淘寶集運集中討論區 (7) 請幫手答問題

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
早晨巴打 唔該哂
特別嗚謝 西部大開發臭 巴打

其實我唔係好明喎 個賣家收我$12運費 寄去集運公司個地址,
咁集運公司會唔會又收我錢架???
係咪未計落香港個費用架???

香港人用集運運費

甲. 國內要收運費,集運1KG內
[red]大陸賣家
[貨A,中國內運費¥10] 中轉倉 [集運,1KG內¥首重] 香港買家

總付運費:中國內運費¥10 + 集運費¥首重 = ¥10.00+首重

========================================================================

乙. 國內免收運費,集運1KG內
大陸賣家 [貨B,中國內免運費¥0] 中轉倉 [集運,1KG內¥首重] 香港買家

總付運費:中國內免運費¥0 + 集運費¥首重 = ¥首重

========================================================================

丙. 國內免收運費,集運1.5KG
大陸賣家 [貨C,D,E,F,全部中國內免運費¥0] 中轉倉 [集運,1.5KG¥首重+續重] 香港買家

總付運費:合計中國內免運費¥0 + 集運費¥首重+續重 = ¥首重+續重

丁. 國內部分貨要收運費,集運1.5KG
大陸賣家 [貨G,H,全部中國內免運費¥0] [貨I,中國內運費¥7] 中轉倉 [集運,1.5KG¥首重+續重] 香港買家

總付運費:合計中國內運費¥7 + 集運費¥首重+續重 = ¥7.00+¥首重+續重

當然最好就搵d包郵既店啦,咁就唔洗出埋人地果份
有件貨係12號朝早已經俾順豐攬左件 之後一直無更新
問賣家就話4PX已經12號早上簽收左
再問4PX又話未簽收 叫我問番賣家拎底單
賣家又話等2,3日 睇下揾唔揾到
件貨咁岩係最貴個件先黎無消息
其他遲出貨嘅都已經上哂倉
想問依排d私集仲係咪今發後到 會唔會因為雙十一遲一兩日
有冇人用HOTBUY
件貨到左2日仲未上架
是咪正常的
有冇人用HOTBUY
件貨到左2日仲未上架
是咪正常的

唔正常 我個件半日上架
第一次用官集揀中通
有件貨簽收左兩日都未磅重係咪正常?
有冇人用HOTBUY
件貨到左2日仲未上架
是咪正常的

唔正常 我個件半日上架

即係整唔見左

申通12號攬件後一直冇郁過
福田寄去東莞姐 行路都到啦
叫賣家跟進完都係冇更新
可以點做?
有冇人用HOTBUY
件貨到左2日仲未上架
是咪正常的

唔正常 我個件半日上架

巴打知唔知 佢整唔見
會唔會賠的
有冇人用HOTBUY
件貨到左2日仲未上架
是咪正常的

唔正常 我個件半日上架

巴打知唔知 佢整唔見
會唔會賠的

唔知 你冇問佢點解未上架咩
有冇人用HOTBUY
件貨到左2日仲未上架
是咪正常的

唔正常 我個件半日上架

巴打知唔知 佢整唔見
會唔會賠的

唔知 你冇問佢點解未上架咩

問左未覆
有冇人用HOTBUY
件貨到左2日仲未上架
是咪正常的

唔正常 我個件半日上架

巴打知唔知 佢整唔見
會唔會賠的

睇hotbuy d條款話會賠,但 所有賠償金額均以港元結算並退回HOT DOLLAR。
不過佢地唔係前日出左通告話爆左倉,新黎既件上唔到架咩?可能你份件比人埋左未上到架呢

多謝你

叫賣家跟進完都係冇更新
可以點做?

我同你一樣,申通

叫賣家跟進完都係冇更新
可以點做?

垃圾申通係好撚慢, 我集運就係差佢一件
雙11買左野既, 如果唔好彩用左蘇寧既, 基本上係停左無郁過成個星期.

可能用微信search國家郵政總局, 加佢

之後就可以申訢.

物流公司選其他 (有其他物流公司, 只係無蘇寧)
快遞單號

寄件人, 寄件資料可以自己係物流單, 寄件電話可以SEARCH下間鋪既客服既售後電話, 再唔係自己問客服拎

要填自己資料, 電話墳去代運

投訴日期最好填發貨既第2日, 仲要係個OPTION選已向企業投訴, 一定要選呢個, 你就算未投訴過都得.

跟住投訴內容要自己打

內容大致係:

本人在XX月XX日, 在淘寶XX店買了貨, 貨品是由XX快遞由XX月XX收件, 到今天還停留在XX地點.

如此之類, 投訴會好快有人跟, 唔洗1,2個鐘, 本來停左成個星期既野就會更新左地畸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞