(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(11)

1001 回覆
146 Like 3 Dislike
留名

頂 個名俾人用左
靜宜開分身?

之前都有架啦
打緊 聽日出
早抖

你幾時找數
晚安
打緊 聽日出
早抖

打緊 聽日出
早抖

你幾時找數

找咩數
打緊 聽日出
早抖

你幾時找數

找咩數

你話你聽日出吖嘛
聽日幾點你會有文出?
記得要出文
無文唔好廢話
打緊 聽日出
早抖

你幾時找數

找咩數

你話你聽日出吖嘛
聽日幾點你會有文出?
記得要出文
無文唔好廢話

聽日未必夠字數 睇情況
早抖
打咗啲

唔夠字數等聽日
早上起來跑步、踏單車、行山;中午就到海邊曬太陽、游泳;晚上就聽收音機和看書,日子過得愜意而簡單。

我的心情漸漸平復下來,對呂靜宜的牽掛好像淡了,其實我單身了很多年,很久以前我亦已經有一個人終老的心理準備,現在不過是重新回到一個人的國度而已,每年聖誕、生日、情人節不用傷腦筋去怎樣慶祝,亦不用作無謂的開銷,而且一個人更加自在,自己喜歡看什麼戲、吃什麼菜完全按照自己的喜愛,不用刻意去遷就別人。

我有多年單身經驗,剛剛分手可能會感到不適應,但日子一久,我便會重新習慣。

正當我在這裡避世,等待這一星期過去,但世事總是充滿著變數。

今天是星期五,呂靜宜將會在明日下午三點乘搭由香港飛往倫敦希斯路機場的航班,明日之後,我想我們亦很難再見上一面。

正當我準備出門跑步之際,有人在屋外拍門,我有點訝異,現在只是早上八時,前來打掃的員工亦未免來得太早吧!

我敞開了門,驚覺站在門外的並不是清潔嬸嬸,而是布正麗。
臉上略呈疲態的布正麗,道:「終於畀我搵到你依隻縮頭烏龜喇!」

「妳點搵到我架?」

「我逐間度假屋公司問有無人一個叫成皇志嘅人嚟咗租屋,問咗幾間先知道你住晌到。」

我抱怨道:「有無搞錯啊!咩公司嚟架?可以亂咁將客人啲資料同第三者透露嘅咩?」

「呵呵!靚女係著數啲架喇!」

「妳山長水遠入嚟搵我仲咩啊?我爭妳錢咩?」

「我嚟,係要拉你依隻縮頭烏龜返去架!靜宜聽日就飛去英國,唔知幾時會返嚟,你快啲去追返人啦!靜宜一個咁好嘅女仔,你唔追返實會後悔。」

我不滿道:「依家咩事嘖?依啲係我同佢之間嘅事,妳咁多事做咩嘖?我地之間嘅野,妳知幾多嘖?」

布正麗吼道:「我知得唔多,我好多野都唔明,但係我知道你地大家都鍾意大家,唔通除咗分手,就無其他方法咩?點解你地都鍾意對方,但係都要分手啊!」

我亦吼道:「妳覺得自己係大家姐,咩都要管?咩都要理?個個都要照妳嘅說話去做先得,得妳先係啱,其他人都係錯嘅!」

布正麗吼道:「咁你又要去理去管我啲野,點解你就可以管我啲野,我唔可以管你啲野啊?」

我們激動地對對方互吼一論後,變得靜默起來,互相瞪視著對方,呼吸亦變得急促。

我瞧見布正麗臉上呈現的疲態,想到對方這天不去上學,一大早便前來找自己,儘管她是多管閒事,亦是出於一片好心。
想到這裡,我便覺得自己向對方鬧脾氣有點不該,可是要我向她道歉,我亦說不出口,便顧左右而言他:「我出去行下逛下,妳一場嚟到一齊喔!」

布正麗初時繃緊著臉,之後我們一同行山、踏單車、到海邊拾貝殼,很快她便重拾笑靨。

我們吃遍長洲的小食檔當作午餐,掃街掃得不亦樂乎。

布正麗道:「之前你一個人喺到點消磨時間啊?」

「都係四圍行下逛下咁囉!游水、踩單車、行山、睇書咁上下囉!」

「其實依啲活動多啲人玩好玩好多,一個人就未免太悶喇!下次有機會,我地一大班人入嚟租間度假屋玩番日都好。」

「嗯!有機會嘅!喔!妳今日嚟到就啱喇!之前有一件事,我一直想做,但係得我一個人,一直做唔到,依家妳嚟到就可以做喇!」

布正麗皺著眉道:「係咩事啊?」

「咪就係燒野食囉!之前啲職員驚我一個人嚟燒碳自殺,所以唔畀我燒烤,依家妳嚟咗,我地可以BBQ喇!」

這晚,我們買了燒烤包、啤酒,一邊燒烤,一邊喝酒聊天。

布正麗呷了一口啤酒,道:「成皇志,我布甸講義氣嘅,我之前唔開心,你陪我飲酒,依家到你唔開心,我陪返你飲,嚟!乾杯。」

我拿起了支裝啤酒與布正麗碰杯,道:「妳真係夠朋友,多謝。」

「唏!唔好講啲衰野,大家好姊妹嚟架嘛!」

「吓!阿姐,我企喺到屙尿架!」
「得得得,大家好姐弟,我當你契細佬咁架喇!」

「嘩!真係多謝晒喇!契家姐。」

布正麗開始有點醉意,道:「你聽家姐講一句說話。」

「係係,聽緊。」

「靜宜,真係一個好女仔嚟架!無咗…你後悔架!」

「喂!家姐,你好長氣啊!有無第二句啊?」

「你個衰仔喔!我講你又唔聽,你喔!真係…唔聽教啊!」

布正麗比我喝得更多,我半醉的時候,已經沒有再喝,但她卻很盡興。

她指著我道:「你…聽日乖乘地同我返去,要珍惜…眼前人啊!知唔知啊!」

我點頭道:「得得得,妳睇住啊妳!」

布正麗喝到酩酊大醉倒在沙發上找周公,而半醉的我休息了一會,便開始收拾行裝準備離去。
臉上略呈疲態的布正麗,道:「終於畀我搵到你依隻縮頭烏龜喇!」

「妳點搵到我架?」

「我逐間度假屋公司問有無人一個叫成皇志嘅人嚟咗租屋,問咗幾間先知道你住晌到。」

我抱怨道:「有無搞錯啊!咩公司嚟架?可以亂咁將客人啲資料同第三者透露嘅咩?」

「我嚟,係要拉你依隻縮頭烏龜返去架!靜宜聽日就飛去英國,唔知幾時會返嚟,你快啲去追返人啦!靜宜一個咁好嘅女仔,你唔追返實會後悔。」

我不滿道:「依家咩事嘖?依啲係我同佢之間嘅事,妳咁多事做咩嘖?我地之間嘅野,妳知幾多嘖?」

布正麗吼道:「我知得唔多,我好多野都唔明,但係我知道你地大家都鍾意大家,唔通除咗分手,就無其他方法咩?點解你地都鍾意對方,但係都要分手啊!」

我亦吼道:「妳覺得自己係大家姐,咩都要管?咩都要理?個個都要照妳嘅說話去做先得,得妳先係啱,其他人都係錯嘅!」

布正麗吼道:「咁你又要去理去管我啲野,點解你就可以管我啲野,我唔可以管你啲野啊?

我們激動地對對方互吼一論後,變得靜默起來,互相瞪視著對方,呼吸亦變得急促。

我瞧見布正麗臉上呈現的疲態,想到對方這天不去上學,一大早便前來找自己,儘管她是多管閒事,亦是出於一片好心。

布甸呢句真係講得好白
今日打到依到
布甸要霸王硬上弓了
下個情節就會係停電,下雨,打雷

大鳩志執野走喇喎

大鳩志執野走喇喎

自膠

「妳點搵到我架?」

布正麗吼道:「咁你又要去理去管我啲野,點解你就可以管我啲野,我唔可以管你啲野啊?

布甸呢句真係講得好白

根本就對大鳩志好有好感
但礙於係朋友條仔所以冇諗/逃避向呢方面發展

大鳩志執野走喇喎

自膠

咁夜,仲有船出市區咩?
之後會唔會大鳩志同賭王個仔爭女,繼而引發起主角同賭王一家既決鬥

「妳點搵到我架?」

布甸呢句真係講得好白

根本就對大鳩志好有好感
但礙於係朋友條仔所以冇諗/逃避向呢方面發展

冇錯
其實之前早已有暗示
之後會唔會大鳩志同賭王個仔爭女,繼而引發起主角同賭王一家既決鬥

至尊無上咩?
咁夜,仲有船出市區咩?

半夜好似都有幾班船出中環,係疏啲咁解
咁夜,仲有船出市區咩?

半夜好似都有幾班船出中環,係疏啲咁解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞