五毛D wade 答到我點解qr code咁多保安漏洞但都重死撐未?

1001 回覆
119 Like 22 Dislike
基本上所有黑客定小偷都係利用你個系統既bug黎偷野 公平d好wor關仔

客可以通過惡意程式控制手機及前置鏡頭 , 可以暗中打開前置鏡頭通過讀取 QR Code 付款倒影 , 在你未付款前已經提早取得金錢並提走。而另一個情況就是不法分子直接盜取用戶的屏幕上的 QR Code , 然後修改系統顯示不能交易

hack得入部機系統 除咗話裝信得過嘅apps(包括話唔裝支那寶)都唔知可以點
唔通早幾個月wannacry全世界都中招唔通我又唔用電腦咩

享受便利就會有相應既風險 樣樣野都係等價交換架啦 一係你就咩都唁好用

qr個問題咪都係客戶唔小心睇實先會導致
你又賴哂落qr code到?

你收皮啦
而家係黑客可以隔空拎走哂你啲錢呀
有冇睇中大篇新聞呀on9仔

中大新聞中大新聞
搵撚到實際例子未啊傻閪
上面話黑客控制手機鏡頭
學你話即係user自己都冇理好自己部機啦 on9仔

中大都唔信唔通信你件垃圾呀?
人地做哂研究
黑客入侵你電話鏡頭你點避呀屌你它2母

咁visa又會推廣qr code 既?唔通visa想害9 d人拎哂佢地d錢?定visa成大間國際公司唔及一個中大教授呀?弱智西 visa無做過評估研究?

visa係一間牟利公司
中大係學術機構,冇利益衝突
你冇撚嘢下話?

就係因為牟利公司 你估佢地d安仔全評估研究唔會做得好過佢中大?
visa一衰就成間公司唔知幾多千億仆街啦wo?
你老大就算有小錯都無visa咁大獲wo
你用腦啦柒頭

問題係visa自己重未搞掂個安全漏洞吖嘛屌你老母
支持qr-->撐支那寶-->5毛
反淘寶-->5毛開post膠化
cc台精英ho ball

你收皮啦

中大新聞中大新聞
搵撚到實際例子未啊傻閪
上面話黑客控制手機鏡頭

人地做哂研究

咁visa又會推廣qr code 既?唔通visa想害9 d人拎哂佢地d錢?定visa成大間國際公司唔及一個中大教授呀?弱智西 visa無做過評估研究?

visa係一間牟利公司
你冇撚嘢下話?

就係因為牟利公司 你估佢地d安仔全評估研究唔會做得好過佢中大?
你用腦啦柒頭

人地visa講緊12月尾/2018係台灣推出啦
你條柒頭仲話visa未搞掂個bug
你係visa到做定可以收到visa d風呀?

你收皮啦

中大新聞中大新聞
搵撚到實際例子未啊傻閪
上面話黑客控制手機鏡頭

人地做哂研究

visa係一間牟利公司
你冇撚嘢下話?

你用腦啦柒頭

人地visa講緊12月尾/2018係台灣推出啦
你條柒頭仲話visa未搞掂個bug
你係visa到做定可以收到visa d風呀?

cc台精英早已經潛伏喺社會唔同位置,等到支爆就可以即時宣佈獨立,三個月同你起好水廠
支持qr-->撐支那寶-->5毛
反淘寶-->5毛開post膠化
cc台精英ho ball

實捉到你
根本每種payment方法都有佢地既方便之處同問題
你條柒頭好地地咪去反支付寶囉
無啦啦踩埋qr code抬高apple payer 同android pay做乜柒
搞到依加講野語無倫次 只係識拎住份中大新聞打飛機

你用腦啦柒頭

真係好撚好笑
即使nfc又好qr code又好放銀行又好
8仔credit card cash都好
全部都一定會有佢風險
你要搵新聞的全部都搵到實際例子唔撚駛好次佢咁只係搵research
人地國際大機構都肯用已經證明安全性係足以應付

講多兩句俾條白痴閪知
中大個case首先要user自己on9裝左惡意軟件先黑客先會control到
再黎就算萬一出現咁既事都有大把措施應對
set限額,唔綁信用卡,雙重認證
仲有p+1or even+2收款
等個center可以block相關交易
信用卡只要知number就可以幾皮幾皮咁碌
一樣係香港可以普及到
因為人地都有fraud center監察住啊柒頭

信用卡你唔會隨便講個no畀人知
惡意程式普通人點識分
根本每種payment方法都有佢地既方便之處同問題
你條柒頭好地地咪去反支付寶囉
無啦啦踩埋qr code抬高apple payer 同android pay做乜柒
搞到依加講野語無倫次 只係識拎住份中大新聞打飛機

中大新聞有四種睇法
事實證明 唔識咪撚拋書包

你用腦啦柒頭

真係好撚好笑
即使nfc又好qr code又好放銀行又好
8仔credit card cash都好
全部都一定會有佢風險
你要搵新聞的全部都搵到實際例子唔撚駛好次佢咁只係搵research
人地國際大機構都肯用已經證明安全性係足以應付

講多兩句俾條白痴閪知
中大個case首先要user自己on9裝左惡意軟件先黑客先會control到
再黎就算萬一出現咁既事都有大把措施應對
set限額,唔綁信用卡,雙重認證
仲有p+1or even+2收款
等個center可以block相關交易
信用卡只要知number就可以幾皮幾皮咁碌
一樣係香港可以普及到
因為人地都有fraud center監察住啊柒頭

信用卡你唔會隨便講個no畀人知
惡意程式普通人點識分

首先apple pay都要set左信用卡係iphone到架on9
大把人set左信用卡係iphone到
如果真係有個勁既惡意程式 你估apple pay走得甩?
你唔係諗住拎住部全新iphone乜都唔洗set 唔洗入信用卡就同你apple pay到呀?on9
關ching個立論今本唔穩

佢一開始就唔應該針對qr code
而係針對支那野

只要一句「用支那野都係五毛賣港賤種狗」
咁關ching個立論就插針都插唔入
除非關ching自己都有用開支那野就另計
咁鐘意用篇中大新聞打飛機,不如你入去校園台,見到邊個笑cu engine嘅即刻將佢入list,理由我都幫你諗埋喇,就話佢笑cu-->想降低篇文嘅公信力-->支持支那寶-->5毛

而係針對支那野

又要淘寶又要買支那股票
反支?不了

而係針對支那野

又要淘寶又要買支那股票
反支?不了

其身不正就冇辦法了
你唔係諗住拎住部全新iphone乜都唔洗set 唔洗入信用卡就同你apple pay到呀?on9

可能佢真係以為唔洗
個重係nfc安全過qr code都重要撐

而係針對支那野

關仔淘寶愛好者黎

又屈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞