做緊牙佬 你問我答

1001 回覆
25 Like 60 Dislike
箍完牙對門牙成日分開
中間有條“la”
仲有我箍完啲牙都好似仲凸出黎咁
係咪代表我牙醫箍得唔好
已經好乖keep住有戴保持器

箍完門牙都有隙?唔應該家喎

係呀要keep住戴 retainer先無事
一日就已經有隙 好灰

你本身d門牙太哨太唔齊 佢就有tendency彈返轉頭
retainer 時間耐d 慢慢remodel過牙同骨就穏定d

我嗰牙本身好齊 無隙
其實係咪佢箍得唔好有空位,先俾機會門牙移位有隙
我已經戴左retainer好耐都係咁
牙齒泛黃牙肉粉紅色 vs 牙齒潔白牙肉紫紅色
牙醫會鐘意見到邊個多d

顎骨問題倒及但唔想做手術,仲值唔值得cool?

我都係一樣
有箍但無做手術
一路有用電動牙刷刷牙但係成十年無洗過牙會唔會多牙石?
依家用緊7000pro
依家用緊7000pro

電動牙刷同傳統份別唔大
依家用緊7000pro

電動牙刷同傳統份別唔大

我好耐之前睇過post話好大分別
依家用緊7000pro

電動牙刷同傳統份別唔大

無 刷既方法啱既 傳統一樣有效
電動牙刷我通常建議刷牙太大力 或者老人家/手唔靈活既人用
可唔可以幫我箍牙 我真係搵唔啱醫生 好困擾
去貴會前會長間野箍,好似上堂咁款
btw, 有獲上去睇,無啦啦同我講解粒痱滋,暫時無醫學完善解釋成因,問我係咪成日夜訓,叫我早啲訓
去貴會前會長間野箍,好似上堂咁款
btw, 有獲上去睇,無啦啦同我講解粒痱滋,暫時無醫學完善解釋成因,問我係咪成日夜訓,叫我早啲訓

我牙醫話我有幾粒蛀牙,要補補佢
我本身都唔係好覺完全唔痛,係照左X光先知
補完(銀色物料),反而好痛,飲凍嘢痛到仆街

究竟可以點同點解

錦係個洞太深 温度冷熱易刺激附近牙神經
銀粉係金屬 冷熱傳導快 轉樹脂好d

我懷疑本身個洞唔深,係佢放物料之前開大左個洞
所以先咁痛
係咪佢手勢唔好?
依家用緊7000pro

電動牙刷同傳統份別唔大

無 刷既方法啱既 傳統一樣有效
電動牙刷我通常建議刷牙太大力 或者老人家/手唔靈活既人用

牙醫通常用手動牙刷
我牙醫話我有幾粒蛀牙,要補補佢
我本身都唔係好覺完全唔痛,係照左X光先知
補完(銀色物料),反而好痛,飲凍嘢痛到仆街

究竟可以點同點解

錦係個洞太深 温度冷熱易刺激附近牙神經
銀粉係金屬 冷熱傳導快 轉樹脂好d

我懷疑本身個洞唔深,係佢放物料之前開大左個洞
所以先咁痛
係咪佢手勢唔好?

有x光片家嘛 x光片看到深唔深
個洞要開大 係因為𥚃面仲有蛀 要車走埋佢
我想問"車牙"
英文叫咩
一班幾成人唔defer準時畢業?
牙肉紅腫 下排門牙最嚴重,幾隻連住咁腫
但腫既地方完全唔痛,刷牙偶爾出血

早晚刷牙,至少每年洗一次牙
間中用牙縫刷,但最近腫到見唔到牙縫三角位

想請教 點樣可以改善呢個問題
唔想遲啲連牙都睇唔到

唔想遲啲連牙都睇唔到

本身身體健康情況點?有冇食緊咩藥?
見到年輕女病人個樣又唔差 會唔會對佢地好啲 好似溫柔啲細心啲咁

唔想遲啲連牙都睇唔到

平時有冇拉開嘴脣刷牙 會刷乾淨d
見到年輕女病人個樣又唔差 會唔會對佢地好啲 好似溫柔啲細心啲咁

無嬲好溫柔

筆嬲好溫柔

唔想遲啲連牙都睇唔到

唔係長期病患
但箍緊牙
平均兩三個月病一次,都係感冒食抗生素 消炎藥嗰啲
本身腸胃唔好 偏食少食生果 關唔關事?

唔想遲啲連牙都睇唔到

平時有冇拉開嘴脣刷牙 會刷乾淨d

冇,我依家開始拉開刷
其他牙肉暫時未有腫
可能真係刷牙手勢唔好
由細到大洗牙都係門牙位最痛

唔想遲啲連牙都睇唔到

唔係長期病患
但箍緊牙

本身偏食 唔駛牙佬都答到你啦

唔想遲啲連牙都睇唔到

唔係長期病患
但箍緊牙

本身偏食 唔駛牙佬都答到你啦

門牙裝飾用,車仔麵咬唔斷
大牙唔係完全咬合到,瓜菜要煮到好淋先食到,同七八十歲既人差不多
果肉攝係金屬線同牙之間 每次食幾舊就係咁
久而久之就會唔想食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞