做緊牙佬 你問我答

1001 回覆
25 Like 60 Dislike
兩個門牙中間有條縫隙, 可以點搞?

PS: 之前cool 過牙, 但冇keep 住帶牙套搞到走哂樣

可以再箍 或者 如果條縫唔太大可以用樹脂補左佢

大概幾mm內既牙縫可以用樹脂補呢個方法又唔會太礙眼不失自然?
同埋樹脂太概幾錢?
可以永久?

好視乎門牙本身長定短
短既話,補完隻牙望落會仲短
長既話都還可以
無話要幾多mm 先用得
無野係可以永久但如果做得好超過十年都得

除止之外仲有樣野叫 Porcelain Veneer 中文好似叫 鑄造瓷
呢樣會貴但效果最靚 同耐用

想問下巴打用樹脂同埋鑄造瓷 分別個價錢大約幾多

補千幾同瓷幾千一隻
點解明星d牙咁白 點樣keep
大牙成日痛 係咪一定要見醫生

唔見唔整 係你忍痛啫 自己唸
麻煩你 如果我madibular M3果個位有d唔舒服 正常咁講野都冇事 但一開好下個口 好似打喊露咁就會痺痺地咁
自己望過隻牙冇蛀到 (我個人好注意oral health 一定早晚擦牙 同清潔果d)
想問下有冇需要即刻去睇牙醫 因為係外國讀緊書
Thanks

好抽象下
剝智慧齒會唔會瘦到塊面?

唔會
門牙崩左可以補返?

多數會

我唔覺喎 師弟
剝下顎智慧齒風險大唔大 淆底咗7~8年
有冇咩私人推介 貴啲都得
上次去補牙 間嘢又話有3~4間分店 信心保証
1隻收750 重要加雜費 加加埋埋成5千 補咗4隻
手勢唔好都算 宜家睇到又有黑點 又蛀過

咉大x光片 睇下近唔近神經線 Id nerve

多數會

我唔覺喎 師弟

呢個係聽返黎
無科學根據
係咪真係要早晚刷牙?
成日恃住上網見過話冇research證明係要早晚刷,成日都唔刷夜晚嗰餐

唔刷牙唔痛 只是時辰未到
其實牙套係咩黎 係咪人人都可以戴?

單牙牙套定全牙牙膠先
麻煩你 如果我madibular M3果個位有d唔舒服 正常咁講野都冇事 但一開好下個口 好似打喊露咁就會痺痺地咁
自己望過隻牙冇蛀到 (我個人好注意oral health 一定早晚擦牙 同清潔果d)
想問下有冇需要即刻去睇牙醫 因為係外國讀緊書
Thanks

聽落似神經問題 有可能同牙骹有關
有幾嚴重 同持續左幾耐
如果情況無好轉 而又好影響到你
最好去睇睇
同埋好多時蛀牙係肉眼睇唔到

大概半年 我4隻wisdom 2年前剝左 唔知有冇影響
本身以為壓力 因為係唔夠訓同考試前夕都會不適
影響唔係好大 食野冇問題 但就會唔舒服 我最怕oral會影響其他 好似眼 耳咁既organ

如果係神經問題 唔會影響到其他器官 同埋有可能係Mok 智慧齒整到神經線
痺痺地係單邊定兩邊都痺?
巴打 有時候睇睇好啲

淨係一邊 我都知係應該睇下 但又想睇下係咪緊急 如果可以翻到hk先睇就最好

單邊有可能神經線受損
想補牙有咩要注意
點解明星d牙咁白 點樣keep

應該係瓷或p 過???
除非飲食超級小心
之前做左杜牙根 + 牙套
但牙套同兩隻真牙既牙縫好大條
成日攝左d肉係入面
其實有無得補左條縫佢?

做得咁差?! 做左幾耐?最好返去叫佢做過

loose contact 定 id space 先
bro 要問淸楚
想補牙有咩要注意

帶夠錢
之前做左杜牙根 + 牙套
但牙套同兩隻真牙既牙縫好大條
成日攝左d肉係入面
其實有無得補左條縫佢?

做得咁差?! 做左幾耐?最好返去叫佢做過

loose contact 定 id space 先
bro 要問淸楚

唔明
成隻牙無左 要點樣補返隻上去

牙橋或種牙
成8年無洗牙
下星期諗住去洗 會唔會好痛

如果污糟 冼牙冇可能唔痛
左右門牙天生冇恒齒
而加蛀左可以點搞?

又無恆齒 連登咁多奇人異士
蛀牙咪補牙
門牙崩左可以補返?

崩左可以補

崩到1/3都冇就預左救唔到
門牙崩左可以補返?

可以
種牙落完種植體係咪要等至少三個月先可以做下一步手術
期間有無話要介口唔食得咩食物
飲唔飲得酒?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞