(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區246新手問嘢睇#1

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
唔知以為練sbd可以跑步跑快啲跑耐啲
你係唔係會講「好撚大隻打撚死人」嗰啲?
肌肉量同長壽掛鉤
如果你要比較健力定係健美式訓練幫你長命啲健康啲
一定係健美式 括號hypertrophy
咪就係 訓練方法就算唔一樣
身形係bonus來 睇飲食而已
條傻仔勁撚無知
下 大力先有用wor 搬屋買家俱移位果時就知做gym幾有用
反之健美就真係對日常生活無幫助 練到對波咁大想點?比男人揸呀?
你哋講到健力可以比賽可以唔比賽
但係反而講到健美等於一定要比賽要跟飲食

我覺得就要分返開三款訓練方式嚟講嘅
大家個定義都唔同
中學考試都要大家定義好個題目先啦

健力:指有program地向住某一個重量推進 令到嗰個目標重量更加容易推到 必須要做特定動作有相當強度嘅SBD 再加上其他輔助動作

健美: 就算每次做嘅動作唔固定 只要有大致嘅structure只要努力得耐就一定見到成果 需要跟返飲食 需要向住目標嘅肢體比例而訓練 但係你訓練嘅嘢全部都唔係你比賽會比嘅嘢

General hypertrophy training/練健康/偏向健美式訓練:對比健美冇需要咁多嘢需要跟 但係動作同下數範圍同健美相近都想大部分動作都接近力竭 係唔係真係要maximize效果rir3-0就另一回事
因為唔會出現啲乜嘢body part唔夠需要追嘅情況 因為練健康就唔會咁著重於身體比例 追求嘅係只需要有general力量同埋肌肉量去支撐日常生活

咁樣定義同意?同意就繼續討論我食花生
咁你用呢啲嚟駁就冇用啦
講到好似健美唔會做到重咁?同埋你日日搬傢俬?你咁講我用身材嚟求偶唔好?
肌肉量對健康層面嘅影響認真練幾年一定溢出哂
健美式會早啲到達溢出嘅門檻
根本健力健美對身體黎講已經係重疊程度極高嘅訓練模式

健力嘅優點缺點 大部分健美都會有
健美嘅優點缺點 大部分健力都會有

所以出發點應該係自己嘅興趣
而唔係唔比賽就唔好練健力,練健美算啦

其實佢都唔係想講練健美,佢其實係想講練肌肉量就算。因為健美真係練就要飲食cutting 擺posing 。 只係個傻閪潛意識想同健力做對比先攞健美個名出黎
你講到好唔同咁 原來只係組數同次數唔同
點搞啊 squat原來真係會跑快啲跳高啲, 又降低到運動傷害
https://youtu.be/julp1RFqKQ4?si=R2mCc6Spy1BJdHuX
好同意
其實大家都係對住自己鍾意樣野打飛機
有人鍾意J腳有人鑪意大波

其實我都唔明有咩好嘈
可能健身D人特別心浮氣躁 成日鍾意屌黎屌去

我都唔明點解對其他派別咁大敵意
所以我依家真係練健康
第一個動作 5-7rm
第二 7-10
第三之後10-12
完左就做15分鐘既cardio

咩都有練到
你咁講我揸筆寫字都可以練到前臂肌肉啦程度問題啫

同埋你都唔明我講呢句個重點
佢依家係講緊推到極端 健力練到健美練唔到 仲要攞運動能力同身材比較我先咁講
冇錯 應該拆返開睇
我成日見gym rm上左年紀d人都係咁操
為左健康真係夠曬 而且唔使Close to failure
勁安全

不過15分鐘就好似唔係好夠訓練個有氧系統
未必夠健康(?)
依家同你練嘅嘢方向都差唔多,
都係練健康養生操算數。
只係數量同埋組數會有啲唔同
我講得唔清楚 我係想講 靠近 健美式

By健美 式 個意思我唔係話要點樣力竭點樣superset
而係對比健力做到夠下數就必須停
係單純乜乜movement pattern嘅動作幾多組幾多下typically10下以上 之後就去下一個動作繼續幾多組10下以上咁嘅模式
做多過15分鐘我就會好辛苦
同埋weight train已經用左好多時間 15分鐘中等強度我覺得都幾爽
不過都會專登搵1-2日淨係做cardio
我咁樣係咪唔夠耐力
Bench Press (to failure)
80kg x12
90kg x6
100kg x3
110kg x1
下數好似跌得太多
你講到淨係做hypertrophy嘅人冇體能同埋同身型需要成正比你將身形同體能掛鉤就已經有問題 你仲未明你個問題喺邊?
強度行先
第一第二個動作一定要做重
後邊個d就睇時間同狀態,唔ok就減1組
ok就加一組
PR 幾多斷估有115
80kg 推12 下太多
用返90-100kg 做組
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞