做緊牙佬 你問我答

1001 回覆
25 Like 60 Dislike
牙黃應該用咩牙膏/正確刷牙方法係點

同埋我啲牙尤其門牙面會有啲黑漬 試過攞指甲刮得甩係咪茶漬嚟 點會預防到

洗牙 打磨整滑牙齒表面 越滑越少漬癡

我上次洗完牙 啲漬好似仲儲得快咗 係咪唔正常
不過我啲牙摸落去真係比較凸凹不平
有無屌護士
剝下鄂智慧齒是咪可以瘦面?
煙屎牙洗牙可以去到幾多
下面智慧齒打橫生 前面隻臼齒鬆鬆地

係咪牙周病先兆 有冇得救

局部性牙周病 lor
智慧齒唔脫 塞唒d食物殘餘係中間
前面隻臼齒有問題是遅早的事

一直打橫智齒無痛 好耐之前照過X光

醫生話遲早蛀前面牙腳或者萎縮 會唔會牙腳萎縮先會鬆
隻智慧齒耐唔耐會發炎,因為個個位入位攝左野入去好難清
睇過牙醫話冇需要剝
但呢排又開始痛,以為佢發炎啦食過抗生素都係咁,痛左兩個幾星期,平時幾日就會消踵
其實佢係咪又生番 已經用另一邊牙食野一定冇野攝係入面
十七年前剝過下排兩隻大牙
一直都難咬碎食物
兩個牙窿仲係度
隔咁多年仲可唔可以鑲返假牙落去?
過程痛唔痛?
大約要幾錢一隻?
驚遲d掤牙會走位

假牙托唔痛 要除戴 幾千內
牙橋要局部麻醉 一萬上下
植牙兩隻都要麻醉 實過兩三萬

三十幾歲人戴假牙托我接受唔到
似乎植牙比較好
植兩隻咪六萬
會認真考慮做咗佢
許廷鏗
上次牙痛 以為蛀牙 睇牙醫 牙醫照左X-ray 話入面冇蛀 但係有裂痕 牙醫建議一係就車薄佢 做牙套 但唔知個裂痕有幾深 一係就剝左佢 種牙 耐用啲 但好貴下 $25000-$30000 做1隻 再折衷方法 用到隻牙自己碎先來種牙 想問下種牙係咪真係咁貴?

種牙係手術 貴係正常

局部性牙周病 lor

有用牙線 而家掂會搖搖下 按牙肉 又唔痛

有機會兩隻都唔掂 好常見
上惡骨突出做成暴牙係咪一定要做矯形手術?價錢個range係點

局部性牙周病 lor

有用牙線 而家掂會搖搖下 按牙肉 又唔痛

有機會兩隻都唔掂 好常見

吓 咁大劑
箍牙千其咪撚去唐逸謙 次次覆診都等兩個鐘

之前箍左佢1年 用左陶瓷箍
成年d牙都無變個位
宜家好彩轉到第2個牙醫 效果明顯好多
其實咪真係差好遠?

係米都用鐵絲先?
陶瓷同鋼係顔色分別而已

撘單問
invisalign同傳統嘅拉力差別真係好大咩?
剝牙case嘅話 先唔講時間耐唔耐 invisalign係咪都可以箍到拉到入去?

傳統鐵絲 同 塊膠 實有差
invisalign 有機但係要看case
剝牙個人buy conventional
剝下鄂智慧齒是咪可以瘦面?

冇 削鄂或篐牙應該有分別
煙屎牙洗牙可以去到幾多

唔明

局部性牙周病 lor

一直打橫智齒無痛 好耐之前照過X光

醫生話遲早蛀前面牙腳或者萎縮 會唔會牙腳萎縮先會鬆

一直冇痛 只是時間問題
塞唒d食物殘餘 冇可能會一路冇事
睇過牙醫話冇需要剝
但呢排又開始痛,以為佢發炎啦食過抗生素都係咁,痛左兩個幾星期,平時幾日就會消踵

發得炎就代表會番發落去
除非智慧齒冇阻先或完全係骨入面
睇過牙醫話冇需要剝

發得炎就代表會番發落去
除非智慧齒冇阻先或完全係骨入面

冇阻生
十七年前剝過下排兩隻大牙
一直都難咬碎食物
兩個牙窿仲係度
隔咁多年仲可唔可以鑲返假牙落去?
過程痛唔痛?
大約要幾錢一隻?
驚遲d掤牙會走位

假牙托唔痛 要除戴 幾千內
牙橋要局部麻醉 一萬上下
植牙兩隻都要麻醉 實過兩三萬

三十幾歲人戴假牙托我接受唔到
似乎植牙比較好
植兩隻咪六萬
會認真考慮做咗佢

睇你食野有冇問題啫
有d人冇一半牙都話食到雞翼
請唔請姑娘
許廷鏗

好多牙醫都靚仔靚女
點解私人剝牙(未生出黎,要開刀),睇埋maxillofacial專科都係LA做
但係HA剝可以有得GA做?
上惡骨突出做成暴牙係咪一定要做矯形手術?價錢個range係點

關顎骨case 最好搵orthodontist評估

關顎骨case 最好搵orthodontist評估
點解私人剝牙(未生出黎,要開刀),睇埋maxillofacial專科都係LA做
但係HA剝可以有得GA做?

GA 係 general anaesthesia
畢留要hospital setting 做
俾時間長的手術 本身有心肺問題concern
或 physical or mental limitation 的人士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞