做緊牙佬 你問我答

1001 回覆
25 Like 60 Dislike
洗牙係咪 真係要定期做
10年冇洗過了。。。

千年牙石 辛苦你辛苦我地
想問普通剥牙 同因為剥牙而要剥小臼齒 點解會收唔同價錢 唔係一樣都就咁剥隻牙出黎咩?
想問普通剥牙 同因為箍牙而要剥小臼齒 點解會收唔同價錢 唔係一樣都就咁剥隻牙出黎咩?
十七年前剝過下排兩隻大牙
一直都難咬碎食物
兩個牙窿仲係度
隔咁多年仲可唔可以鑲返假牙落去?
過程痛唔痛?
大約要幾錢一隻?
驚遲d掤牙會走位
想問普通剥牙 同因為剥牙而要剥小臼齒 點解會收唔同價錢 唔係一樣都就咁剥隻牙出黎咩?

有d牙醫覺得難易程度有差 米收不同價
個個牙醫不同
點解我有早晚刷牙,但啲牙都咁黃
利申唔食煙,好少飲咖啡

有時大力刷牙 刷走法瑯質
十七年前剝過下排兩隻大牙
一直都難咬碎食物
兩個牙窿仲係度
隔咁多年仲可唔可以鑲返假牙落去?
過程痛唔痛?
大約要幾錢一隻?
驚遲d掤牙會走位

假牙托唔痛 要除戴 幾千內
牙橋要局部麻醉 一萬上下
植牙兩隻都要麻醉 實過兩三萬
箍牙千其咪撚去唐逸
箍牙千其咪撚去唐逸謙 次次覆診都等兩個鐘
點解我一日刷3次牙 餐後牙線同浪口都咁黃 我細佬一日刷一次 又唔用牙線同浪口都咁白
箍牙千其咪撚去唐逸

不予置評
牙黃應該用咩牙膏/正確刷牙方法係點

同埋我啲牙尤其門牙面會有啲黑漬 試過攞指甲刮得甩係咪茶漬嚟 點會預防到
點解我一日刷3次牙 餐後牙線同浪口都咁黃 我細佬一日刷一次 又唔用牙線同浪口都咁白

牙齒天生的顔色都有關

浪囗水太密會易牙黃

同埋我啲牙尤其門牙面會有啲黑漬 試過攞指甲刮得甩係咪茶漬嚟 點預防到

同埋我啲牙尤其門牙面會有啲黑漬 試過攞指甲刮得甩係咪茶漬嚟 點會預防到

洗牙 打磨整滑牙齒表面 越滑越少漬癡
應該點搵好既牙醫呢..

之前箍左佢1年 用左陶瓷箍
成年d牙都無變個位
宜家好彩轉到第2個牙醫 效果明顯好多
其實陶瓷同鋼係咪真係差好遠?
下面智慧齒打橫生 前面隻臼齒鬆鬆地

係咪牙周病先兆 有冇得救

成年d牙都無變個位
其實咪真係差好遠?

係米都用鐵絲先?
陶瓷同鋼係顔色分別而已

局部性牙周病 lor
智慧齒唔脫 塞唒d食物殘餘係中間
前面隻臼齒有問題是遅早的事
上次牙痛 以為蛀牙 睇牙醫 牙醫照左X-ray 話入面冇蛀 但係有裂痕 牙醫建議一係就車薄佢 做牙套 但唔知個裂痕有幾深 一係就剝左佢 種牙 耐用啲 但好貴下 $25000-$30000 做1隻 再折衷方法 用到隻牙自己碎先來種牙 想問下種牙係咪真係咁貴?

局部性牙周病 lor
智慧齒唔脫 塞唒d食物殘餘係中間
前面隻臼齒有問題是遅早的事

有用牙線 而家掂會搖搖下 按牙肉 又唔痛

成年d牙都無變個位
其實咪真係差好遠?

係米都用鐵絲先?
陶瓷同鋼係顔色分別而已

撘單問
invisalign同傳統嘅拉力差別真係好大咩?
剝牙case嘅話 先唔講時間耐唔耐 invisalign係咪都可以箍到拉到入去?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞