做緊牙佬 你問我答

1001 回覆
25 Like 60 Dislike
[quote]

我問過醫生佢話正常無無番蛀
如果真係好痛就無得救要杜牙
咁點解會敏感痛
係補牙物料甩左定點
同埋隻牙係咪真係無得救

痛既來源可能係智慧齒橫生

已剝 所以唔係[/quote]
形容下點痛?食野痛?好地地突然痛?食凍野痛?熱野痛?痛左幾耐?隻牙幾時補?有冇另一張X-ray? 係咪箍緊牙?
[quote]

咁點解會敏感痛
係補牙物料甩左定點
同埋隻牙係咪真係無得救

已剝 所以唔係

形容下點痛?食野痛?好地地突然痛?食凍野痛?熱野痛?痛左幾耐?隻牙幾時補?有冇另一張X-ray? 係咪箍緊牙?[/quote]
無另一張啦 岩岩箍緊
隻牙小學補 應該都有十年,隻牙無啦啦有時會陣陣刺痛,食野個啲又唔痛
係呢個月先開始有
想問吓杜牙根之後可唔可以箍牙
同埋如果食熱嘢都痛係咪就一定要杜牙根...

如果箍牙case需要脫牙 可能要脫杜過牙根的牙
多數留一些最健全的牙棃箍

咁點解會敏感痛
係補牙物料甩左定點
同埋隻牙係咪真係無得救

如果個洞本身size大 補完都有可能痛
始終洞大感染牙神經的機會更高
[quote]

咁點解會敏感痛
係補牙物料甩左定點
同埋隻牙係咪真係無得救

已剝 所以唔係

形容下點痛?食野痛?好地地突然痛?食凍野痛?熱野痛?痛左幾耐?隻牙幾時補?有冇另一張X-ray? 係咪箍緊牙?

無另一張啦 岩岩箍緊
隻牙小學補 應該都有十年,隻牙無啦啦有時會陣陣刺痛,食野個啲又唔痛
係呢個月先開始有[/quote]

有可能係箍牙令到啲牙變得敏感
試下用防敏感牙膏
或者叫牙醫開隻高fluoride 濃度既牙膏俾你用睇下會唔會好啲

有冇番蛀憑呢張相睇唔到 要睇放大啲嗰張先知
未確診前唔好抽牙根
[quote]

咁點解會敏感痛
係補牙物料甩左定點
同埋隻牙係咪真係無得救

痛既來源可能係智慧齒橫生[/quote]

似補過的牙痛 本身cavity 的size 大 近牙神經
[quote]

咁點解會敏感痛
係補牙物料甩左定點
同埋隻牙係咪真係無得救

似補過的牙痛 本身cavity 的size 大 近牙神經[/quote]
Ching 香港牙醫唔興影bitewing ??
想箍牙 點睇隱適美?

看情況 invisalign 好大限制
傳統brace 夠力好多

本身唔太亂想試
天生少隻牙
未諗點搞好
疏又唔算好疏

咁invisalign 除左睇唔到個箍之外有咩好處?
我話想箍牙點解個牙醫淨係介紹invsalign俾我?
想賺多D錢?

唔係個個牙醫識傳統brace
箍牙後個牙套係咪要帶一世?

retainer 頭兩年要full time 戴
其後盡可能keep 住載
有咩方法知道自己點解牙痛
生智慧齒定熱氣牙痛有咩分別
牙近牙肉嘅位有黑色邊係咪就係蛀牙?好多牙都有,有d黑得多有d黑得少,但又唔痛,刷牙刷唔甩。係咩黎

如果要知係咪蛀牙要搵牙醫照x光??
8個月前mock左隻乳齒等兩個月之後再植牙,期間有照x光同CT,醫生話種牙既位置唔夠位,要落一段式既值體,一路以來都無乜大問題,康復期間怕郁到植體,於是植牙用另外類似牙齒物質痴住兩旁牙做倚靠,幫助植牙康復,到過一個多月就幫我拆除。拆除之後,醫生説植體已經固定,可以等兩個月左右後做牙模。

做牙模當日都大致ok,可以等模做好再進入最後階段,兩星期後,係套牙模前,照完x光後都大致冇問題,不過就要打磨短連植牙冠植體部分,因為在第一次和第二次調整咬合時,打磨牙冠都見到植體頂端,所以裝第三次植體前需要磨短植體頂端部分,以免調整咬合時出現上兩次情形,打磨期間都沒有大問題,但是過左一陣,醫生好似有d異樣,停左打磨程序,話植體鬆左,植牙失敗,要從頭做過,拿出植體,我問點解會咁,佢話係其他因素,影響到植體,之後醫生幫我打左兩枝麻醉針,扯左兩扯植體後,但沒有即時移走植體,我問之後可以點,醫生再order新植體,兩星期後再來,移走植體,重生植牙。

之後我上網睇d失敗cases,佢地都係移除植體,等牙糟骨康復後再次進行植牙,但我主診醫生就叫我兩星期後再度植牙,我想問樓主其他專業意見,我即時植牙或等康復兩個月後再植牙成功率會高嗎?另一方面我明白第二次植牙難度會更困難同高,植牙失敗我十分沮喪,時間,金錢,皮肉痛已經付出,但係得唔到預期結果,牙佬樓主,我唔係想追究責任,只希望及後可以順順利利,所以希望樓主可以比另一方面既專業意見。

等兩星期少見d 骨頭完全康復要兩個月
[quote]

咁點解會敏感痛
係補牙物料甩左定點
同埋隻牙係咪真係無得救

Ching 香港牙醫唔興影bitewing ??[/quote]

張OPG好清 個cavity好近個牙神經
呢d case通常牙醫會講
先試補 補完痛都要杜牙根 係近牙神經的問題
牙近牙肉嘅位有黑色邊係咪就係蛀牙?好多牙都有,有d黑得多有d黑得少,但又唔痛,刷牙刷唔甩。係咩黎

全部咁啱係牙嘅背面,姐係就咁人地望係見唔到,自己刷牙先發現,上下排都係
有隻大牙碌咗會唔會影響前後兩隻牙易鬆脫啲

醫學上冇熱氣
熱氣喉痛痱旨係食太熱炸物刮傷肉 或維他命不足

有時牙石攝係牙肉位會透黑色
牙石要去牙醫洗刷唔到
[quote]

咁點解會敏感痛
係補牙物料甩左定點
同埋隻牙係咪真係無得救

已剝 所以唔係

無另一張啦 岩岩箍緊
係呢個月先開始有

有可能係箍牙令到啲牙變得敏感
試下用防敏感牙膏
或者叫牙醫開隻高fluoride 濃度既牙膏俾你用睇下會唔會好啲

有冇番蛀憑呢張相睇唔到 要睇放大啲嗰張先知
未確診前唔好抽牙根[/quote]
好 我聽日買防敏感牙膏試下
箍緊牙係咪都可以照xray
D釘會唔會影響到照得唔清?
[quote]

咁點解會敏感痛
係補牙物料甩左定點
同埋隻牙係咪真係無得救

先試補 補完痛都要杜牙根 係近牙神經的問題[/quote]

我問過一個佢話咁大範圍補唔到要杜
係咪唔會有醫生肯試補
牙好黃 點樣先可以整白佢?
有隻杜左牙根既牙甩左,去睇左一次牙醫話要做手術拎返個牙腳出黎。
想問下個手術叫唔叫好大工程,如果想整返隻假牙落去會唔會好多野搞?
[quote]

咁點解會敏感痛
係補牙物料甩左定點
同埋隻牙係咪真係無得救

先試補 補完痛都要杜牙根 係近牙神經的問題

我問過一個佢話咁大範圍補唔到要杜
係咪唔會有醫生肯試補[/quote]

錦醫生戴頭盔保障自己係冇可厚非
有隻杜左牙根既牙甩左,去睇左一次牙醫話要做手術拎返個牙腳出黎。
想問下個手術叫唔叫好大工程,如果想整返隻假牙落去會唔會好多野搞?

脫牙腳難易程度看情況 不過通常唔駛開刀
唔大工程
請問係咪有人唔會生智慧齒? 成24 歲人都好似冇出過/ 出得小小白色

醫學上冇熱氣
熱氣喉痛痱旨係食太熱炸物刮傷肉 或維他命不足

依家近智慧齒d牙肉果到好痛 但未睇得牙醫
有咩方法減輕痛楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞