做緊牙佬 你問我答

1001 回覆
25 Like 60 Dislike
我上下排牙就咁睇都叫齊
但睇真啲上下排牙係唔置中
當我嘗試置中返會變左少少倒及
如果想對齊返上下排牙cool牙搞唔搞得掂?

另外我上排有兩隻門牙係犬齒黎
如果想補返做普通門牙咁樣應該大概幾錢? 因為啲牙好細 一e起排牙有好多窿好7

好齊但要移中線 有可能要剝牙 要位先移到

幾百一千上下 補番個形狀就得

有時笑得好勁驚比人睇到

要靚就要再執個邊位 車過個牙套

拆左而家呢個 車過一副全新既fit我既?

但植牙係咪一了百了?

植完再牙肉萎縮米又有問題

植完都會縮到見到個邊咁誇?

每執一㳄 牙肉受刺激有機會縮
淸潔打理唔好都會縮

我呢個情況係咪唔攪佢最好?

係呀 冇必要的治療唔好做
十七年前剝過下排兩隻大牙
一直都難咬碎食物
兩個牙窿仲係度
隔咁多年仲可唔可以鑲返假牙落去?
過程痛唔痛?
大約要幾錢一隻?
驚遲d掤牙會走位

假牙托唔痛 要除戴 幾千內
牙橋要局部麻醉 一萬上下
植牙兩隻都要麻醉 實過兩三萬

三十幾歲人戴假牙托我接受唔到
似乎植牙比較好
植兩隻咪六萬
會認真考慮做咗佢

我植兩隻,其中一隻要加骨粉,埋單四萬二

求牙醫名
最近諗過去箍牙 我D牙本身都幾唔齊下 細個仆親 左邊門牙係45度崩左一半 之後補番 我呢個CASE係咪箍唔到牙?怕箍箍下補左個PART門牙會唔會甩左出黎?

要補過 因為d粒粒唔癡舊的牙粉
或者車牙套改形狀方向

右邊智慧齒同智慧齒前個隻 兩pair都合唔埋
係米剝晒佢好啲?
衣家輕微影響面型 歪左小小

打直生 冇阻生 唔一定剝
阻生個d:攝哂野食要剝
想問門牙牙肉位有幾粒好細點好似肉粒咁既野
去睇過牙醫佢話係正常 但問過其他人都無
請問係咪真係正常

白白地係入面骨頭透出來的形狀
呢排牙肉腫到生一大舊肉出來,用左一兩個禮拜先消炎,過左幾日另一個地方又腫一大舊肉

幾年前都試過一次咁

係咪個位有牙石既原因,定有牙周病?
以前番過大陸洗牙,話牙肉萎縮(的確好多牙縫),而且刷牙會出D血,洗完牙都係咁

個醫生話有D牙石機洗唔到,要人手牙根刮治,刮D牙出來,呢樣野香港牙醫普唔普遍做?會唔會建議成人留牙血或有牙周炎既人做?

佢講的是打麻醉針 先可以刮底d刮乾淨d
晚晚磨牙...有咩解決方法

帶牙膠 做曹星如
TMJ 有無得醫 睇牙醫有冇用

牙佬解答下

米話食muscle relaxant
牙有白色牙斑 唔知係四環素牙定點 上網睇好似話甩唔到? 其實有無方法整甩架? 如果用藍光漂牙漂白埋側邊d牙會唔會好d

唔應既

輕度白色牙斑 漂白牙齒可以blend 到個顏色
啲牙天生有白斑 啲色一撻撻 可以點救
媽媽個牙骹鬆咗 啲野硬/un少少都食唔到 翻發咗好幾次,應該搵你地定搵ortho? 搵你地又係咪一定要去HA SOPD refer好定點好?

仲有呢 法瑯質唔均勻可以點搞? 買咗啲牙貼 但好似冇咩用?

牙齒有問題 一路冇處理 米用唔到力食野
晤一定牙骹問題
以前番過大陸洗牙,話牙肉萎縮(的確好多牙縫),而且刷牙會出D血,洗完牙都係咁

個醫生話有D牙石機洗唔到,要人手牙根刮治,刮D牙出來,呢樣野香港牙醫普唔普遍做?會唔會建議成人留牙血或有牙周炎既人做?

係,佢話會打麻醉,唔會痛,但聽起來好恐怖唔敢試

香港多唔多人做呢樣野?好似好少聽?

之前香港洗牙時醫生反而無需要我做呢樣野,只係普通洗牙

但的確我平時刷牙都有出血,係咪需要做牙根刮治?
呢排牙肉腫到生一大舊肉出來,用左一兩個禮拜先消炎,過左幾日另一個地方又腫一大舊肉

幾年前都試過一次咁

係咪個位有牙石既原因,定有牙周病?

似生牙瘡 蛀牙機會大d

係,佢話會打麻醉,唔會痛,但聽起來好恐怖唔敢試

香港多唔多人做呢樣野?好似好少聽?

之前香港洗牙時醫生反而無需要我做呢樣野,只係普通洗牙

但的確我平時刷牙都有出血,係咪需要做牙根刮治?

看你捱得痛米唔打針 都可以照刮
老人家經常生痱滋
可以點樣改善同盡快復原?
最近諗過去箍牙 我D牙本身都幾唔齊下 細個仆親 左邊門牙係45度崩左一半 之後補番 我呢個CASE係咪箍唔到牙?怕箍箍下補左個PART門牙會唔會甩左出黎?

要補過 因為d粒粒唔癡舊的牙粉
或者車牙套改形狀方向

要補過姐係 箍之前再補一次新? 最怕係箍箍下甩出黎就麻煩 我遲D都要去做下CONSULT睇下有無得搞
想問門牙牙肉位有幾粒好細點好似肉粒咁既野
去睇過牙醫佢話係正常 但問過其他人都無
請問係咪真係正常

白白地係入面骨頭透出來的形狀

係同牙肉一樣色咖
箍緊牙,
一日刷5次牙其實得唔得?
醫生姑娘都叫我刷5次,
話最多3餐後個次用少啲牙膏,
但係一定要用牙膏。
但係又驚刷得多變敏感牙齒
thanks.

上網 search utube
cleaning tooth with brace

同我上完箍個日睇嘅刷卡片差唔多,
即係一日用5次牙膏其實都唔大問題?
我已經有跟住片嘅刷牙方式刷牙,
只係刷漏咗條脷,聽日開始會刷番。
thanks again!!
智慧牙發炎係咪食Ibuprofen最有效?

之前又係智慧齒牙肉發炎
去藥房買嗰隻止痛藥有ibuprofen
啪兩粒之後唔洗半個鐘即刻藥物敏感
要衝上診所打針

之後個醫生話好多人對ibuprofen 過敏
敏感體質既巴打小心服用
我下排有隻牙由細細個已經生係比普通牙入少少 個時牙醫話慢慢大個前面d牙夠位就會可以頂番 凹左落去隻牙出黎 但都10幾年前面排牙好似都未夠位比凹牙出番黎 可以點做
想問下隱適美除左好睇重有冇咩優點
見你都係推薦人做傳統
香港有無得做牙齦整形 整走露出黎牙肉個啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞