做緊牙佬 你問我答

1001 回覆
25 Like 60 Dislike
TMJ 有無得醫 睇牙醫有冇用
邊區開
幾錢人工
5年經驗請唔請

5年exp 咁正大把人要,跟新人慘到喊出黎

問下啫 我老細好好 係人工奀啲
明明佢一日起碼50k生意

你有exp叫價高得生意好果堆老一輩請得起啦

佢就係生意好嗰堆。。。
驚轉工個醫生閪 依家跟嗰個平時鬧佢又得屈佢請食飯又得遲返早走唔返又得

姑娘好 好重要 好怕串串貢既姑娘
下巴後縮導致哨牙,上排牙吸住下排
隱適美搞唔搞得掂?面形會唔會長番尖番
箍完牙都差不多三年 當中試過半個月唔戴固定器就走左位要配新既 你覺得固定器係咪真係要戴一世 同埋平時要點洗佢&幾耐換一副新
早知今日當初就唔箍 菜心蘋果都咬唔到

頭兩年戴十小時以上
之後最好 keep 住戴

咁可以點清潔同幾耐換副新既

冇唔見米一路用
牙刷刷乾淨就得
箍緊牙,
一日刷5次牙其實得唔得?
醫生姑娘都叫我刷5次,
話最多3餐後個次用少啲牙膏,
但係一定要用牙膏。
但係又驚刷得多變敏感牙齒
thanks.
想問下mark大個口果時一邊牙較位會卡一卡,係咪顎骨唔啱位? 唔痛但係下巴有輕微唔對稱,係咪應該睇牙醫?

now有講過
你參考下
https://youtu.be/kn7-oQ03aRE

treatment plan 唔同箍牙專科隻抽
自鎖米落少d ring。
而damon 係其中一個大牌子同貴野

唔同專科隻揪 笑死我

mini screw 見過有普通科做嫁

ring 係指落在大臼齒那隻?
其實落ring係咪好易搞蛀牙/牙周病?

4/最難搞既病人經驗係點,可否分享下
(有無驚到打人?瀨尿?)

唔該你先anyway

自鎖式用黎穏定鐵缐既 冇米要加多d ring固定
上排d牙肉發炎得幾嚴重 但有keep住用嗽口水 前排有洗過牙 已經無再流血 ,同埋個到既口水都唔再臭
但仲發緊炎可以點改善到?

冇流血冇紅腫即係冇發炎

點解你覺得仲發炎

就係仲有紅腫
好細個個時唔知隻大牙裂左定點,用撚左銀粉搞,有無得換料架?宜家唔夠膽講野咁大啊
點解你今日咁得閒由朝到晚係度你問我答?
想問下mark大個口果時一邊牙較位會卡一卡,係咪顎骨唔啱位? 唔痛但係下巴有輕微唔對稱,係咪應該睇牙醫?

要幾種分法 簡單黎有一下卡聲但冇痛就ok
有卡卡卡聲同痛就係較位軟骨磨損有問題
箍緊牙,
一日刷5次牙其實得唔得?
醫生姑娘都叫我刷5次,
話最多3餐後個次用少啲牙膏,
但係一定要用牙膏。
但係又驚刷得多變敏感牙齒
thanks.

上網 search utube
cleaning tooth with brace
牙套用左幾年 牙肉響左少少落去 仲要門牙

呢d情況有無得攪番靚仔佢?

做植牙係咪最靚?

未夠三十歲就做植牙會唔會太早?

你唔拉開嘴唇都見唔到個牙套邊
冇謂搞

有時笑得好勁驚比人睇到

要靚就要再執個邊位 車過個牙套

拆左而家呢個 車過一副全新既fit我既?

但植牙係咪一了百了?

植完再牙肉萎縮米又有問題
點解你今日咁得閒由朝到晚係度你問我答?

今日好得閒米開個post
上年同今年隻同一隻犬齒都咬到骨,摸落有啲唔舒服同摸落有好小嘅搖動 有冇得搞
姑娘好 好重要 好怕串串貢既姑娘

對住客緊係會扮嘢 醫生都係一樣[/quote]

咁一定啦 預左
但扮都唔扮 病人又好難受
食甜野會牙痛(朱古力,軟糖果d)
但係飲甜野食雪糕又冇事 係要咬既甜野先會痛 求解
牙套用左幾年 牙肉響左少少落去 仲要門牙

呢d情況有無得攪番靚仔佢?

做植牙係咪最靚?

未夠三十歲就做植牙會唔會太早?

你唔拉開嘴唇都見唔到個牙套邊
冇謂搞

有時笑得好勁驚比人睇到

要靚就要再執個邊位 車過個牙套

拆左而家呢個 車過一副全新既fit我既?

但植牙係咪一了百了?

植完再牙肉萎縮米又有問題

植完都會縮到見到個邊咁誇?

每執一㳄 牙肉受刺激有機會縮
淸潔打理唔好都會縮
日常工作時間幾長
生活素質好唔好
食甜野會牙痛(朱古力,軟糖果d)
但係飲甜野食雪糕又冇事 係要咬既甜野先會痛 求解

癡既食物會浪高個咬合 實唔舒服
上年同今年隻同一隻犬齒都咬到骨,摸落有啲唔舒服同摸落有好小嘅搖動 有冇得搞

牙醫唔鼓勵咬骨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞