做緊牙佬 你問我答

1001 回覆
25 Like 60 Dislike
其實牙套係咩黎 係咪人人都可以戴?

單牙牙套定全牙牙膠先

我唔知 係咪有一種係要磨細啲牙先戴到?

單牙牙套

有冇逐隻逐隻咁砌?貴唔貴?

有需要先做 唔會冇啦啦做

我係上排未換牙所以好疏 諗緊呢個係咪其中一個方法整齊佢

點解唔等換晒先 到時如果仲疏咪箍牙
好地地唔使做牙套
巴打 早兩星期去bj洗牙 佢幫的照x ray先提起的 上排一粒犬齒係完全收係牙肉內無生出來 都有十幾年 。佢就咁叫我留意平日附近既牙有無鬆 同話如果有事係專科既複雜手術?

係 阻生齒的一種

我有無野要做可以預防 因為怕佢係牙肉入面都會蛙牙?

刷牙用牙線 除此之外無野你可以做
拳佬佢近來好麻?
市面上有冇野可以洗retainer
帶左兩年已經好污糟了
另外覺得retainer唔夠力可唔可以再配過個

每日用牙刷加梘液刷 鍾意可以每個禮拜浸一次假牙清潔片
retainer只係hold住你d牙本身嘅排列 戴落覺得冇力係正常 如果戴落覺得緊應該係戴唔夠時間d牙輕微走位
D牙齊可唔可以COOL?
COOL返排牙入去

單牙牙套定全牙牙膠先

單牙牙套

點解唔等換晒先 到時如果仲疏咪箍牙
好地地唔使做牙套

因為醫生話我冇牙,唔會換
香港邊度整牙價錢平D?20歲仔有牙齒蛀牙問題係咪要早D搞?
巴打 早兩星期去bj洗牙 佢幫的照x ray先提起的 上排一粒犬齒係完全收係牙肉內無生出來 都有十幾年 。佢就咁叫我留意平日附近既牙有無鬆 同話如果有事係專科既複雜手術?

係 阻生齒的一種

我有無野要做可以預防 因為怕佢係牙肉入面都會蛙牙?

一路係牙骨內就得 定期檢查冇出黎就ok
想箍牙睇左專科周明忠 要剝7-8隻牙
因為口太細要額外加錢用擴張器同支架
總共5、6萬到

想問下擴張器 會唔會好痛?
同埋價錢合理?

專科價錢冇standard range 家
如私院錦 佢話幾多米幾多
搵專科就講個信字
想問政府D高官D 牙咁靚又白又整齊?要整到咁會唔會好貴(幾錢到)?

政府包年年睇牙 差極有限
激光洗牙係咪會冇咁痛同流少d 血?
香港多唔多地方有激光洗牙?

另外想問埋超聲波同傳統洗牙有咩分別

噱頭既野
想問政府D高官D 牙咁靚又白又整齊?要整到咁會唔會好貴(幾錢到)?

一係靠cool 一係漂白 一係就full mouth veneer 貼片

漂白同牙貼片係靚 都會傷牙
剝下顎智慧齒風險大唔大 淆底咗7~8年
有冇咩私人推介 貴啲都得
上次去補牙 間嘢又話有3~4間分店 信心保証
1隻收750 重要加雜費 加加埋埋成5千 補咗4隻
手勢唔好都算 宜家睇到又有黑點 又蛀過

風險大唔大睇你智慧齒生得近唔近神經線
你牙痛?

痛就冇 但唔舒服 同埋刮損晒塊口腔壁 想一次過剝晒2隻佢

無理會刮損咁嚴重 你意思係咬到? 隻牙太尖?如果係可以簡單磨一磨
就算要Mok 都好簡單 去醫生照一照睇下幾大風險

係刮損 因為橫生重要有小小向外 所以一合埋口一定掂到口腔壁
食野開開合合 所以損晒
幾年前照過 佢話要開刀 所以淆底冇剝

開刀其實可以好小事,佢輕輕𠝹一刀 容易啲Mok,Mok 完縫返兩三針,個過程唔會痛
嚴重小小 可能整走少少骨 都係好常見會發生

即刻想BOOK 上次就係間DSC 感覺一般 俾多次機會定搵個間

大部分牙醫都做 牙醫病人都係人夾人啫
總共5、6萬到

同埋價錢合理?

痛到pk

講真 醫生用expander落病人到就多 落自己冇試過
好難知幾痛

單牙牙套定全牙牙膠先

單牙牙套

箍牙係拍埋d牙 唔傷牙
牙套點都傷牙d
總共5、6萬到

同埋價錢合理?

痛到pk

講真 醫生用expander落病人到就多 落自己冇試過
好難知幾痛

我親身體驗過

噱頭既野

超聲波洗牙都係貪快
傳統仔細乾淨好多
一般兩樣同時用

噱頭既野

超聲波洗牙都係貪快
傳統仔細乾淨好多
一般兩樣同時用

利申:噱頭指激光洗牙
箍完牙對門牙成日分開
中間有條“la”
仲有我箍完啲牙都好似仲凸出黎咁
係咪代表我牙醫箍得唔好
已經好乖keep住有戴保持器
市面上有冇野可以洗retainer
帶左兩年已經好污糟了
另外覺得retainer唔夠力可唔可以再配過個

噱頭既野

超聲波洗牙都係貪快
傳統仔細乾淨好多
一般兩樣同時用

利申:噱頭指激光洗牙

即係激光其實係流野?
上網見打手講到waterlase 有幾咁好
想問下

我老豆話佢隻牙崩左
我想問下我上面兩隻門牙, 牙縫好似逐漸變大, 同埋門牙牙縫兩邊有d變白, 會係咩事呢?之前都試過無端端痛, 好似神經痛哥種咁。

有隻大牙以前爛左, 得返"牙根"係到, 唔知係咪咁叫, 都有成10年啦, 唔理佢有無影響呢? 因為諗住多一事不如少一事

牙佬唔好漏左我呀
箍完牙對門牙成日分開
中間有條“la”
仲有我箍完啲牙都好似仲凸出黎咁
係咪代表我牙醫箍得唔好
已經好乖keep住有戴保持器

箍完門牙都有隙?唔應該家喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞