做緊牙佬 你問我答

1001 回覆
25 Like 60 Dislike
[quote]

我問過醫生佢話正常無無番蛀
如果真係好痛就無得救要杜牙
咁點解會敏感痛
係補牙物料甩左定點
同埋隻牙係咪真係無得救

痛既來源可能係智慧齒橫生

似補過的牙痛 本身cavity 的size 大 近牙神經

Ching 香港牙醫唔興影bitewing ??

張OPG好清 個cavity好近個牙神經
呢d case通常牙醫會講
先試補 補完痛都要杜牙根 係近牙神經的問題

我問過一個佢話咁大範圍補唔到要杜
係咪唔會有醫生肯試補

錦醫生戴頭盔保障自己係冇可厚非[/quote]
咁係咪無醫生會願意補
定我要自己要求
有咩方法知道自己點解牙痛
生智慧齒定熱氣牙痛有咩分別

醫學上冇熱氣
熱氣喉痛痱旨係食太熱炸物刮傷肉 或維他命不足

依家近智慧齒d牙肉果到好痛 但未睇得牙醫
有咩方法減輕痛楚

Ibuprofen
請問係咪有人唔會生智慧齒? 成24 歲人都好似冇出過/ 出得小小白色

牙好黃 點樣先可以整白佢?

有隻杜左牙根既牙甩左,去睇左一次牙醫話要做手術拎返個牙腳出黎。
想問下個手術叫唔叫好大工程,如果想整返隻假牙落去會唔會好多野搞?

脫牙腳難易程度看情況 不過通常唔駛開刀
唔大工程

之後植牙
依家箍緊牙 之前照xray有智慧牙未生
想知箍完牙 再生智慧牙
會唔會令到棚牙亂返
好擔心
牙佬秦國佬,我有每年洗牙,有聽牙齒講用牙線了牙,但我發現,我用牙線了都係會整到啲牙越了越大條罅,同埋咬親肉啲牙隱隱痛,我是咪要食齋?唔該兩位大佬
牙佬秦國佬,我有每年洗牙,有聽牙齒講用牙線了牙,但我發現,我用牙線了都係會整到啲牙越了越大條罅,同埋咬親肉啲牙隱隱痛,我是咪要食齋?唔該兩位大佬

聽落似牙菌膜繼續生長。 下次見牙醫既時候仔細講講你既飲食,口腔護理,甚至睡眠習慣(打開口訓,磨牙 etc) 。 同醫生夾下有咩生活上既野可以改善?
依家箍緊牙 之前照xray有智慧牙未生
想知箍完牙 再生智慧牙
會唔會令到棚牙亂返
好擔心

牙齒幾時都會想亂,戴好Retainer, 半年見醫生一次follow up, 見招拆招啦
8個月前mock左隻乳齒等兩個月之後再植牙,期間有照x光同CT,醫生話種牙既位置唔夠位,要落一段式既值體,一路以來都無乜大問題,康復期間怕郁到植體,於是植牙用另外類似牙齒物質痴住兩旁牙做倚靠,幫助植牙康復,到過一個多月就幫我拆除。拆除之後,醫生説植體已經固定,可以等兩個月左右後做牙模。

做牙模當日都大致ok,可以等模做好再進入最後階段,兩星期後,係套牙模前,照完x光後都大致冇問題,不過就要打磨短連植牙冠植體部分,因為在第一次和第二次調整咬合時,打磨牙冠都見到植體頂端,所以裝第三次植體前需要磨短植體頂端部分,以免調整咬合時出現上兩次情形,打磨期間都沒有大問題,但是過左一陣,醫生好似有d異樣,停左打磨程序,話植體鬆左,植牙失敗,要從頭做過,拿出植體,我問點解會咁,佢話係其他因素,影響到植體,之後醫生幫我打左兩枝麻醉針,扯左兩扯植體後,但沒有即時移走植體,我問之後可以點,醫生再order新植體,兩星期後再來,移走植體,重生植牙。

之後我上網睇d失敗cases,佢地都係移除植體,等牙糟骨康復後再次進行植牙,但我主診醫生就叫我兩星期後再度植牙,我想問樓主其他專業意見,我即時植牙或等康復兩個月後再植牙成功率會高嗎?另一方面我明白第二次植牙難度會更困難同高,植牙失敗我十分沮喪,時間,金錢,皮肉痛已經付出,但係得唔到預期結果,牙佬樓主,我唔係想追究責任,只希望及後可以順順利利,所以希望樓主可以比另一方面既專業意見。

我八卦,如果八到,有冇植體個brand,同埋你個case再植牙個cost點計。

聽落似牙菌膜繼續生長。 下次見牙醫既時候仔細講講你既飲食,口腔護理,甚至睡眠習慣(打開口訓,磨牙 etc) 。 同醫生夾下有咩生活上既野可以改善?

我真係有磨牙喎點搞好
隻智慧齒本身正常打直生, 但因為箍牙要剝
想問吓如果去政府啲免費剝牙診所會唔會幫我剝?
8個月前mock左隻乳齒等兩個月之後再植牙,期間有照x光同CT,醫生話種牙既位置唔夠位,要落一段式既值體,一路以來都無乜大問題,康復期間怕郁到植體,於是植牙用另外類似牙齒物質痴住兩旁牙做倚靠,幫助植牙康復,到過一個多月就幫我拆除。拆除之後,醫生説植體已經固定,可以等兩個月左右後做牙模。

做牙模當日都大致ok,可以等模做好再進入最後階段,兩星期後,係套牙模前,照完x光後都大致冇問題,不過就要打磨短連植牙冠植體部分,因為在第一次和第二次調整咬合時,打磨牙冠都見到植體頂端,所以裝第三次植體前需要磨短植體頂端部分,以免調整咬合時出現上兩次情形,打磨期間都沒有大問題,但是過左一陣,醫生好似有d異樣,停左打磨程序,話植體鬆左,植牙失敗,要從頭做過,拿出植體,我問點解會咁,佢話係其他因素,影響到植體,之後醫生幫我打左兩枝麻醉針,扯左兩扯植體後,但沒有即時移走植體,我問之後可以點,醫生再order新植體,兩星期後再來,移走植體,重生植牙。

之後我上網睇d失敗cases,佢地都係移除植體,等牙糟骨康復後再次進行植牙,但我主診醫生就叫我兩星期後再度植牙,我想問樓主其他專業意見,我即時植牙或等康復兩個月後再植牙成功率會高嗎?另一方面我明白第二次植牙難度會更困難同高,植牙失敗我十分沮喪,時間,金錢,皮肉痛已經付出,但係得唔到預期結果,牙佬樓主,我唔係想追究責任,只希望及後可以順順利利,所以希望樓主可以比另一方面既專業意見。

我八卦,如果八到,有冇植體個brand,同埋你個case再植牙個cost點計。

我唔記得植體個brand,黎緊返去見牙醫拆除植體再問多次。另外,再植個cost要再計的嗎?因為醫生只説order另一枝再植
我想問第二次植牙對比第一次係咪更加困難,係咪重要植骨粉?
智慧齒會唔會影響到牙骹?

想mok智慧齒流程係點
係即場照full x-ray即場mok埋???
想快D整走粒牙,驚大牙都冇埋

最緊要醫生要了解因咩事第一次會失敗囉。
如果你真係唔放心既,試下搵搵second opinion?

冇呀冇一個既定做法話植牙失敗之後啲開支邊個要比。 我都係八下嫁ja。

不過植牙brand係有佢既參考既,佢地通常有個general successful rate既數據可以參考,你可以打定個底先咁。

祝你早日康復啦。

冇呀冇一個既定做法話植牙失敗之後啲開支邊個要比。 我都係八下嫁ja。

不過植牙brand係有佢既參考既,佢地通常有個general successful rate既數據可以參考,你可以打定個底先咁。

祝你早日康復啦。

感謝回覆
20歲人仲未甩右側門牙乳齒
上年隻恆齒突然生咗少少出黎
但到今時今日都係生咗少少
係唔係一定要去睇牙醫剝咗佢先會繼續生定係要點做
我想問呢一段式植體連接牙冠的部分長左dd,醫生係咪會將植體磨短再套上牙冠,係呢個情況之下,植體會唔因為呢d外來壓力有所影響?因為膽心再植牙會再有呢個情況出現。

祝你早日康復啦。

我問左醫生,係台灣Osstem
要剝大牙, 係咪通常都要植返佢?

3皮野埋單?
我9月8到洗完牙 佢係有整開啲牙肉洗
但過左一星期到 上排門牙有時會有輕微郁
點樣先可以好返?
牙橋崩咗,可唔可以補返?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞