(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(11)

1001 回覆
146 Like 3 Dislike
Pish
感覺到黎緊嘅chapter好大規模

春巴加油!!!!!!
push
哇 發大嚟攪
係咪等於擴建後宮 ?
無文 早抖
期終試臨近,我除了原來的六科外(已退修了PHY),還選修了中史、中國文學與體育,所以最近放學後,我都是在自強會裡溫習。

這天我亦如常到了自強會,由於呂靜宜已經到了英國,楊鳳瑤失去了補習數學的老師,於是便常常向我請教,我沒有呂靜宜的耐性與愛心,有時楊鳳瑤多問一兩次,我便會感到很煩躁,我已經向楊鳳瑤多次講解sin、cos、tan的應用,但是她還是不明白,我苦笑道:「其實教我地數學嗰個丁老師幾好喔!佢好受同學歡迎,個人又建談,佢仲好樂意去解答女同學嘅提問,點解妳唔去問佢呢?佢實講得好過我嗰喎!」

楊鳳瑤皺著眉,搖頭道:「唔喇!佢望住我嗰陣,我覺得好唔舒服,聽人講之前佢好似同其他舊生做過啲越界野?」

「咩啊?師生戀?堅定流啊?有無證據喔?」

「我都係聽人講咋!不過我嘅直覺話畀我聽佢肯定係啲鹹濕佬!」

我嗤之以鼻道:「唓!咁即係無證據啦!妳依啲叫人格謀殺,我同妳講喔!鹹濕係男人嘅天性,如果男人唔鹹濕,人類隨時好似熊貓咁瀕臨絕種啊!佢又無真係做過啲乜,最多咪見人靚女望多幾眼嘖!不過奇就奇在妳都無咩野值得畀人望…嘩!死妹釘,妳痴咗邊條筋啊?無端端踩人隻腳,好痛啊!」

楊鳳瑤向我做了個鬼臉,道:「邊個叫你咁口臭啊?你咎由自取。」

正當我想向楊鳳瑤算帳的時候,手提電話突然響起,我只好拿起手提電話走到一角接聽。
電話彼端傳來了阿興的聲音,他那邊的背景好像有人在吵架,他焦急地道:「阿哥,榮仔出事喇!」

我被阿興的說話嚇了一跳,心想難道朱斌仔和湯仲謀走去找榮仔晦氣?

此時,電話彼端傳來了榮仔的聲音,道:「哇啊!我唔走啊!」

「阿興,發生咗咩事啊?榮仔佢點啊?」我追問道。

阿興急道:「阿哥,你快啲嚟榮仔屋企啦!佢老豆要賣佢返大陸啊!」

聞得榮仔爸爸要把他賣掉,我怔了怔,道:「得,我依家即刻過嚟,你地拖延住先。」

這是什麼世道,在今時今日的香港還有老豆賣仔的事情發生,如果榮仔被賣回大陸,隨時會被人活摘器官,或者被劈斷四肢在街上行乞,我想到可能涉及人口販賣,立時致電給房侍農,要他和我一同前往。

十五分鐘後,我們來到了榮仔居住的大廈,瞧見一對中年男女在大廈門口拉著榮仔離去,而布正麗與阿興則在另一面拉著榮仔,雙方在角力,榮仔則哭喊道:「好痛啊!」

另一名中年男人,應該是榮仔的爸爸(在琛琛的葬禮時曾與他有一面之緣),他指罵布正麗道:「死靚妹,我地屋企嘅事關妳咩事啊?妳咁多事做咩嘖?」

布正麗瞧見我與房侍農,忙道:「喂!你地咁遲先嚟架!佢地要帶榮仔走啊!」
我指著房侍農,道:「嗱!我趕過嚟依度,其實十分鐘內一定到,係等埋佢先遲咗咋!妳要怪就怪佢啦!」

房侍農看見布正麗一臉不爽,立時道:「維持香港嘅治安就靠晒我地依啲警察,好忙架!我已經盡量趕嚟架喇!」

榮仔瞧見我,立時呼喊道:「志哥,救我啊!」

房侍農展示了胸口上的警員證,道:「警察,你地咩事喺條街到拉拉扯扯啊?」

那對拉扯著榮仔的中年男女瞧見我與房侍農,立時鬆開了手,齊齊望向榮仔的爸爸。

榮仔的爸爸驚覺房侍農是警察,臉上現出錯愕的神情,結結巴巴道:「咩…咩事啊?阿SIR。」

「咩事?阿SIR依家問你晌度做緊咩?你問返我轉頭,係咪玩野啊家陣!」

那名中年婦人以普通話向中年男人問道:「這是香港的公安嗎?」

那名中年男人點頭,以普通話道:「看來是吧!」
這是正式錄用的警察嗎?
房侍農聞言,向我輕聲道:「咦!普通話人嚟嗰喎!」

我瞪了房侍農一眼問道:「咁又點啊?」

房侍農輕聲道:「無,我唔係好識普通話。」

榮仔老豆道:「阿SIR,依啲喺我地啲家事嚟!細路仔扭計嘖!」

布正麗指罵道:「你爭人錢,要賣榮仔畀佢地。」

房侍農是警察,榮仔老豆一時間不好發作,他道:「唔係賣仔,阿SIR家家有本難念的經,榮仔阿媽同家姐去咗,我上面有頭家,香港無乜親戚,咪諗住接埋榮仔上去住囉!依兩個係我遠房親戚,有錢人嚟架,晌上面做生意架!佢地膝下無兒,一定會當榮仔親生仔咁錫架!我話晒都係佢老豆,自己唔好,都想佢好架!」

布正麗怒道:「你食屎啦!由細到大,你都無畀過好日子佢地兩姊弟,賣仔仲講到自己好偉大。」

房侍農亦罵道:「人做老豆,你做老豆,你都做到幾仆街喎!你老老實實喇!究竟爭佢地幾錢啊?」

榮仔老豆舉起三隻手指,吃吃傻笑道:「無少嘖!三十萬。」

布正麗道:「佢賣仔啊!快啲拉佢啦!」

房侍農打了個手勢,道:「得啦!靚妹,阿SIR識點做,唔駛妳教。」

房侍農走去盤問那對中年男女,他不太懂得普通話,我的普通話只是比他好一點,亦很難與他們有效溝通,站在一旁的布正麗看得不耐煩,道:「你地雞同鴨講咁,等我嚟啦!」
仲有冇
加油
布正麗:「操你媽」
晒普通話囉
好多文
你寫唔係必然嘅,我好明白,多謝你繼續付出。
G持你
係文呀
無文 早抖
春巴新一年要好好休息下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞