回應家鄉雞po主:睇清網絡暴力可以去到咩地步

672 回覆
30 Like 1235 Dislike
尋日(周日)就話尋晚放證據
依家又話陣間下晝約佢出黎傾下睇下點先,即係都係唔肯放證據

咁我就唔介意等嘅
但連登仔一早除撚哂褲準備對住D證據打個熱飛機
家鄉雞哥哥又幫果個大陸賤老母包番保鮮紙
咁你話喇,你抵唔抵俾連登弟兄轉移射線屌你丫

證據呢D野唔會嫌多
證據越多真相越早水落石出
除非你當連登巴絲冇撚用
除非你當連登condom
除非你想保護賤支那女人,都唔想保護自己老母,保護自己家庭

點都好啦 到頭來 都係你話事
連登仔冇得食花生都吹你唔漲

加油&早抖

咁我就唔介意等嘅

證據呢D野唔會嫌多
除非你當連登巴絲冇撚用

加油&早抖

家鄉雞巴打咁好人搞到我都想識佢

咁我就唔介意等嘅

證據呢D野唔會嫌多
除非你當連登巴絲冇撚用

加油&早抖

家鄉雞巴打咁好人搞到我都想識佢

上去揼邪骨
支那垃圾扮到好撚理智好勇於面對咁 好嘔心
我唔理你定你朋友定原本樓主錯
而家一個二個無證據推黎推去當呢到咩地方
仲有
支那狗就躝返上大陸用微博啦
即係認室內食煙啦

emmm⋯⋯咁其他人都會咁做嘅

你今次仆街喇
即係認室內食煙啦

emmm⋯⋯咁其他人都會咁做嘅

賴撚完未呀 臭閪 乜都話人地都會咁做 依家小學生呀你老母 佢有咁做就認啦 又要講乜野人地都有 我理撚得你其他人有冇 依家係話緊佢老母有食 死臭閪
本身都冇咁火,樓豬打呢篇文完全係火上加油,對成件事毫無幫助仲衰多兩錢重,成篇野不斷推卸責任 個兩母女真係多得你唔少
樓主一睇就知你做唔到大事
初初睇你個post都覺得對家過份,仲要睇到佢叫啲fd玩你電話真係鄧你嬲,你自己又分析過話佢個女擺明係知道咩事既情況下都玩你電話。
點知人地整個可憐慘樣出黎又話自己放人啲資料唔岩又累到佢個女乜乜柒柒,又話唔應該累到佢個女,話岩當初只係想叫佢勸佢老母逼佢老母出黎同你傾,
睇死你如果佢個女同你傾唔掂數你轉個頭咪又係想再利用其他巴絲打繼續幫你起佢個女底 起到佢地肯頂左條數佢為止
係舊登到連登睇左無數咁多個呢啲叫巴絲打幫手或者起底既post,你呢個post真係最銀眼,你老味利用完啲巴絲打轉個頭又聖人mode上身證據又唔拎出黎一味又要留一線又唔想搞大件事,話咩自己講既野全部都係真話無講大話,妖咁講就得既話呢個世界唔洗要法庭喇整個鬥真心真話大賽去判罪咪得囉洗鬼要法官要陪審團咩
唔該你自己諗清楚到底每一步你想點行先喇屌,行完又退返半步又擔心呢樣又憂慮個樣,又要幫自己老母討回公道但啲行為又成個女人咁,16歲喇下話?唔講睇你啲行為以為你6歲就咁叻識上連登識打咁多字呀我 都未見過男人係咁
回應「家鄉雞全走」Po主的話:

我唔知「家鄉雞全走」po主會唔會寫返多一篇文黎澄清啦,佢可能會del左自己篇文,都可能唔會。所以唯有咁樣做住先。

我係那篇文章入邊事主的女兒的朋友,有小小嘢想講。

首先,針對話打電話過去想好好傾,都俾人玩電話呢單嘢,就真係唔係我個frd特登既嘅。琴晚我朋友(以下簡稱C),工作坊完左后,見一個同樣number嘅電話瘋狂打過黎,就聽左,一開口:「請問你係唔係陳XX?識唔識一個叫作阿亮(?)既人?你媽咪借作3萬蚊幫你交學費。」由於呢通系不顯示來電,即刻就覺得係詐騙電話,身邊又有一個鐘意玩嘅男仔,接過電話,就諗住玩下個打詐騙嘅人。所以絕對唔係家鄉雞po主所講的態度惡劣、無視他的認真。

其次,都睇得出呢單嘢真係唔係C跟開(佢媽媽都無同佢講太多),所以接到電話先覺得係詐騙。跳十次卸膊操都解決唔到問題。發生呢件事,佢周圍嘅朋友係咁追問都係小事,連我都有人問,影響都可大可小。所以C即刻打電話俾個老闆,啫係開洗浴中心嘅家鄉雞po主嘅媽媽,講明學費早已還清。而家鄉雞po主嘅媽媽都話,係自己同個仔解釋得唔係咁清楚,所以先搞出左呢一單嘢,會即刻聯絡自己個仔,解決佢(可能係del文章,或者澄清之類),但系我唔知佢會唔會咁做,而C就一直俾人騷擾緊。

now切入正題。拋開態度惡劣、借錢呢單嘢唔講,整爛部電梯先係重點問題。咁C都知道情況唔簡單,開始針對呢件事好好瞭解返。話說係煙頭導致的著火,係好似燒左梳化導致天花板淋水(我估係果啲自動警報系統啲frd?),水好大,而管理處一直搵唔到關水閥嘅按鈕,所以先浸壞左部電梯。呢度就唔論管理處嘅責任先,講番食煙果單嘢。C嘅媽媽的確有係宿舍食煙,但系距離火警發生,佢已經離開左宿舍至少三個鐘頭,咁唔排除係佢食完煙嘅煙頭導致火警啦。所以,管理處關唔到水閥+無證據係佢食煙導致(大佬其他人都會食煙㗎嘛),C嘅媽媽認為佢無辦法即刻接受賠款,於是提出行法律途徑解決,卻遭到po主媽媽嘅拒絕,想私了。因為香港打官司都幾貴,咁樣做都情有可原。

成件事其實就係咁,C嘅媽媽唔知究竟係唔係自己導致著火,如果唔係,賠十萬唔係好橙橙豬?再加埋管理處果邊嘅責任,佢覺得點都輪唔到自己賠呀嘛!就算賠,都唔應該咁多(C嘅媽媽先係真正嘅困難戶,由佢需要借學費就睇得出)。

當然,困難戶都係要負責任嘅,窮唔係唔賠錢嘅理由,重點係唔知應唔應該由自己賠,驚食死貓,又唔可以行法律途徑,先搞到成件事都好糾結。咁C一醒就俾人鬧到飛起,都知道唔可以坐視不理,會同佢媽媽商量點樣解決呢件事,係自己責任嘅,就負返,唔係嘅,就點都唔會揹飛啦。

拋開一切唔講,家鄉雞po主將C嘅電話、聯絡資料全部po出黎,係唔係有少少過分呢?佢無了解清楚成件事,就發出咁樣嘅post,其實對人造成左好大影響,C依家仲俾人騷擾緊。但系成件事同佢關係真係唔大,禍不及妻兒呀!依家C嘅媽媽連自己到底有無責任都唔知,就俾人po個女兒上高登,C身邊啲frd會點諗佢?以後仲洗唔洗讀書?唔通一個一個人去解釋咩:「啊!唔關我事㗎!呢單嘢唔係我跟開!我咩都唔知!」跟住行係條街度俾人打完,um住血流不止嘅傷口,靠過去,「哎呀!真係唔關我事呢!」fff下好啦,最好就唔好發生咁樣嘅事啦。

一個人講嘢,輿論就係一邊倒。多一個角度,唔知會唔會令件事嘅唔同面呈現出來呢?唔知會唔會有人覺得抱歉,對果位俾人鬧左嘅女仔流露些少歉意呢?一直都知道高登(呢個係唔係高登?)係大家發洩不滿嘅途徑,估唔到有一日都會關自己事。po嘅人嬲主,睇嘅人憤慨,跟住鬧埋一份,都明白呢種心情,只希望之後唔好再騷擾我個frd,全當一個誤會,佢唔怪你地,你地都唔好再怪佢。

唔知幾多人可以睇到呢個post,一個人睇到,就當少解釋一次囉。

話係話,仲po埋我tim,我啲frd個個黎pm我,話我上高登啦哈哈哈哈哈哈跟住笑9我,唉都算了,我相信po主都系關心佢媽咪,想幫佢媽咪解決呢件事。除非我行係條街度無啦啦俾人打,我就嬲死個po主!

系你老母呀支那狗
表達能力0分,字又唔識多個都入到中大,公平咩?

垃圾u grad
表達能力0分,字又唔識多個都入到中大,公平咩?

利申:垃圾u grad
樓主算撚數啦 好快你就會係街比你兜頭打 行路帶眼呀
樓主算撚數啦 好快你就會係街比兜頭打 行路帶眼呀
樓主同佢個fd加佢個fd呀媽呢d賤種真係抵撚死 希望你地晚晚比人騷擾
屌你老尾 晒撚氣 本身都鄧樓主唔抵 但十問9唔應 問做咩 無視 問有無證據 一拖再拖 作為連登仔都係唔好幫呢d人啦 當呢到咩地方 利用完就算? 工廠大樓 個個職員都有獨立休息室 我就諗到一種行業姐.. 報警唔敢報 貼人就咩都貼

(希望最後結局 樓主收返個公道賠償 但自己為自己所做既野付上法律責任)

一個人講嘢,輿論就係一邊倒。多一個角度,唔知會唔會令件事嘅唔同面呈現出來呢?唔知會唔會有人覺得抱歉,對果位俾人鬧左嘅女仔流露些少歉意呢?一直都知道高登(呢個係唔係高登?)係大家發洩不滿嘅途徑,估唔到有一日都會關自己事。po嘅人嬲主,睇嘅人憤慨,跟住鬧埋一份,都明白呢種心情,只希望之後唔好再騷擾我個frd,全當一個誤會,佢唔怪你地,你地都唔好再怪佢。

係到整到ac開埋po但唔知呢到係咪高登
又有個同一來電既矛盾位
專登用埋d系黎火上加油
語氣又成隻支那咁
回應人地仲咁假膠
真係好難唔懷疑你曲線再引人屌支那母女
我想問句,而家連登仔應為責任分怖係點?[

管理處
法團
店主
員工

責任管理處

根本兩位當時人都唔使賠,錯在管理處成兩粒鐘都唔關水

人地老闆娘唔據理力爭
幫你比埋 之後要你比返
正 充大頭鬼get
家陣堆大學生
同上次偉倫堂單野一鳩樣 想鳩up幾句誤導
連登仔咁易比人呃到咩
仲要成篇文 一d「係」一d「系」
改唔切就用word replace咁改啦
以你行文
我9成9肯定你有份玩電話
隨時係最尾玩個個男仔

好似女黎
佢post左we7對話無遮樣
講咁耐
有冇人證實到係支那女人搞到火燭先

有呀 人地老母隻眼就係證據
其實大門大你仲係到兜乜
人地都認撚左

因為事主真係鬼到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞