(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區246新手問嘢睇#1

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
佢話a0 就a0咩
條女story無po馬蛇
尊重
最近開始搞Bulking,爬左#1條bulking link同做ifm 個tdee計算
Tdee 2415
Goal 2650
P 166
Carbs 320
Fat 77
行咗兩日,發覺個碳水指數好難追
下下食real food好易飽
極限去到250就收皮
其實唔難
巴打點食法

我呢兩日嘅餐單是咁的:

(50g P)whey, 200g 白飯(~60g C)

100g unsalted peanut (~54g F, 14g C, 28g P)
, 200g白飯(~60g C)

90g 多士 (~50g C, 9g P, 3g F)
,240g 白飯(~67g)
whey(50g P)

雖然返工以體力勞動為主,但都好飽
一日1kg 飯輕鬆食啦
食多餐就攪掂
師兄你一日100g protein都係隊粉
最近啲雞胸食哂唔得閒去補,唯有食住whey先
你隊粉都覺得食唔落 食雞仲辛苦
因為你迫哂係三餐入面食
我同你食緊差唔多量
分開四餐 有時會餓
其實我係咪應該再分多一兩餐出黎,同埋應該幾點就開始食
同馬高C有乜分別

發現屋企有袋咁嘅野,諗緊好唔好用黎做臨時練前餐/meal4
但有啲驚會走歪變dirty bulk
食宵夜
氣炸薯條
Nuts 會唔會太多?
無肉既?
分多2餐食無咁辛苦,eg pre lunch, tea, after dinner
最近食哂啲雞胸未有時間買,所以飲住粉先

我主靠nuts黎拎fat,其他食物太難計
你講得都岩,係唔知每餐隔幾耐同幾點開始meal1好
我覺得你食番雞果時最少4餐先食得落
唔知你操野時間 pre post workout要有
其他自己諗啦 最緊要都係分配得好令你食得落
唔洗咁大壓力
又係呢條友之前已經講過
咁既身型仲敢去玩比賽
同埋你連菜都無,有冇屎痾架你?
食物來源太單一,會唔夠其他營養/維他命

買支olive oil 拎fat啦,食咁多nuts想死,又貴
最唔似就係個身形
佢係咪del 咗story
非洲難民咁
笑撚死,似條女唔想比人知同馬蛇去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞