做緊牙佬 你問我答

1001 回覆
25 Like 60 Dislike
本身牙齒表面乾淨
前排用兩塊鏡對照睇牙齒內側 發現上下門牙四粒內側都有少少黑色點點/漬
發現咗之後去洗牙 牙醫仲話我口牙幾乾淨
洗完翻屋企再照 黑色污漬都仲有
試過用牙籤同暗瘡針去整 冇乜用
究竟d漬會唔會越嚟越多 洗牙都唔得 點先可以整走佢

呢啲漬洗牙洗唔走
如果唔係蛀牙 同埋外人睇唔到 其實唔需要理佢
你都講到咁辛苦先睇到 除左你同你個牙醫 無人會知 唔好太執著
老人家經常生痱滋
可以點樣改善同盡快復原?

有幾個原因

牙齒缺失 令牙齒咬對面牙肉
假牙街生不好
食野太熱
缺維他命等
想問門牙牙肉位有幾粒好細點好似肉粒咁既野
去睇過牙醫佢話係正常 但問過其他人都無
請問係咪真係正常

白白地係入面骨頭透出來的形狀

係同牙肉一樣色咖

冇圖很難㖒
1. 本身冇食煙/唔似咖啡奶茶,一日刷一次牙,點解會牙黃?
2. 漂牙會有幾多%既人有敏感牙齒?敏感牙齒係永久定暫時?
3. ig好多美白牙齒廣告, 例如 Blanxxxxx , 呢d相唔相得過?

1. 日常生活好多野都會染黃啲牙,例如茶,汽水,紅酒,咖哩等。仲有 一日刷兩次係基本
2. 唔多唔少都一定會有,大部分暫時性
3. 信唔過
箍緊牙,
一日刷5次牙其實得唔得?
醫生姑娘都叫我刷5次,
話最多3餐後個次用少啲牙膏,
但係一定要用牙膏。
但係又驚刷得多變敏感牙齒
thanks.

上網 search utube
cleaning tooth with brace

同我上完箍個日睇嘅刷卡片差唔多,
即係一日用5次牙膏其實都唔大問題?
我已經有跟住片嘅刷牙方式刷牙,
只係刷漏咗條脷,聽日開始會刷番。
thanks again!!

刷脷好緊要 脷苔好易滋生細菌
智慧牙發炎係咪食Ibuprofen最有效?

之前又係智慧齒牙肉發炎
去藥房買嗰隻止痛藥有ibuprofen
啪兩粒之後唔洗半個鐘即刻藥物敏感
要衝上診所打針

之後個醫生話好多人對ibuprofen 過敏
敏感體質既巴打小心服用

即NSAID 類敏感 都唔食得
我下排有隻牙由細細個已經生係比普通牙入少少 個時牙醫話慢慢大個前面d牙夠位就會可以頂番 凹左落去隻牙出黎 但都10幾年前面排牙好似都未夠位比凹牙出番黎 可以點做

過左發育街米等箍牙
想問下隱適美除左好睇重有冇咩優點
見你都係推薦人做傳統

invisalign 都是主力 sell 靚
刷牙要幾大力
我覺得自己唔係好大力但某幾隻牙牙肉刷到退縮

好細好細力
可能有咁幾個位 你就手啲就大力左 通常係前臼齒附近
香港有無得做牙齦整形 整走露出黎牙肉個啲

有人食血壓 抗羊癇 藥會易牙肉增生
要轉藥

切牙肉 未必個個牙醫做
咩情況先會用銀粉補牙?

大牙為主 好力d
有無溝過女護士?
箍完牙(conventional)戴緊固定器
我成日出街食飯會用紙巾包住個固定器
個固定器上面有好多紙巾漬癡實晒,洗唔走
但個牙醫話係牙石黎
有冇方法可以清走上面啲漬

retainer 要刷乾淨家
口水沉殿易有牙石

非開刀 唔計等麻藥 由一兩分鐘至十多分鐘
由 病人牙齒爛法 :骨頭硬度 等影響
智慧齒會唔會係淋巴腫脹既一個原因?

任何感染都有可能引致
箍緊牙,宜家去到要自己拉橡筋既地步,好痛苦成日偷懶唔拉,搞左成三年都未拆箍,可唔可以叫醫生諗辦法搞,唔洗自己拉 寧願比醫生整緊個箍都唔想自己折磨自己

唔聴話抵打
上排 兩隻犬齒都甩左 咁所以上排牙最前四隻牙la都闊 可以點做? 另外想問除左美觀問題 唔理無所謂?

食野冇影響米ok
牙齒衛生員 留名
有隻大牙蛀左 可以點搞係最好方法? 如果remove(唔記得點寫隻字)左隻牙係咪都要箍牙?

蛀牙太深米剝 冇幾隻牙但食到野米得
訓覺有磨牙問題可以點搞
唔搞又有咩後果

帶牙膠

咁唔帶又會點
對d 牙有咩應響
有冇方法唔帶都解決到

牙齒磨平左米影響咀嚼
我上排門牙附近唔齊
箍牙係淨箍上排,兩還是兩排都箍?
通常要箍幾耐?
去邊度箍會抵d?

上下都要 咬合係要上下牙配合
好細個個時唔知隻大牙裂左定點,用撚左銀粉搞,有無得換料架?宜家唔夠膽講野咁大個口啊

skip左我

冇痛冇事 點解要換
鑽頭出熱力 換物料都會有可能刺激牙齒
尤其本身個蛀洞size 大
為美觀箍牙 醫生會唔會唔幫你或者有野講

看下牙醫品囉
佢會分析係治療係外觀定功能性有幫助
訓覺有磨牙問題可以點搞
唔搞又有咩後果

帶牙膠

咁唔帶又會點
對d 牙有咩應響
有冇方法唔帶都解決到

唔帶啲牙咪磨到平曬 睇落好短 可能會sensitive
唔帶既方法咪你自己唔好磨牙

訓覺有磨牙問題可以點搞
唔搞又有咩後果

帶牙膠

咁唔帶又會點
對d 牙有咩應響
有冇方法唔帶都解決到

唔帶啲牙咪磨到平曬 睇落好短 可能會sensitive
唔帶既方法咪你自己唔好磨牙

我控制到先得架 你估人人磨牙真係人人想磨牙咩
我都好想知我點解會磨牙啊

人人有壓力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞