做緊牙佬 你問我答

1001 回覆
25 Like 60 Dislike
上排 兩隻犬齒都甩左 咁所以上排牙最前四隻牙la都闊 可以點做? 另外想問除左美觀問題 唔理無所謂?

可以箍牙+植牙/假牙/牙橋
有la 會容易有野食ZIP 住 易有牙周病
不過清理得好都無問題既
之前撞崩左隻門牙得返隻腳 杜左牙根植左牙柱 補左粒鋼牙上去 琴日換左超聲波電動牙刷真係好撚震下 想問會唔會震到粒牙愈黎愈鬆

唔會
智慧齒會唔會係淋巴腫脹既一個原因?

細菌感染就會
如題

唔好意思 前輩
搶答左幾題
開始有職業病
廿歲人大牙冇換過
係咪唔正常

咩叫無換過?成年人大牙生左出黎唔會換

姐係仲係乳齒 好似係
想問如果個嘴放鬆既時候 上排兩粒門牙會露出黎
露齒笑果陣側面睇上排門牙位都有啲突左出黎
同埋大笑果陣會露牙肉 但下排牙係齊的
呢啲係咪叫哨牙?
如果cool牙既話可唔可以改善到呢啲問題?
D牙好梳 食野有時sip牙好入
同埋門牙生到八字咁
今年19 想問下cool唔cool牙好???
想同家母去洗牙,佢十幾年前洗過一次嘅,洗完話好似啲牙齒鬆左咁。

無知一問, (本身佢有敏感牙齒同周周病,大約五十歲左右) 洗牙係咪真係有機會整鬆啲牙齒 想問下你有咩意見,帶唔帶佢去洗下牙好 想帶佢每年都keep住洗下牙 但家母成日驚啲牙齒會鬆會甩 謝謝
究竟應該點先係正確刷牙方法
洗完牙過一排又黃返同有黑漬
同埋市面上既美白牙膏/牙貼有無效
想啲牙無咁黃但怕磨光滑排牙會好薄

有人係先天因素
可考慮漂
你平時飲食習慣都有影響
好細個個時唔知隻大牙裂左定點,用撚左銀粉搞,有無得換料架?宜家唔夠膽講野咁大個口啊

skip左我

有得換 但換左隻牙會弱化左
同埋銀粉其實比較好
如非有問題都唔建議換

銀粉好過樹脂?
小弟上排牙係乳齒(未甩) 所以好疏,有咩方法搞?
本身牙齒表面乾淨
前排用兩塊鏡對照睇牙齒內側 發現上下門牙四粒內側都有少少黑色點點/漬
發現咗之後去洗牙 牙醫仲話我口牙幾乾淨
洗完翻屋企再照 黑色污漬都仲有
試過用牙籤同暗瘡針去整 冇乜用
究竟d漬會唔會越嚟越多 洗牙都唔得 點先可以整走佢
做野悶唔悶
大唔大壓力
有冇諗過入政府
刷牙要幾大力
我覺得自己唔係好大力但某幾隻牙牙肉刷到退縮
係咪專科先有得裝牙釘?
好細個個時唔知隻大牙裂左定點,用撚左銀粉搞,有無得換料架?宜家唔夠膽講野咁大個口啊

skip左我

有得換 但換左隻牙會弱化左
同埋銀粉其實比較好
如非有問題都唔建議換

銀粉好過樹脂?

樹脂耐左會收縮 導致樹脂同牙既接合面產生gap
比較易俾細菌進入
銀粉雖然唔靚 但係佢係目前最好既補牙物料
廿歲人大牙冇換過
係咪唔正常

咩叫無換過?成年人大牙生左出黎唔會換

姐係仲係乳齒 好似係

成年人既大牙係 6-7歲 同11-12 歲生出黎之後係唔會換
如果你怕乳齒阻住成人齒出黎 最好當然去照下X-ray
想問如果個嘴放鬆既時候 上排兩粒門牙會露出黎
露齒笑果陣側面睇上排門牙位都有啲突左出黎
同埋大笑果陣會露牙肉 但下排牙係齊的
呢啲係咪叫哨牙?
如果cool牙既話可唔可以改善到呢啲問題?

就咁聽你講 係 箍牙可以改善到
至於露牙肉 露少少係正常 係年輕既象徵 女性會露多啲 除非好嚴重
D牙好梳 食野有時sip牙好入
同埋門牙生到八字咁
今年19 想問下cool唔cool牙好???

Cool
想同家母去洗牙,佢十幾年前洗過一次嘅,洗完話好似啲牙齒鬆左咁。

無知一問, (本身佢有敏感牙齒同周周病,大約五十歲左右) 洗牙係咪真係有機會整鬆啲牙齒 想問下你有咩意見,帶唔帶佢去洗下牙好 想帶佢每年都keep住洗下牙 但家母成日驚啲牙齒會鬆會甩 謝謝

鬆係會正常 特別係佢咁耐無洗 一定好多結石 結石一排連埋會好似固定啲牙咁 但一日唔清 只會繼續發炎 遲早要Mok 所以最好照洗 通常洗完過一排 如果Keep 得好 (日日用牙線) 啲牙會無咁鬆

https://youtu.be/LqCpZm6s_dE
呢度有教學
市面美白效力好有限
想白可以漂白 唔需要磨
但唔好漂得太多太密
小弟上排牙係乳齒(未甩) 所以好疏,有咩方法搞?

你幾歲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞