做緊牙佬 你問我答

1001 回覆
25 Like 60 Dislike
有蛀牙但去補完之後反而咬野會酸痛,可以點做?補左個幾月但一直咬硬野會酸
種牙落完種植體係咪要等至少三個月先可以做下一步手術
期間有無話要介口唔食得咩食物
飲唔飲得酒?

等二三個月至半年都有
介煙
左右門牙天生冇恒齒
而加蛀左可以點搞?

又無恆齒 連登咁多奇人異士
蛀牙咪補牙

我都唔想架
之前有醫生睇過 等佢捱唔到先搞佢
想問如果甩左係咪要植牙? 同埋植牙要搞幾耐

植牙一般等三個月左右可以整牙套
有蛀牙但去補完之後反而咬野會酸痛,可以點做?補左個幾月但一直咬硬野會酸

如果成個幾月都仲酸痛
可能要返去重做
應該係底部接合唔好
有冇好轉?
剝下顎智慧齒風險大唔大 淆底咗7~8年
有冇咩私人推介 貴啲都得
上次去補牙 間嘢又話有3~4間分店 信心保証
1隻收750 重要加雜費 加加埋埋成5千 補咗4隻
手勢唔好都算 宜家睇到又有黑點 又蛀過

風險大唔大睇你智慧齒生得近唔近神經線
你牙痛?

痛就冇 但唔舒服 同埋刮損晒塊口腔壁 想一次過剝晒2隻佢

無理會刮損咁嚴重 你意思係咬到? 隻牙太尖?如果係可以簡單磨一磨
就算要Mok 都好簡單 去醫生照一照睇下幾大風險
牙腳外露等唔等於敏感牙齒?
如果牙腳外露應該點搞?
有咩牙膏推薦?
點分一個牙醫手勢好唔好
下面生得唔齊好難刷,搞到有漬,有咩方法可以刷到

我都係咁 洗完牙半年就有返

Skip 左我
想問漱口水應唔應該次次刷牙都用?
cool牙有冇話邊間好 好多人話去大陸愛康健cool

【深圳整牙出事】指事件曝光後愛康健着慎重發言
事主稱不會封口 籲港人警惕 (19:05)
https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20170729/s00001/1501321839860
其實牙套係咩黎 係咪人人都可以戴?

單牙牙套定全牙牙膠先

我唔知 係咪有一種係要磨細啲牙先戴到?
左右門牙天生冇恒齒
而加蛀左可以點搞?

又無恆齒 連登咁多奇人異士
蛀牙咪補牙

我都唔想架
之前有醫生睇過 等佢捱唔到先搞佢
想問如果甩左係咪要植牙? 同埋植牙要搞幾耐

巴打我同你一樣冇恆齒 上排除咗2隻門牙,全部bb牙

只能夠講 條路自己揀 仆街唔好喊
香港係貴啲但監管一定好過大陸 有咩事都仲可以追究
想問下你提過gummy smile
我本身d牙都幾齊 但就少少哨
同一笑就露牙齦
我想問就咁cool牙有冇用?
定我上網睇又咩激光
又要用骨釘 到抵點整好?
香港有冇得整?
大概幾錢
唔該巴打

露牙肉同箍牙冇咩關係

切牙肉快d 執執個牙肉形狀高低

唔該巴打
咁切牙肉有冇咩後遺症?
牙腳外露等唔等於敏感牙齒?
如果牙腳外露應該點搞?
有咩牙膏推薦?

外露未必敏感
有手術係可以填補返
市面上既牙膏都差唔多
除非你有牙齒敏感
點分一個牙醫手勢好唔好

講真 病人分唔到 除非係前面睇到既牙
剝下顎智慧齒風險大唔大 淆底咗7~8年
有冇咩私人推介 貴啲都得
上次去補牙 間嘢又話有3~4間分店 信心保証
1隻收750 重要加雜費 加加埋埋成5千 補咗4隻
手勢唔好都算 宜家睇到又有黑點 又蛀過

風險大唔大睇你智慧齒生得近唔近神經線
你牙痛?

痛就冇 但唔舒服 同埋刮損晒塊口腔壁 想一次過剝晒2隻佢

無理會刮損咁嚴重 你意思係咬到? 隻牙太尖?如果係可以簡單磨一磨
就算要Mok 都好簡單 去醫生照一照睇下幾大風險

係刮損 因為橫生重要有小小向外 所以一合埋口一定掂到口腔壁
食野開開合合 所以損晒
幾年前照過 佢話要開刀 所以淆底冇剝

開刀其實可以好小事,佢輕輕𠝹一刀 容易啲Mok,Mok 完縫返兩三針,個過程唔會痛
嚴重小小 可能整走少少骨 都係好常見會發生
下面生得唔齊好難刷,搞到有漬,有咩方法可以刷到

我都係咁 洗完牙半年就有返

Skip 左我

用牙線 加每半年定期洗牙
再唔係cool 牙

單牙牙套定全牙牙膠先

單牙牙套
3個月前去洗牙, 但個牙醫洗得5分鍾
算唔算比人呃秤?

利申: 之前5年冇洗過牙

個人意見:算

單牙牙套定全牙牙膠先

單牙牙套

有冇逐隻逐隻咁砌?貴唔貴?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞