回應家鄉雞po主:睇清網絡暴力可以去到咩地步

672 回覆
30 Like 1235 Dislike
我想回應返尋晚玩電話單野先
我問返我阿媽 原來佢上星期打過比佢個女講左佢阿媽搞到壞lift件事 所以佢冇可能係完全唔知情

我打比佢個女係用133嘅 因為我驚佢知左我電話會blk我

我尋晚打左13次電話比佢 佢聽左1次 對話就係原po嗰啲

咁佢一聽電話我當然自我介紹先 咁我唔知點令佢知我係邊個 我就唯有講話:我阿媽以前借過學費比你 我係佢個仔 姐係呢...eh 你阿媽搞到我阿媽要賠錢嗰個啊..

佢就不停話:下 唔知喎 唔清楚
就即刻傳比其他人聽 於是發生玩我嗰件事

佢個女今日就打比我話係誤會 話因爲以為我係詐騙電話先咁玩
咁我想問
1.有詐騙電話會咁有恆心打13次比你?
2.會up得岩你個名同讀咩大學咩系?
3.我講埋借學費 賠錢呢啲字眼 你冇可能唔知我邊個 你聽到我咁講就即刻傳比其他人聽 仲唔係心虛?

今日我用133打比你 你同我解釋返係誤會 我真係信左 而家諗返 根本就冇可能 原來你同你阿媽一樣都係大話精 係識得逃避責任

我而家唔再祈求啲咩 只係想你老母企返出嚟負責任 賠返自己搞出黎嘅10萬

究竟你有對話cap圖個d未o者
係老母做咩生意 係唔係邪骨?

點解你老母唔敢報警唔報消防
你老母係專業人士識睇起火原因?

講返 嗰晚凌晨搞到咁 我阿媽係不在場 佢係朝早返工返到黎先知 返到嘅時候業主嗰啲已經係唒到私下處理左 冇報警冇報消防 我阿媽係咩都唔知 最後就搞到咁 而家搞到咁嗰個女人就一直逃避責任 想我阿媽食死貓
點解唔反駁上面巴打提出嘅
同一個電話number瘋狂打過來

無顯示來電嘅矛盾點?

图係證據。
如果要鬧支那撚用WeChat,我都無嘢好講

樓主請揾我,我可以幫到你
https://t.me/kcjai

[img][url]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/10/22/192238_bf16b6d68d6646b62b74979b41cc5481.jpg[img][img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/10/22/192239_b0ab28ef668fcc293ec2c561b4831f6a.jpg[img][img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/10/22/192241_d0935c1e9145111a2fc63759955cacf9.jpg[img][/url]
巴打你好

愈黎愈相信唔好得罪邪骨老闆

試諗下,開同做得邪骨會攞唔起十萬?
原post樓主 又扮到屋企冇乜錢

唔係比唔起 只係會令到我屋企好大負擔。
同埋唔係邪骨店。
屌好撚on9

真係豬隊友 出黎辯護越講越衰
本身都有人懷疑樓主係咪假膠
你等時間過咪得囉
香港人咁善忘
你係都要出黎火上加油

你唔係唔知呢度最憎大陸人下話?
我問返我阿媽 原來佢上星期打過比佢個女講左佢阿媽搞到壞lift件事 所以佢冇可能係完全唔知情

咁佢一聽電話我當然自我介紹先 咁我唔知點令佢知我係邊個 我就唯有講話:我阿媽以前借過學費比你 我係佢個仔 姐係呢...eh 你阿媽搞到我阿媽要賠錢嗰個啊..

咁我想問
3.我講埋借學費 賠錢呢啲字眼 你冇可能唔知我邊個 你聽到我咁講就即刻傳比其他人聽 仲唔係心虛?

今日我用133打比你 你同我解釋返係誤會 我真係信左 而家諗返 根本就冇可能 原來你同你阿媽一樣都係大話精 係識得逃避責任

我而家唔再祈求啲咩 只係想你老母企返出嚟負責任 賠返自己搞出黎嘅10萬

講返 嗰晚凌晨搞到咁 我阿媽係不在場 佢係朝早返工返到黎先知 返到嘅時候業主嗰啲已經係唒到私下處理左 冇報警冇報消防 我阿媽係咩都唔知 最後就搞到咁 而家搞到咁嗰個女人就一直逃避責任 想我阿媽食死貓

咁你有無諗過
你可能都係迫緊人地食死貓
咩證據都無 查又無查過 純粹係自己認為 起火原因就係煙頭燒着令到起火 但其實有可能係漏電等原因 再者即使真係煙頭令到起火 可能係其他人既煙頭? 你而家既指控純粹係因為條大陸女人係因為佢係其中一個食煙人士 所以比你誤會左佢係真兇?
花生 小二
仲有

平生不做虧心事 半夜敲門也不驚

如果你講到網路暴力咁厲害 搞到你個friend食唔安坐唔落不如反思下點解呢度班人會幫樓主多過幫你地?道理係你個邊嘅話其實唔會有人話你地

同埋 既然你個friend老母有錢 就快手同樓主老母拆掂佢

人地係你最困難嘅時候幫過你
狗咬呂洞賓
不如咁講
如果真係唔係陳媽媽做嘅

點解唔好聲好氣講一句 我係有食煙 但支煙我有整熄

點解係都要鬧鳩人地仲要block鳩人地 呢d唔係不打自招 逃避責任咩

既然唔係你做嘅點解唔同老闆講清楚?

多舊魚
點解唔反駁上面巴打提出嘅
同一個電話number瘋狂打過來

無顯示來電嘅矛盾點?

图係證據。
如果要鬧支那撚用WeChat,我都無嘢好講

樓主請揾我,我可以幫到你
https://t.me/kcjai

[img][url]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/10/22/192238_bf16b6d68d6646b62b74979b41cc5481.jpg[img][img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/10/22/192239_b0ab28ef668fcc293ec2c561b4831f6a.jpg[img][img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/10/22/192241_d0935c1e9145111a2fc63759955cacf9.jpg[img][/url]
巴打你好

愈黎愈相信唔好得罪邪骨老闆

試諗下,開同做得邪骨會攞唔起十萬?
原post樓主 又扮到屋企冇乜錢

唔係比唔起 只係會令到我屋企好大負擔。
同埋唔係邪骨店。

說好的証據呢?

咁我想問

咁你有無諗過
咩證據都無 查又無查過 純粹係自己認為 起火原因就係煙頭燒着令到起火 但其實有可能係漏電等原因 再者即使真係煙頭令到起火 可能係其他人既煙頭? 你而家既指控純粹係因為條大陸女人係因為佢係其中一個食煙人士 所以比你誤會左佢係真兇?

有人證
樓主你拿拿聲整合下啦
唔好覆post住啦
你依家將你手頭上有嘅證據整合下
看下個說服性足唔足啦
同埋如果真係一年前發生嘅事 點解最近先黎追?
不如咁講
如果真係唔係陳媽媽做嘅

點解係都要鬧鳩人地仲要block鳩人地 呢d唔係不打自招 逃避責任咩

多舊魚

你覺得會無咩? 有既事主都唔會post出黎啦
件事搞左成年
煩你成年你會唔會唔發爛渣?

咁我想問

咁你有無諗過

大門大巴打睇法都幾「獨特」

但就現有資料黎睇, 件事應該係幾明顯, 而且冇變火災, 所以冇報警/消防
「有個員工係房食煙 枝煙就咁放係房 人就走左 跟住就燒着左張梳化同床 自動灑水系統就開左」
地點好明顯係X阿媽間鋪既員工房, 起火原因係未熄煙頭 (X=家鄉雞)
呢D資料唔洗咩專業資格, 係起火現場就睇得出
如果唔明顯, 業主, X阿媽都唔會認數, 賠埋一份

loop返#232
如果事主阿媽冇食煙, 又或者食完煙有處理好
又或者當時有其他人一齊食, 又唔知有冇處理好
咁說詞肯定唔會係「唔知係唔係自己整」
而係「肯定唔係自己查」, 或者「某同事當時都有食」, 「某同事冇整熄煙頭」
如果除X阿媽外有其他嫌疑人, 咁點解X阿媽會斷定係事主阿媽整?
事主聲稱肯負責, 但「唔知係唔係自己整」, 但又冇向事主阿媽解釋, 指出可能係其他人整, 亦無向其他同事了解事件

咁我想問

咁你有無諗過

有人證

成班違反左地契身有屎唔敢報警

兩邊都好柒
你老母都九成九係支那雞開邪骨鋪

咁我想問

咁你有無諗過

有人證

個人證係放工之前見到個大陸婆食煙?
咁有冇證據證明個大陸婆係最後一個人走+鎖門?
如果有的話加埋個起火源頭係張梳化ge話
咁係個大陸婆搞到起火ge機會好大
回應「家鄉雞全走」Po主的話:

我唔知「家鄉雞全走」po主會唔會寫返多一篇文黎澄清啦,佢可能會del左自己篇文,都可能唔會。所以唯有咁樣做住先。

我係那篇文章入邊事主的女兒的朋友,有小小嘢想講。

首先,針對話打電話過去想好好傾,都俾人玩電話呢單嘢,就真係唔係我個frd特登既嘅。琴晚我朋友(以下簡稱C),工作坊完左后,見一個同樣number嘅電話瘋狂打過黎,就聽左,一開口:「請問你係唔係陳XX?識唔識一個叫作阿亮(?)既人?你媽咪借作3萬蚊幫你交學費。」由於呢通系不顯示來電,即刻就覺得係詐騙電話,身邊又有一個鐘意玩嘅男仔,接過電話,就諗住玩下個打詐騙嘅人。所以絕對唔係家鄉雞po主所講的態度惡劣、無視他的認真。

其次,都睇得出呢單嘢真係唔係C跟開(佢媽媽都無同佢講太多),所以接到電話先覺得係詐騙。跳十次卸膊操都解決唔到問題。發生呢件事,佢周圍嘅朋友係咁追問都係小事,連我都有人問,影響都可大可小。所以C即刻打電話俾個老闆,啫係開洗浴中心嘅家鄉雞po主嘅媽媽,講明學費早已還清。而家鄉雞po主嘅媽媽都話,係自己同個仔解釋得唔係咁清楚,所以先搞出左呢一單嘢,會即刻聯絡自己個仔,解決佢(可能係del文章,或者澄清之類),但系我唔知佢會唔會咁做,而C就一直俾人騷擾緊。

now切入正題。拋開態度惡劣、借錢呢單嘢唔講,整爛部電梯先係重點問題。咁C都知道情況唔簡單,開始針對呢件事好好瞭解返。話說係煙頭導致的著火,係好似燒左梳化導致天花板淋水(我估係果啲自動警報系統啲frd?),水好大,而管理處一直搵唔到關水閥嘅按鈕,所以先浸壞左部電梯。呢度就唔論管理處嘅責任先,講番食煙果單嘢。C嘅媽媽的確有係宿舍食煙,但系距離火警發生,佢已經離開左宿舍至少三個鐘頭,咁唔排除係佢食完煙嘅煙頭導致火警啦。所以,管理處關唔到水閥+無證據係佢食煙導致(大佬其他人都會食煙㗎嘛),C嘅媽媽認為佢無辦法即刻接受賠款,於是提出行法律途徑解決,卻遭到po主媽媽嘅拒絕,想私了。因為香港打官司都幾貴,咁樣做都情有可原。

成件事其實就係咁,C嘅媽媽唔知究竟係唔係自己導致著火,如果唔係,賠十萬唔係好橙橙豬?再加埋管理處果邊嘅責任,佢覺得點都輪唔到自己賠呀嘛!就算賠,都唔應該咁多(C嘅媽媽先係真正嘅困難戶,由佢需要借學費就睇得出)。

當然,困難戶都係要負責任嘅,窮唔係唔賠錢嘅理由,重點係唔知應唔應該由自己賠,驚食死貓,又唔可以行法律途徑,先搞到成件事都好糾結。咁C一醒就俾人鬧到飛起,都知道唔可以坐視不理,會同佢媽媽商量點樣解決呢件事,係自己責任嘅,就負返,唔係嘅,就點都唔會揹飛啦。

拋開一切唔講,家鄉雞po主將C嘅電話、聯絡資料全部po出黎,係唔係有少少過分呢?佢無了解清楚成件事,就發出咁樣嘅post,其實對人造成左好大影響,C依家仲俾人騷擾緊。但系成件事同佢關係真係唔大,禍不及妻兒呀!依家C嘅媽媽連自己到底有無責任都唔知,就俾人po個女兒上高登,C身邊啲frd會點諗佢?以後仲洗唔洗讀書?唔通一個一個人去解釋咩:「啊!唔關我事㗎!呢單嘢唔係我跟開!我咩都唔知!」跟住行係條街度俾人打完,um住血流不止嘅傷口,靠過去,「哎呀!真係唔關我事呢!」fff下好啦,最好就唔好發生咁樣嘅事啦。

一個人講嘢,輿論就係一邊倒。多一個角度,唔知會唔會令件事嘅唔同面呈現出來呢?唔知會唔會有人覺得抱歉,對果位俾人鬧左嘅女仔流露些少歉意呢?一直都知道高登(呢個係唔係高登?)係大家發洩不滿嘅途徑,估唔到有一日都會關自己事。po嘅人嬲主,睇嘅人憤慨,跟住鬧埋一份,都明白呢種心情,只希望之後唔好再騷擾我個frd,全當一個誤會,佢唔怪你地,你地都唔好再怪佢。

唔知幾多人可以睇到呢個post,一個人睇到,就當少解釋一次囉。

話係話,仲po埋我tim,我啲frd個個黎pm我,話我上高登啦哈哈哈哈哈哈跟住笑9我,唉都算了,我相信po主都系關心佢媽咪,想幫佢媽咪解決呢件事。除非我行係條街度無啦啦俾人打,我就嬲死個po主!

高你老母登 死返去高登po啦
不如咁講
如果真係唔係陳媽媽做嘅

多舊魚

你覺得會無咩? 有既事主都唔會post出黎啦
件事搞左成年
煩你成年你會唔會唔發爛渣?

會唔會係你自己FF得太多
如果冇做一早就否認左啦, 仲會講咩唔知係唔係自己導致咁, 真係好笑
被指搞到起火既人敢報警
但事主到而家都唔敢報警 上court
好笑唔好笑
被指搞到起火既人敢報警
好笑唔好笑

敢報就報左啦
定係明知對方唔敢, 先用敢報兇人, 籍機走數啊?
被指搞到起火既人敢報警
好笑唔好笑

敢報警咩?話人恐嚇?
被指搞到起火既人敢報警
好笑唔好笑

敢報就報左啦
定係明知對方唔敢, 先用敢報兇人, 籍機走數啊?

道德敗壞

滴水之恩 火燒你後欄
BTW 一單工廈火警
無消防 無警察 無保險
無人肯走法律途經
九成違規經營

咁就唔係好清楚了

唔清楚你又開post?!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞