做緊牙佬 你問我答

1001 回覆
25 Like 60 Dislike
相差幾多mm先算哨牙?

多過2-3mm

個人觀感 自己覺得ok米ok
當然太哨會影響咬合 咬唔斷公仔麵
為美觀箍牙 醫生會唔會唔幫你或者有野講

箍得牙 十個有十個都係為美觀
唔係咁 佢地邊有生意

你情我願就得 病人要諗清楚
小弟上排牙係乳齒(未甩) 所以好疏,有咩方法搞?

你幾歲?

25 之後睇牙醫佢話我冇恒齒,所以一路都冇甩
之前一路冇理佢,但人大咗發覺整齊棚牙都唔係壞事
好細個個時唔知隻大牙裂左定點,用撚左銀粉搞,有無得換料架?宜家唔夠膽講野咁大個口啊

skip左我

有得換 但換左隻牙會弱化左
同埋銀粉其實比較好
如非有問題都唔建議換

有隻大牙蛀左 可以點搞係最好方法? 如果remove(唔記得點寫隻字)左隻牙係咪都要箍牙?

視乎蛀得幾深 唔太深補左佢就得
如果要Mok 唔使箍牙 最好植牙

係囉 少一隻牙 植牙快過箍
之前撞崩左隻門牙得返隻腳 杜左牙根植左牙柱 補左粒鋼牙上去 琴日換左超聲波電動牙刷真係好撚震下 想問會唔會震到粒牙愈黎愈鬆

超聲波同咬硬野 你估邊個創傷d?
如題

唔好意思 前輩
搶答左幾題
開始有職業病

仲好 我覆唔切
點先可以防止蛀牙 由細到大都係蛀牙體質,而家好驚再蛀刷牙愈刷愈大力,刷好耐,驚一個唔覺意又蛀⋯
廿歲人大牙冇換過
係咪唔正常

咩叫無換過?成年人大牙生左出黎唔會換

姐係仲係乳齒 好似係

冇咩可能 換牙細個時先會 唔記得啫
點刷牙先叫細力
掌握唔到
想問如果個嘴放鬆既時候 上排兩粒門牙會露出黎
露齒笑果陣側面睇上排門牙位都有啲突左出黎
同埋大笑果陣會露牙肉 但下排牙係齊的
呢啲係咪叫哨牙?
如果cool牙既話可唔可以改善到呢啲問題?

上牙太出或太翹米會
箍牙會改變soft tissue profile 例如唇/人中角度
之前去中環睇羅振x
cool隱適美cool一年
又唔洗拔牙
係咪唔係好cool到
箍牙定植牙(冇咗尾2隻大牙)貴啲?
箍牙如果要剝係咪一定要剝一對牙(i.e.剝兩邊尾二嗰隻)?
如果本身啲牙算齊箍牙要幾耐??
D牙好梳 食野有時sip牙好入
同埋門牙生到八字咁
今年19 想問下cool唔cool牙好???

牙齒排列整齊好緊要 米很難清潔 易蛀牙
想同家母去洗牙,佢十幾年前洗過一次嘅,洗完話好似啲牙齒鬆左咁。

無知一問, (本身佢有敏感牙齒同周周病,大約五十歲左右) 洗牙係咪真係有機會整鬆啲牙齒 想問下你有咩意見,帶唔帶佢去洗下牙好 想帶佢每年都keep住洗下牙 但家母成日驚啲牙齒會鬆會甩 謝謝

很多人經常因此怪牙醫

牙週病人有很多牙石同細菌 醃到牙肉鬆哂
牙石卡住左好似好穩 其實入面牙肉鬆哂
洗牙之後鬆牙係 reveal the truth 本身就鬆
你可以唔洗牙 -》 之後牙齒同牙石自己luck
刷牙要幾大力
我覺得自己唔係好大力但某幾隻牙牙肉刷到退縮

好細好細力
可能有咁幾個位 你就手啲就大力左 通常係前臼齒附近

成日覺得太細力會唔會刷得唔乾淨 我換埋軟毛刷,但都係覺得d 毛好硬
究竟應該點先係正確刷牙方法
洗完牙過一排又黃返同有黑漬
同埋市面上既美白牙膏/牙貼有無效
想啲牙無咁黃但怕磨光滑排牙會好薄

食物色素 煙茶啡汽水 越多越上漬 冇計 因果關係
好細個個時唔知隻大牙裂左定點,用撚左銀粉搞,有無得換料架?宜家唔夠膽講野咁大個口啊

skip左我

有得換 但換左隻牙會弱化左
同埋銀粉其實比較好
如非有問題都唔建議換

銀粉好過樹脂?

各有好處 銀粉較硬同易adapt
樹脂有癡力 美 用法較彈性

剝或等luck
本身牙齒表面乾淨
前排用兩塊鏡對照睇牙齒內側 發現上下門牙四粒內側都有少少黑色點點/漬
發現咗之後去洗牙 牙醫仲話我口牙幾乾淨
洗完翻屋企再照 黑色污漬都仲有
試過用牙籤同暗瘡針去整 冇乜用
究竟d漬會唔會越嚟越多 洗牙都唔得 點先可以整走佢

係洗得luck 不過牙醫逐隻牙括漬要好多時間
他用同樣時間可以剝左幾隻牙
病人多漬 牙醫洗唔哂漬錦係正常

剝或等luck

剝咗之後可以點? 種?
1. 本身冇食煙/唔似咖啡奶茶,一日刷一次牙,點解會牙黃?
2. 漂牙會有幾多%既人有敏感牙齒?敏感牙齒係永久定暫時?
3. ig好多美白牙齒廣告, 例如 Blanxxxxx , 呢d相唔相得過?

顏色如非病理原因 不同人天生顏色有不同

要美白用藥米得 不過分量點用病人適合與否要牙醫
(亂買米好似 病左可以唔睇醫生 淘寶d薬番黎食)
刷牙要幾大力
我覺得自己唔係好大力但某幾隻牙牙肉刷到退縮

按摩錦
想同家母去洗牙,佢十幾年前洗過一次嘅,洗完話好似啲牙齒鬆左咁。

無知一問, (本身佢有敏感牙齒同周周病,大約五十歲左右) 洗牙係咪真係有機會整鬆啲牙齒 想問下你有咩意見,帶唔帶佢去洗下牙好 想帶佢每年都keep住洗下牙 但家母成日驚啲牙齒會鬆會甩 謝謝

鬆係會正常 特別係佢咁耐無洗 一定好多結石 結石一排連埋會好似固定啲牙咁 但一日唔清 只會繼續發炎 遲早要Mok 所以最好照洗 通常洗完過一排 如果Keep 得好 (日日用牙線) 啲牙會無咁鬆

有讀書
點先可以防止蛀牙 由細到大都係蛀牙體質,而家好驚再蛀刷牙愈刷愈大力,刷好耐,驚一個唔覺意又蛀⋯

focus 錯左

刷得耐但一路冇刷d角落位都冇用
大力刷亦唔正確
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞