做緊牙佬 你問我答

1001 回覆
25 Like 60 Dislike
牙肉萎縮咗係咪唔可以復原

後生實得㗎,廿歲後就難啲,所以要用牙線同定期洗牙
D牙唔夠位生到勁亂
本身醫生話Invisalign 做唔到
後尾又話得
有無乜風險? 例如會整唔齊or要重新cool番傳統
剝牙搞到鼻竇炎
已經食緊抗生素 仲有咩方法快d埋口

唔好食煙
食抗生素 同nasal spray
唔好伸鼻 唔好用飲管
笑個時牙肉多
係咪箍牙都搞唔到?有咩方法?

切牙肉

牙醫有得搞?

有呀

係咪手術黎 好驚

都算 唔係好痛
如果入面隻牙蛀左,補牙通常幾錢

:幾百上下
牙套用左幾年 牙肉響左少少落去 仲要門牙

呢d情況有無得攪番靚仔佢?

做植牙係咪最靚?

未夠三十歲就做植牙會唔會太早?

你唔拉開嘴唇都見唔到個牙套邊
冇謂搞
牙有白色牙斑 唔知係四環素牙定點 上網睇好似話甩唔到? 其實有無方法整甩架? 如果用藍光漂牙漂白埋側邊d牙會唔會好d
用梳打粉溝牙膏可唔可以做到美白效果,但又唔傷牙?

去油漬得
漂白唔得
之前意外冇咗隻大牙,而家有個窿,牙醫話會移位,要植牙或者牙橋。
我想問如果箍牙可唔可以填返個窿?
移位係咪會好嚴重?
戴牙托會唔會減輕移位問題?

冇一隻大牙 好少箍牙
植牙 牙橋 合理d
日日都有用牙線既習慣,但點解我某隻大牙用牙線撩完都有朕臭味 其他大牙都冇,係個隻大牙lar位寧舍有朕臭味
係咪蛀牙先會咁,但去左洗牙牙醫又冇話我啲牙有問題

如果影x光片冇蛀牙 就冇蛀

口氣唔準

邊到有得影x光片?係咪要去醫院先有check?
同埋有咩方法去除口氣
已經日日用電動牙刷刷牙 用牙線同水牙線
但個口一唔keep住飲水就feel 到有啲up味咁 係咪正常?

洗牙去牙石

水牙線送我都唔用
全瓷嘅牙套同裡面喺金屬嘅
有無分邊種比較耐用?

因為見兩種價錢都差唔少 想知除咗外觀,仲有咩分別

真是外觀分別為主
1. 有隻牙蛀左幾年 成隻蛀到無哂 唔會再痛
其實唔理佢會點?

2. If case 1 係wisdom teeth, 又會點?

1.剝
2.剝
你要養細菌係個口到 都冇計
D牙唔夠位生到勁亂
本身醫生話Invisalign 做唔到
後尾又話得
有無乜風險? 例如會整唔齊or要重新cool番傳統

傳統肯定夠力d
其實唔理佢會點?

2. If case 1 係wisdom teeth, 又會點?

1.剝
2.剝

1. 如果想植牙 一次過剝+植會好D 定無所謂?
有2隻都係咁 唔想一次過剝+植 好驚

2. 植牙有咩要特別注意?時間一般要幾耐?
廿幾歲人 有隻乳齒未甩,好驚佢有一日甩左咁就會有半隻牙闊嘅牙窿,到時係咪一定要箍牙解決? 但我其他牙都幾整齊
自己幫唔幫到自己洗牙?
最嚴重嘅牙齒問題係點?
係咪每個人黎親洗牙都同佢講佢有牙石
其實唔理佢會點?

1.剝
2.剝

1. 如果想植牙 一次過剝+植會好D 定無所謂?
有2隻都係咁 唔想一次過剝+植 好驚

2. 植牙有咩要特別注意?時間一般要幾耐?

通常剝左先植
total 幾個月至一年都有
廿幾歲人 有隻乳齒未甩,好驚佢有一日甩左咁就會有半隻牙闊嘅牙窿,到時係咪一定要箍牙解決? 但我其他牙都幾整齊

植牙 牙橋 或箍牙
或接受佢
自己幫唔幫到自己洗牙?
最嚴重嘅牙齒問題係點?
係咪每個人黎親洗牙都同佢講佢有牙石

有d人好乾淨米話乾淨
照直講
想請問輕微既倒及 (上下排既前後相差0.5cm左右 係咪唔洗手術,落骨釘已經有好好既效果?thanks
想請問輕微既倒及 (上下排既前後相差0.5cm左右 係咪唔洗手術,落骨釘已經有好好既效果?thanks

輕微唔洗手術
習慣用口呼吸 是咪會對外觀有影響?可以點改善
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞