做緊牙佬 你問我答

1001 回覆
25 Like 60 Dislike
下面智慧齒打橫生 前面隻臼齒鬆鬆地

係咪牙周病先兆 有冇得救

局部性牙周病 lor
智慧齒唔脫 塞唒d食物殘餘係中間
前面隻臼齒有問題是遅早的事

有用牙線 而家掂會搖搖下 按牙肉 又唔痛

有機會兩隻都唔掂 好常見

吓 咁大劑

我confirm樓主嘅專業意見

利申:試過,智慧齒同大牙攬炒,最後都係脫咗,前面隻大牙要補
[quote]
點先可以無口臭
點解私人剝牙(未生出黎,要開刀),睇埋maxillofacial專科都係LA做
但係HA剝可以有得GA做?

GA 係 general anaesthesia
畢留要hospital setting 做
俾時間長的手術 本身有心肺問題concern
或 physical or mental limitation 的人士

我見做果啲都係普通人冇乜特別
相差幾多mm先算哨牙?
[quote]

有人會有人唔會 如果會移位的頭幾年發生
有冇得淨係箍上排牙
下排牙好齊,上排淨係得門牙兩隻好凸 咁就去箍會唔會好曬錢
點解私人剝牙(未生出黎,要開刀),睇埋maxillofacial專科都係LA做
但係HA剝可以有得GA做?

GA 係 general anaesthesia
畢留要hospital setting 做
俾時間長的手術 本身有心肺問題concern
或 physical or mental limitation 的人士

我見做果啲都係普通人冇乜特別

米話時間長的手術
一次剝四隻智齒 或 削鶚削骨
點先可以無口臭

近排我都好撚口臭
點先可以無口臭

腸胃口腔呼吸道糖尿 好多原因
相差幾多mm先算哨牙?

個人接受到個外表 冇影響進食 米ok
相反米有問題
前年前用銀粉補過隻蛀得深嘅大牙
個隻牙幾個月前就好撚痛
牙醫幫我磨走哂啲銀粉再用返樹脂補 開左profen比我 話再痛先幫我杜牙根
依家做緊刷牙牙線漱口水會唔會阻止到佢入面再發炎 唔想杜牙根
求解答
我cool緊牙 對上𠴱次睇牙醫 佢話我隻牙比其他牙短 所要話要rebuild短左既牙
之後佢好似拎左個挾 挾高我隻牙之後再搽啲膠? (唔清楚係點做)
整完牙4日 我仲痛緊 飲凍飲嘅時候仲陰陰痛 請問係咪正常?
最近牙面有啲黑漬好似刮唔甩咩黎
有冇得淨係箍上排牙
下排牙好齊,上排淨係得門牙兩隻好凸 咁就去箍會唔會好曬錢

呢家野看自己家 覺得值米得
食野有時個牙骹會卡卡聲,嘈足成班飯
有時又會好酸軟擘唔大個口
箍牙係咪可以改善?
種植牙幾錢
啲牙天生畸形
我由小6開始d牙縫自己會黑係咩問題?睇完醫生洗完一陣自己又會黑番
補牙個時要攝塊野落牙隙,係咩黎?
本身有隻爛牙 諗緊補完
可唔可以去漂牙

仲有有咩冇咁傷既美白牙齒方法
你食過幾多個DSA?
前年前用銀粉補過隻蛀得深嘅大牙
個隻牙幾個月前就好撚痛
牙醫幫我磨走哂啲銀粉再用返樹脂補 開左profen比我 話再痛先幫我杜牙根
依家做緊刷牙牙線漱口水會唔會阻止到佢入面再發炎 唔想杜牙根

個牙醫做的好正確
四環素係咩嚟?
細個牙齒生長時先會有影響?
成年人食四環素就無影響?
點解會令到牙齒變黑或黃?
藍光漂牙可唔可以變返白?
十七年前剝過下排兩隻大牙
一直都難咬碎食物
兩個牙窿仲係度
隔咁多年仲可唔可以鑲返假牙落去?
過程痛唔痛?
大約要幾錢一隻?
驚遲d掤牙會走位

假牙托唔痛 要除戴 幾千內
牙橋要局部麻醉 一萬上下
植牙兩隻都要麻醉 實過兩三萬

三十幾歲人戴假牙托我接受唔到
似乎植牙比較好
植兩隻咪六萬
會認真考慮做咗佢

睇你食野有冇問題啫
有d人冇一半牙都話食到雞翼

食到野不過要咬耐d
食飯時間要長d
就係因為冇即時問題所以一直冇搞過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞