做緊牙佬 你問我答

1001 回覆
25 Like 60 Dislike
點睇crest 3D white美白牙貼?
補完牙嗰啲物料會唔會甩

隻牙仲有機會會裂
利申︰裂咗隻大牙剝咗
牙醫再進修既話會學啲咩?
人工有無得再加

SKIP左

大把月球牙醫
不過唔係我

咩叫月球牙醫

一個月搵一球
有時刷完牙 牙逢中間既牙肉會好痛 睇牙醫佢話係因為細菌叫我大力啲刷 但完全無改善過 仲越黎越痕同埋牙同牙之間個牙肉位多左個窿 係咩事
左上大牙成日疑似攝野食,好鬼痛,但用牙籤牙線又整唔到野出黎
會係咩事多?

有可能蛀左有個洞

唉,最唔想聽到呢個答案
佢而家未有regular嘅蛀牙痛,如果唔想睇牙醫住,有咩計仔保養下先?

求神拜佛 希望遲d先痛
牙醫再進修既話會學啲咩?
人工有無得再加

SKIP左

大把月球牙醫
不過唔係我

咩叫月球牙醫

每月搵一球
補完牙嗰啲物料會唔會甩

有機會 但少數人
有時刷完牙 牙逢中間既牙肉會好痛 睇牙醫佢話係因為細菌叫我大力啲刷 但完全無改善過 仲越黎越痕同埋牙同牙之間個牙肉位多左個窿 係咩事

刷好d唔係大力d 大力刷牙面米凹左囉
智慧牙發炎係咪食Ibuprofen最有效?

之前又係智慧齒牙肉發炎
去藥房買嗰隻止痛藥有ibuprofen
啪兩粒之後唔洗半個鐘即刻藥物敏感
要衝上診所打針

之後個醫生話好多人對ibuprofen 過敏
敏感體質既巴打小心服用

即NSAID 類敏感 都唔食得

但隻藥好撚勁
食完十五分鐘後D牙肉即刻消腫唔痛
不過再十五分鐘後就上撚左診所
牙胶咬合好似有啲問題
成日痛
可以點
兩個門牙中間有條縫隙, 可以點搞?

PS: 之前cool 過牙, 但冇keep 住帶牙套搞到走哂樣
廿歲人大牙冇換過
係咪唔正常

咩叫無換過?成年人大牙生左出黎唔會換

姐係仲係乳齒 好似係

成年人既大牙係 6-7歲 同11-12 歲生出黎之後係唔會換
如果你怕乳齒阻住成人齒出黎 最好當然去照下X-ray

前幾個月照過 得兩隻智慧齒係入面
不過明明大牙啲乳齒仲未甩過
係咪有啲人天生冇恆齒
廿歲人大牙冇換過
係咪唔正常

姐係仲係乳齒 好似係

冇咩可能 換牙細個時先會 唔記得啫

真係冇 老母仲成日笑我
就黎要去睇醫生
相差幾多mm先算哨牙?

多過2-3mm

個人觀感 自己覺得ok米ok
當然太哨會影響咬合 咬唔斷公仔麵

想請教一下今年個香港小姐冠軍雷X兒究竟算不算哨牙?
真心唔識分

冇細哨錦哨

咁即係哨啦
因為佢話佢條牙醫男友話佢正常所以我以前係我地唔識判斷

個人喜好各有不同

但呢個係專業判斷問題,唔應該加個人喜好因素喎!
10年無洗,宜家去洗仲要用大學生優惠會唔會hea洗你

PS: 之前cool 過牙, 但冇keep 住帶牙套搞到走哂樣

可以再箍 或者 如果條縫唔太大可以用樹脂補左佢
廿歲人大牙冇換過
係咪唔正常

姐係仲係乳齒 好似係

成年人既大牙係 6-7歲 同11-12 歲生出黎之後係唔會換
如果你怕乳齒阻住成人齒出黎 最好當然去照下X-ray

前幾個月照過 得兩隻智慧齒係入面
不過明明大牙啲乳齒仲未甩過
係咪有啲人天生冇恆齒

乳齒大牙甩左之後個位置會生前臼齒
恆齒大牙會係乳齒大牙未甩之前就生係佢地後面
Sorry for 1999

多過2-3mm

個人觀感 自己覺得ok米ok
當然太哨會影響咬合 咬唔斷公仔麵

想請教一下今年個香港小姐冠軍雷X兒究竟算不算哨牙?
真心唔識分

冇細哨錦哨

咁即係哨啦
因為佢話佢條牙醫男友話佢正常所以我以前係我地唔識判斷

個人喜好各有不同

但呢個係專業判斷問題,唔應該加個人喜好因素喎!

問她男友
刷牙要幾大力
我覺得自己唔係好大力但某幾隻牙牙肉刷到退縮

好細好細力
可能有咁幾個位 你就手啲就大力左 通常係前臼齒附近

成日覺得太細力會唔會刷得唔乾淨 我換埋軟毛刷,但都係覺得d 毛好硬

洗車你用巾抹定鮑魚刷?

我覺得自己係用緊巾抺既力,但效果出黎原來係用左鮑魚刷

市面上有啲電動牙刷 有感應器 如果你太用力佢會自動停 可以考慮下

唔該巴打

可以再箍 或者 如果條縫唔太大可以用樹脂補左佢

大概幾mm內既牙縫可以用樹脂補呢個方法又唔會太礙眼不失自然?
同埋樹脂太概幾錢?
可以永久?
想同家母去洗牙,佢十幾年前洗過一次嘅,洗完話好似啲牙齒鬆左咁。

無知一問, (本身佢有敏感牙齒同周周病,大約五十歲左右) 洗牙係咪真係有機會整鬆啲牙齒 想問下你有咩意見,帶唔帶佢去洗下牙好 想帶佢每年都keep住洗下牙 但家母成日驚啲牙齒會鬆會甩 謝謝

鬆係會正常 特別係佢咁耐無洗 一定好多結石 結石一排連埋會好似固定啲牙咁 但一日唔清 只會繼續發炎 遲早要Mok 所以最好照洗 通常洗完過一排 如果Keep 得好 (日日用牙線) 啲牙會無咁鬆

有讀書

就黎考試 唔讀唔得

唔該晒兩位牙佬!
巴打祝你考試順利
其實cool完牙之後個固定器要戴幾耐?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞