做緊牙佬 你問我答

1001 回覆
25 Like 60 Dislike
杜完牙根多左粒牙瘡 永遠唔理佢會點? 平時熱氣既會有d痛

聽落應該仲有細菌感染
唔可以唔理
快啲返去睇下

都成年前了 會有咩後果

d菌去到底部一排 感染底下骨頭會痛過
激光洗牙係咪會冇咁痛同流少d 血?
香港多唔多地方有激光洗牙?

另外想問埋超聲波同傳統洗牙有咩分別

噱頭既野

超聲波洗牙都係貪快
傳統仔細乾淨好多
一般兩樣同時用

利申:噱頭指激光洗牙

即係激光其實係流野?
上網見打手講到waterlase 有幾咁好

超聲波一路做到既野 點解要用laser 仲唔叫噱頭
整左傳統固定器之後,
又整左透明固定器,依家長期用透明呢隻

仲去唔去傳統牙cool個間診所覆診好?

唔同診所
想問下

我老豆話佢隻牙崩左

d牙唔會冇端端崩 一定係本身有洞脆弱左
先會自己崩 找牙醫看下補唔補到
牙好易黃 本身又鐘意飲茶 洗完牙過幾個月又黃曬
整左傳統固定器之後,
又整左透明固定器,依家長期用透明呢隻

仲去唔去傳統牙cool個間診所覆診好?

唔同診所

冇壞geh 你驚俾舊醫生話?
市面上有冇野可以洗retainer
帶左兩年已經好污糟了
另外覺得retainer唔夠力可唔可以再配過個

牙佬幫下手
箍完牙對門牙成日分開
中間有條“la”
仲有我箍完啲牙都好似仲凸出黎咁
係咪代表我牙醫箍得唔好
已經好乖keep住有戴保持器

箍完門牙都有隙?唔應該家喎

係呀要keep住戴 retainer先無事
一日就已經有隙 好灰
我牙醫話我有幾粒蛀牙,要補補佢
我本身都唔係好覺完全唔痛,係照左X光先知
補完(銀色物料),反而好痛,飲凍嘢痛到仆街

究竟可以點同點解
智慧齒橫生仲要貼住神經,有冇得再慘D
究竟應該點先係正確刷牙方法
洗完牙過一排又黃返同有黑漬
同埋市面上既美白牙膏/牙貼有無效
想啲牙無咁黃但怕磨光滑排牙會好薄

有人係先天因素
可考慮漂
你平時飲食習慣都有影響

平時好鐘意飲茶
生活上都係水同茶為主
漂既話都係去返牙醫度好啲?
牙佬有無話邊間推介
藍光美白有無副作用其實

https://youtu.be/LqCpZm6s_dE
呢度有教學
市面美白效力好有限
想白可以漂白 唔需要磨
但唔好漂得太多太密

謝巴打
原來咁多年都刷錯牙

呢度有教學
市面美白效力好有限
想白可以漂白 唔需要磨
但唔好漂得太多太密

謝巴打
原來咁多年都刷錯牙

簡單講 刷毛同牙面成四十五度角 刷一半牙肉一半牙面 兩隻牙一組 每組刷8-10下

呢度有教學
市面美白效力好有限
想白可以漂白 唔需要磨
但唔好漂得太多太密

謝巴打
原來咁多年都刷錯牙

簡單講 刷毛同牙面成四十五度角 刷一半牙肉一半牙面 兩隻牙一組 每組刷8-10下

牙刷用軟毛 刷頭一蚊size 刷大牙記得合埋口 最常忽略係大牙對住喉嚨果面仲有大牙內側
啲牙菌膜積埋積埋好撚臭呀
真心一問,前兩年做完牙橋,個醫生話用到十幾年,但最近1年半就甩左。我是咪中左伏?同埋有咩方法知道牙橋會有脫落機會?
帶左兩年已經好污糟了

牙佬幫下手

假牙片浸浸 洗retainer同假牙差不多 都係膠黎
再配個要看下你依家d牙齊不齊 有冇左位
走左位先載retainer 只會keep住依舊走左位
箍完牙對門牙成日分開
中間有條“la”
仲有我箍完啲牙都好似仲凸出黎咁
係咪代表我牙醫箍得唔好
已經好乖keep住有戴保持器

箍完門牙都有隙?唔應該家喎

係呀要keep住戴 retainer先無事
一日就已經有隙 好灰

你本身d門牙太哨太唔齊 佢就有tendency彈返轉頭
retainer 時間耐d 慢慢remodel過牙同骨就穏定d
我牙醫話我有幾粒蛀牙,要補補佢
我本身都唔係好覺完全唔痛,係照左X光先知
補完(銀色物料),反而好痛,飲凍嘢痛到仆街

究竟可以點同點解

錦係個洞太深 温度冷熱易刺激附近牙神經
銀粉係金屬 冷熱傳導快 轉樹脂好d
智慧齒橫生仲要貼住神經,有冇得再慘D

有d會隻腳夾住神經tim
真心一問,前兩年做完牙橋,個醫生話用到十幾年,但最近1年半就甩左。我是咪中左伏?同埋有咩方法知道牙橋會有脫落機會?

橋甩定牙甩?
牙好易黃 本身又鐘意飲茶 洗完牙過幾個月又黃曬

巴打呢個幫你唔到
帶左兩年已經好污糟了

牙佬幫下手

假牙片浸浸 洗retainer同假牙差不多 都係膠黎
再配個要看下你依家d牙齊不齊 有冇左位
走左位先載retainer 只會keep住依舊走左位

我cool完後基本上係訓教自帶retainer
應該係唔帶一兩日就走位
每晚都feel到緊緊地
牙齒泛黃牙肉粉紅色 vs 牙齒潔白牙肉紫紅色
牙醫會鐘意見到邊個多d
顎骨問題倒及但唔想做手術,仲值唔值得cool?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞