做緊牙佬 你問我答

1001 回覆
25 Like 60 Dislike
之前照x光牙醫話發現下排有2隻智慧齒生長緊
但生長完個位係一定牙肉入面生唔到出黎
建議我快d開刀剝左佢一了百了
其實我完全無任何感覺又唔覺痛
究竟我去唔去搵醫生開刀好

完全係骨入面米唔駛
牙肉米係浮面要剝
之前去公立醫院睇牙,照完x光,個牙醫話我有隻牙仲係臼齒,頂住隻恆齒生出黎,話好大機會可以生翻出黎,跟著就幫我蚊左,依家過左一年幾,都無生出黎。
仲有幾個月先覆診,係咪應該直接去睇私家箍牙?
四環素係咩嚟?
細個牙齒生長時先會有影響?
成年人食四環素就無影響?
點解會令到牙齒變黑或黃?
藍光漂牙可唔可以變返白?

tetracycline stain 好難搞
漂到白之前 隻牙應該頂唔住

咁即係唔漂好過漂?
tetracycline stain 唔明係咩呀
咩藥入面會有呢樣野呀

謝解答
我排牙正面睇冇乜嘢
側面合埋口係有少少凸
仲有牙肉比較多
笑得大啲成排牙出咗嚟咁
我懷疑係骨性爆牙
箍牙改唔改善到呢兩個問題

gummy smile
google 下d圖 係米你的情況?
傳統箍牙ing
上兩個星期拔牙,係咪一定要打骨釘?

求解
傳統箍牙ing
上兩個星期拔牙,係咪一定要打骨釘?

咩骨釘 layman用詞好易混亂
睇牙醫建議我杜牙根
唔杜會點
杜咗失敗會點
同埋睇人話杜完遲啲都會甩..
求解答
我cool緊牙 對上𠴱次睇牙醫 佢話我隻牙比其他牙短 所要話要rebuild短左既牙
之後佢好似拎左個挾 挾高我隻牙之後再搽啲膠? (唔清楚係點做)
整完牙4日 我仲痛緊 飲凍飲嘅時候仲陰陰痛 請問係咪正常?

唔係好明

睇牙醫嘅時候 佢發現我有一隻牙比隔離𠴱隻短左
之後佢就話要整翻高隻牙
我眼見佢就用挾 去挾高我隻牙
到4日後 我被挾高嘅牙仲痛緊 食凍野會痛
(以前唔會食凍野痛)
想問 唔係掂到痛而係食凍野而痛 係咪正常
會唔會清楚啲 表達得太差
有咩辦法keep住牙白
好驚變黃

同埋智慧齒橫生係咪一定要剝
同埋係咪終有一日一定會蛀
以家每日都有清潔2齒之間個牙縫 好驚蛀
剝下排係咪一定要剝埋上排先得 定唔洗

我都係..日日要搵牙線撩返條la d 野出黎
樓主讀牙科讀邊間 讀完出路多唔多
我仲有兩隻前(扣)齒係乳齒,照過下面無恆齒。
用左三十年到,醫生話唔捱得耐,但又唔講幾耐,請問乳齒通常捱到幾多歲?

乳齒腳短 即短椿樓
看下幾時唔得家啫 講唔埋
其實係咪間間牙佬都有COOL牙服務?
我有隻牙斷開咗一半點搞
之前洗牙個牙醫話我刷牙太大力 搞到牙肉有少少萎縮 想問牙肉萎縮係咪冇得救

係 不過都要刷牙細力d
食野有時個牙骹會卡卡聲,嘈足成班飯
有時又會好酸軟擘唔大個口
箍牙係咪可以改善?

依個係顳顎關節障礙,我之前都有,擘大口嘅時候右邊耳會好痛,過左2個禮拜就無事。

無得醫架?
呢幾年出現得密左

壓力磨牙都有關

下面智慧齒打橫生 前面隻臼齒鬆鬆地

係咪牙周病先兆 有冇得救

局部性牙周病 lor
智慧齒唔脫 塞唒d食物殘餘係中間
前面隻臼齒有問題是遅早的事

有用牙線 而家掂會搖搖下 按牙肉 又唔痛

有機會兩隻都唔掂 好常見

吓 咁大劑

我confirm樓主嘅專業意見

利申:試過,智慧齒同大牙攬炒,最後都係脫咗,前面隻大牙要補

你係阻生 前面隻牙蛀左一邊
隻智慧齒耐唔耐會發炎,因為個個位入位攝左野入去好難清
睇過牙醫話冇需要剝
但呢排又開始痛,以為佢發炎啦食過抗生素都係咁,痛左兩個幾星期,平時幾日就會消踵
其實佢係咪又生番 已經用另一邊牙食野一定冇野攝係入面

發得炎就代表會番發落去
除非智慧齒冇阻先或完全係骨入面

如果想斷尾最好剝左佢?
市價剝智慧齒幾錢到,如果影響到神經線個啲係咪好貴

幾千到
之前細個因為隻牙有問題 多左好多牙根 發哂炎生牙瘡咁
之後杜牙根無事咗一排 依家好似又翻發又生返牙瘡
想問杜牙根唔係應該會斷尾架咩 點解又會再發炎
之前去公立醫院睇牙,照完x光,個牙醫話我有隻牙仲係臼齒,頂住隻恆齒生出黎,話好大機會可以生翻出黎?

幾歳先 越年輕越多:可能
[quote][quote]四環素係咩嚟?tetracycline
細個牙齒生長時先會有影響?tetracycline stain
成年人食四環素就無影響?tetracycline stain
點解會令到牙齒變黑或黃?stain
藍光漂牙可唔可以變返白?

想洗牙
幾錢到??

若果門牙有小小空隙 可以點攪? cool牙?

補牙牙套 改變形狀
括牙

牙周病都會形成牙隙,有既另計

幾錢?我以前箍過
個陣成日唔帶定位器 搞到門牙走左位
唔想再箍過
一啲普通既牙科診所cool係咪冇咁好 22歲先cool牙會唔會太遲
睇牙醫建議我杜牙根
唔杜會點 隻牙唔點要剝
杜咗失敗會點 隻牙唔點要剝
同埋睇人話杜完遲啲都會甩..

不過正常杜牙根大部分都冇失敗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞