily pish
狀態不振
早啲瞓
各位晚安
我睇到都好痛
推呀!
push
見到師姐,順便係廁所整番q
push
狀態不振 早抖
打緊
打緊

遲啲撞到呂uncle都唔知會唔會畀人捏爆核桃
我們相約九點在這時還叫作英皇娛樂廣場的地方集合,我與姚智風住得較近,於是一同在石梨乘搭專線小巴到荃灣。

姚智風對這晚的行動志在必得,他用了半樽定型水把一頭長髮弄成了堅實的單車頭盔,又穿上在東門購買的閃片寶石藍長恤衫和漆皮亮黑長褲,手上佩帶上由黑繩和金屬飾物組成的手鏈,好像很潮,可是我覺得他這身裝扮酷似懷舊歌手張偉文登台時的打扮一樣。

他瞧見我只是穿著牛仔褲和T恤,怔了怔,道:「嘩!大鳩志,你就咁落去啊?啲女見到你都調頭走啦!」

「吓!我諗住去見識下咋!無你咁大想頭架。」

驀地,姚智風一臉煞有介事的樣子,不斷在搜查衣袋、褲袋,好像在找什麼似的。

我問道:「你唔記得帶咩野啊?我喺到等你,你返屋企攞啦!」

姚智風翻開了錢包,從錢包裡掏出了數個安全套,一臉釋懷道:「好彩喺到,靜間無就麻煩喇!大鳩志,你有無準備到啊?駛唔駛賣個畀你啊?」

我搖了搖手道:「免喇!我今晚用唔到,你留番自己用啦!」

我們比預定時間早十分鐘到達英皇娛樂廣場的正門,林海原與霍去登早已在這裡等候,兩人的打扮與姚智風的風格很相似。

霍去登瞧見我,笑道:「咦!鳩爺,估唔到你嚟咗喎!」

「等阿登哥你帶我去見識下姐!」

林海原問道:「依官嚟唔嚟啊?」

霍去登搖頭道:「問過,佢話喺屋企溫書,唔出嚟。」

姚智風問道:「咁依家仲差邊個啊?」

霍去登道:「差聞屎同早洩。」
姚智風悄悄問道:「喂!阿登,聽講你地上次去,好似有著落喎??」

霍去登一臉淫邪地笑道:「上次就無食到,不過啲女飲大咗兩杯,我見佢地情緒高漲,出去舞池到抽下水就緊有架啦!」

姚智風聞言一臉亢奮,道:「堅定流啊!真係可以咁做嘅咩?」

霍去登道:「啲女著到咁少布出嚟玩,擺明都好慷慨架啦!但係你又唔好咁狼死,大大力渣落去,佢地畀人借勢揩下油,都隻眼開借眼閉,佢冧你去埋爆房都仲得添,靜間睇我頭行事啦!」

我聞言有點訝異,雖則我看那些爛蒲電影,男女關係很隨便,但像我們這種年齡層的小朋友到這些地方,真的有豔遇嗎?我這種打扮己經對此行沒有期望,但不知他們能否盡慶?我還是有所保留。

林海原指著前方道:「聞屎同早洩嚟咗喇!」

黎早強與何敏傑亦是一副唱好女人的張偉文打扮,現在六人中,反而只有我一人穿著牛仔褲與T恤,看起來相當突兀,情況猶如那張在網上流傳的相片——一名穿著短褲的四眼毒男參加謝師宴一樣怪異。
門口都未入

^ 大鳩志 ^
夜蒲成員齊集,何敏傑與霍去登在前方帶路,我們四人跟在他們後,我瞥了黎早強一眼,道:「喂,黎早強,你地啲衫褲都係同一種風格,一齊喺東門買架!」

「依排興古惑仔風,好多人都咁著,有咩問題啊?」黎早強上下打量了我一眼,笑道:「大鳩志,你反而咁樣著仲更加標奇立異,你唔係覺得打扮成咁,機會仲大啊?」

「我預咗今晚無著落架喇!無期望就無失望啦!」

走了十分鐘,走到川龍街與河背街附近,我抬頭看到一個鮮明醒目的霓虹招牌——co co queen。

「到喇!」何敏傑一馬當先推門而進。

我瞧了瞧站在附近把頭髮漂染成各種顏色的臭飛一眼,略一遲疑,才跟在他們身後,抱著有點期待亦有點徬徨的心情去一探究竟。

(待續)
門口都未入

有啲位有啲阻礙,未諗得好

^ 大鳩志 ^

你又知依一張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞