做緊牙佬 你問我答

1001 回覆
25 Like 60 Dislike
牙同牙肉D交接位有D污糟野,用指甲挖D交接位既食物殘渣就會流血,係咪洗牙就會無事?刷牙都刷唔得走曬
唔理既話唔會出事?
日日都有用牙線既習慣,但點解我某隻大牙用牙線撩完都有朕臭味 其他大牙都冇,係個隻大牙lar位寧舍有朕臭味
係咪蛀牙先會咁,但去左洗牙牙醫又冇話我啲牙有問題

如果影x光片冇蛀牙 就冇蛀

口氣唔準

漂白有機會 blend 番隻色

姐係可以變番平常人啲牙咁?
點解會形成嫁😢

牙齒發育不良 遺傳 營養 細個病過 藥物 好多原因
點分自己啲牙係有漬定本身黃
點解剝完智慧齒後(右下) 牙骹會唔順
牙同牙肉D交接位有D污糟野,用指甲挖D交接位既食物殘渣就會流血,係咪洗牙就會無事?刷牙都刷唔得走曬
唔理既話唔會出事?

牙齦發炎 洗牙就ok
最近個牙肉好病 換換下係生左少少牙出黎 應該生緊智慧齒 有咩方法可以冇咁痛?
我係咪要等佢生哂去睇牙醫?
唔該巴打

阻生的唔會出得哂 痛就去剝

我2邊都生左細細粒 係得一邊好痛

好粒細 可以去剝咩
Cool 牙算唔算整容
最近個牙肉好病 換換下係生左少少牙出黎 應該生緊智慧齒 有咩方法可以冇咁痛?
我係咪要等佢生哂去睇牙醫?
唔該巴打

阻生的唔會出得哂 痛就去剝

我2邊都生左細細粒 係得一邊好痛

好粒細 可以去剝咩

開刀🔪
牙醫晉升階梯係點?

學生 -》 牙醫 -》 老牙醫 -》 退休人士

唔會好似醫生咁有 副顧問 顧問呢d位?
就咁拎住牙醫max到退休?
笑個時牙肉多
係咪箍牙都搞唔到?有咩方法?

切牙肉

牙醫有得搞?
正顎都係牙醫做?
笑個時牙肉多

切牙肉

牙醫有得搞?

有呀
正顎都係牙醫做?

專科surgeon 做
剝牙搞到鼻竇炎
已經食緊抗生素 仲有咩方法快d埋口
笑個時牙肉多

切牙肉

牙醫有得搞?

有呀

係咪手術黎 好驚
如果入面隻牙蛀左,補牙通常幾錢
用梳打粉溝牙膏可唔可以做到美白效果,但又唔傷牙?
生緊智慧齒 其中一隻生咗好耐都未突出牙肉係咪要剝 有時會有少少發炎痛咁
但摸落夠位
應唔應該去剝?
之前意外冇咗隻大牙,而家有個窿,牙醫話會移位,要植牙或者牙橋。
我想問如果箍牙可唔可以填返個窿?
移位係咪會好嚴重?
戴牙托會唔會減輕移位問題?
日日都有用牙線既習慣,但點解我某隻大牙用牙線撩完都有朕臭味 其他大牙都冇,係個隻大牙lar位寧舍有朕臭味
係咪蛀牙先會咁,但去左洗牙牙醫又冇話我啲牙有問題

如果影x光片冇蛀牙 就冇蛀

口氣唔準

邊到有得影x光片?係咪要去醫院先有check?
同埋有咩方法去除口氣
已經日日用電動牙刷刷牙 用牙線同水牙線
但個口一唔keep住飲水就feel 到有啲up味咁 係咪正常?
全瓷嘅牙套同裡面喺金屬嘅
有無分邊種比較耐用?

因為見兩種價錢都差唔少 想知除咗外觀,仲有咩分別
1. 有隻牙蛀左幾年 成隻蛀到無哂 唔會再痛
其實唔理佢會點?

2. If case 1 係wisdom teeth, 又會點?
牙肉萎縮咗係咪唔可以復原
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞