做緊牙佬 你問我答

1001 回覆
25 Like 60 Dislike
咩情況先會用銀粉補牙?
箍完牙(conventional)戴緊固定器
我成日出街食飯會用紙巾包住個固定器
個固定器上面有好多紙巾漬癡實晒,洗唔走
但個牙醫話係牙石黎
有冇方法可以清走上面啲漬
好想比你mock牙
智慧齒會唔會係淋巴腫脹既一個原因?
箍緊牙,宜家去到要自己拉橡筋既地步,好痛苦成日偷懶唔拉,搞左成三年都未拆箍,可唔可以叫醫生諗辦法搞,唔洗自己拉 寧願比醫生整緊個箍都唔想自己折磨自己
上排 兩隻犬齒都甩左 咁所以上排牙最前四隻牙la都闊 可以點做? 另外想問除左美觀問題 唔理無所謂?
有隻大牙蛀左 可以點搞係最好方法? 如果remove(唔記得點寫隻字)左隻牙係咪都要箍牙?
廿歲人大牙冇換過
係咪唔正常
廿歲人大牙冇換過
係咪唔正常
訓覺有磨牙問題可以點搞
唔搞又有咩後果

帶牙膠

咁唔帶又會點
對d 牙有咩應響
有冇方法唔帶都解決到
我上排門牙附近唔齊
箍牙係淨箍上排,兩還是兩排都箍?
通常要箍幾耐?
去邊度箍會抵d?
好細個個時唔知隻大牙裂左定點,用撚左銀粉搞,有無得換料架?宜家唔夠膽講野咁大個口啊

skip左我
lm
為美觀箍牙 醫生會唔會唔幫你或者有野講
訓覺有磨牙問題可以點搞
唔搞又有咩後果

帶牙膠

咁唔帶又會點
對d 牙有咩應響
有冇方法唔帶都解決到

唔帶啲牙咪磨到平曬 睇落好短 可能會sensitive
唔帶既方法咪你自己唔好磨牙
訓覺有磨牙問題可以點搞
唔搞又有咩後果

帶牙膠

咁唔帶又會點
對d 牙有咩應響
有冇方法唔帶都解決到

唔帶啲牙咪磨到平曬 睇落好短 可能會sensitive
唔帶既方法咪你自己唔好磨牙

我控制到先得架 你估人人磨牙真係人人想磨牙咩
我都好想知我點解會磨牙啊
相差幾多mm先算哨牙?

多過2-3mm
前輩
食野有時個牙骹會卡卡聲,嘈足成班飯
有時又會好酸軟擘唔大個口
箍牙係咪可以改善?

依個係顳顎關節障礙,我之前都有,擘大口嘅時候右邊耳會好痛,過左2個禮拜就無事。

唔一定會自己好 視乎主因
如果因爲日常壓力大 就可能會慢慢好
最好睇下專科
為美觀箍牙 醫生會唔會唔幫你或者有野講

箍得牙 十個有十個都係為美觀
唔係咁 佢地邊有生意
好細個個時唔知隻大牙裂左定點,用撚左銀粉搞,有無得換料架?宜家唔夠膽講野咁大個口啊

skip左我

有得換 但換左隻牙會弱化左
同埋銀粉其實比較好
如非有問題都唔建議換
廿歲人大牙冇換過
係咪唔正常

咩叫無換過?成年人大牙生左出黎唔會換
有隻大牙蛀左 可以點搞係最好方法? 如果remove(唔記得點寫隻字)左隻牙係咪都要箍牙?

視乎蛀得幾深 唔太深補左佢就得
如果要Mok 唔使箍牙 最好植牙
之前撞崩左隻門牙得返隻腳 杜左牙根植左牙柱 補左粒鋼牙上去 琴日換左超聲波電動牙刷真係好撚震下 想問會唔會震到粒牙愈黎愈鬆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞