(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區246新手問嘢睇#1

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
見到大家開始講345 倍感安慰
你地會唔會帶埋whey去gym飲?
其實咁樣比較有咩意思?

如果講體能嘅話
除咗crossfit以外其餘都係垃圾
玩健力個班嘅身型同佢力量咪又係不成正比
得罪講句,健力唔玩比賽唔知練黎做咩 對日常生活或者其他運動無幫助

淨係自j sbd果3個數字
Half squat, power clean 比SBD 同運動能力有更大correlation?
我前前教練都係多倫多,我見佢都係搵個啲中國老師傅去治療

但我以為squat Univeristy 呢類級數既physio係外國都比較多添...
次次聽到呢種論點都覺得好on9
首先你要運動有幫助 做專項性訓練
同9成9人平時係gym rm做既野完全唔同
你係gym rm跑步 舉重 肌肥大 健力 crossfit呢幾種係一樣 我諗得舉重係好少少會練爆發力用 但好肯定都唔係主項訓練

如果你為左生活/健康 9成9人既訓練方法都係過曬火 推個胸 40kg for reps夠使有突 做個squat 60 for reps都夠你生活好撚健康 剩低我諗主攻有氧都夠 但都唔會係 要做到好癲果種 保持規律慢跑20-30分鐘 對現代人體能一有夠使有突

無論邊種訓練方式 你都係自high緊 冇一種比其他更高尚
如果真係for健康就夠 我諗果種訓練方式係gym rm多數俾人話hea操 多數係啲中老年人會咁練囉 後生就真係未見過
有咩on9 咪同你個觀點一樣囉

但起碼健美果啲除左自high,都有外表上既改變,好多人真係瘦撚/肥美 玩到有個正常人身形

但健力除左果3個數字進步之外,其他既作用真係好細,仲要冒住高風險受傷,除左要參加比賽,真係唔建議一般市民玩
所有嘢去到玩比賽就唔健康,唔應該有競爭心態
做好自己就夠
咁你big3強咗整體力量一定有提升既生活質素一定好咗,就算你淨係講一般人訓練,都一樣大把天生潺仔玩big玩到有力咗好多
for 外型有兩三種
第一 係想要健康身型 呢種人完全唔需要「健美式」訓練
第二係想溝女 呢種人完全唔需要「健美式」訓練 因為溝女你應該係練下口才同整理儀容
第三係真「健美」身型 呢種都係除左比賽冇其他用 香港根本唔流行呢種外形
對唔冶
因為健力真係分有裝無裝
同意你第二同第三個點

但第一點即係點? 健美式訓練係指咩? 普通重訓8-12rep, 4set 算唔算健美式訓練?

如果瘦撚唔做健美式訓練可以點做?
我唔係完全覺得健力無用,只不過個付出同收穫唔成正比

健美=functional training=crossfit=帶氧 >>>> 健力

只係我個人bias,因為見過好多乞人憎同自欺欺人既健力撚
我都未咁做呢種訓練 可能錯既
不過一般人for日常生活/健康 做到rir 5-6
一定練到日常生活夠用既肌肉量啦

日常生活既肌肉量 行得走得 抱得下孫
仲有咩需要咁多肌肉
係咪有粒鐵波?
係屋企都係溝奶飲 剩溝水會唔會好難飲

飲蛋白粉用水開咪得
我覺得最緊要明自己想點啦
我自己都玩健力又搵教練 但都冇比賽
可能會有人覺得冇用

其實成世人做咁多野 唔使乜都話要對人生好有幫助
有時純粹有樣野自己又鍾意玩 咪玩下囉

中學成班友去打籃球 打學界 有咩用 唔通入到nba
去夾band 有咩用 做唔到明星
去打機 有咩用 又唔係電競選手賺大錢
其實冇用咁又點 自己鍾意做 又唔後悔就得了
其實係咩興趣玩咩比賽揾唔到食既定義上都係”無用”,自己開心做得爽已經係最大價值
即係4 組 唔會太多
發覺打斜瞓係bench到飛鳥
好似好力d
其實Powerlift相對上風險付出算少,對比其他sport/訓練模式,只要你做好fatigue management 同唔ego lift,動作訓練好多野都可控,動作易預測,唔會有突然碰撞衝擊
日常生活影響少,起碼飲食唔洗波標咁癲

唯一壞處係訓練時數較長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞