(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區246新手問嘢睇#1

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
s
你幫老母拎餸會拎12下每次拎三組?
跑步又係J數字
boxing J打擊數
玩咩咪J咩囉 on99
你如果真係知道係bias
其實好難唔改變自己思維
承認係bias但唔改變
一係你弱智嘅 明知錯都可以唔改
一係你只係唔想同人嘈交嘅籍口
長跑無用,因為平時行街趕時間唔會咁快咁遠
短跑無用,因為平時要爆追巴士都唔會由起跑姿勢開始
都係j 時間,無用!

你話有alternative 係ok,我都認同,但唔代表健力無價值無效喎
即係有人話cardio可以操跑步得到,你就話踩單車都得游水都得,點解唔玩依啲?
係唔想嘈 再嘈就要自貼,無咁既信心
你句核心肌群就練CrossFit已經知你幾撚新手/ 見識少
唔想嘈交,即係你真心以為一開始講SBD只係J數字唔比賽無謂玩不如玩健美會得到多數人支持係唔係?
至少起碼我唔會幫我老母拎袋餸行兩步就隻手就冇晒力收晒皮

squat呢個動作根本就係最functional嘅動作你講大部份比較功能性訓練嘅下肢動作基本上就係base on深蹲呢個動作發展而來

你又知我冇撈小小corssfit動作落日常訓練嗰度?

我又唔係玩比賽,我點解要J呢個數字?

我可以同你講我以前俾啲練健美嘅冚家剷恰過唔通我又一竹篙打一船人咁話晒全部玩健美嘅都係冚家剷?
仲要玩drop set
1. Sbd係j數字就認左佢啦 正如健美撚j身形咁d肌肉好睇唔好用,認左佢好可恥咩

2. 我無講過健力唔玩比賽不如玩健美,唔好屈我,我由頭到尾只係講緊健力呢項運動性價比低

3. 我講我自己想法姐,小學生咩仲要人地支持討論區覆得既都係反對架啦,踩到條尾好嬲好嬲先有心機打長文reply,支持果班睇完就算架啦

4. 呢到一言堂?唔可以有其他「非主流」意見?
我睇果個
d assessment 其實同squat university 做果d 差唔多
只係treatment 果part就
可能一個session 得45 分鐘
可以做既野唔多

呢度好興chiro
不過我唔敢試

btw 我覺得suqat university 好重marketing
成撚日講到d 人睇咩都醫唔好
其實佢做果d 咪又係standard physio 野
無人話squat呢個動作唔好,只係健力既訓練模式唔係對日常生活太大作用

我指既健力係做1-2rm 果種,健美既squat,functional既squat,健力既squat,係三樣唔同既野

我都想知點解唔玩比賽要j呢個數字 事實上好多人開口埋口就問sbd幾多,尤其係自己sbd數字大果班,我都好憎果班人
笑撚咗 drop set super set 計埋都十幾廿組
不如自貼一下先,我真係想學吓嘢
就咁深蹲一個動作都可以分咁多個唔同流派
咁健力既squat 同健美既squat 仲有functional既squat有咩分別
仲未計weightlifting
次數同組數都唔同啦 係咪玩野
Sbd 呢個動作係neutral,你用唔同訓練模式去做squat呢個動作,會有唔同既效果
唔啦 要自貼先俾出post咁惡架咩
Powerlifting squat幾乎係full range, 每個階段既發力都照顧到,過程又要核心穩定上半身tension, 全身神經連接,對日常生活面對阻力既情況點會少carryover?
仲未講肌肉量骨質量依啲健康野

點解唔玩比賽就唔可以留意自己sbd? 記錄自己進度又有錯?
照你咁講,健美向訓練但唔玩比賽係咪唔洗度inbody量下身體維度?唔可以posing自拍自照?跑步唔比賽又唔可以記自己時間?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞